Κανένα κλείσιμο-υποβάθμιση νοσοκομείου. Ενίσχυση του ΕΣΥ τώρα
τα τέσσερα νοσοκομεία του Λασιθίου

Η υγειονομική κρίση της πανδημίας του covid 19 έδειξε την αναγκαιότητα ύπαρξης ισχυρών δημόσιων συστημάτων υγείας. Στη χώρα μας η πανδημία βρήκε το δημόσιο σύστημα υγείας αποδυναμωμένο σε προσωπικό και εξοπλισμό από τις πολυετείς μνημονιακές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων. Η αντιμετώπιση της πανδημίας και η προστασία της υγείας του λαού στηρίχτηκε και στηρίζεται στις μεγάλες προσπάθειες των εργαζόμενων στη δημόσια υγεία, μόνιμων και συμβασιούχων Ο ιδιωτικός τομέας υγείας απείχε και απέχει από τη διαχείριση αυτής της υγειονομικής κρίσης, λειτουργώντας με στόχο, όχι την κοινωνική ευθύνη, αλλά το κέρδος και τον περιορισμό των οικονομικών απωλειών του. Μάλιστα ο ιδιωτικός τομέας έχει βγει ωφελημένος από την πανδημία, αφού έχει εξασφαλίσει επιπλέον πελατολόγιο από τους ασθενείς με νόσους πλην covid, που δεν μπορούν να εξυπηρετούνται στα δημόσια νοσοκομεία.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση, αλλά και η αξ. αντιπολίτευση, προετοίμασαν και προχωρούν στην ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ με τη συνέχιση της πολιτικής περικοπών του ΕΣΥ σε χρηματοδοτήσεις και σε μόνιμες προσλήψεις, με την σταδιακή μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Νοσοκομείο Σαντορίνης, Νοσοκομείο Κομοτηνής), με τις περίφημες συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και και με την εφαρμογή του νέου συστήματος αποζημίωσης Νοσοκομείων μέσω των θεραπευτικών πρωτοκόλλων DRGs.

Στο πλαίσιο αυτό επανέρχεται το νεοφιλελεύθερο αφήγημα για τα πολλά Νοσοκομεία που προκαλούν σπατάλες στους δημόσιους πόρους και για την ανάγκη συγχωνεύσεων. Πρωταγωνιστές σε αυτό το αφήγημα είναι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αλλά και ο φιλοκυβερνητικός τύπος, ενώ ο νομός μας, ο νομός Λασιθίου έχει την τιμητική σου σε αυτό το αφήγημα, ως ο νομός για τα τέσσερα Νοσοκομεία. Βεβαίως πέρα από τους εντυπωσιασμούς και το λαϊκισμό, δεν γίνεται καμία συζήτηση επί της ουσίας και για τα πραγματικά προβλήματα της δημόσιας υγείας στο νομό μας.

Πριν 10 χρόνια τα μνημόνια έφεραν συγχώνευση των 4 Νοσοκομείων του νομού Λασιθίου σε ένα οργανωτικό σχήμα, για να εξασφαλιστεί υποτίθεται εξοικονόμηση πόρων. Όμως , παρά το ότι έχουν περάσει 10 χρόνια, δεν έχει γίνει καμιά μελέτη ή παρουσίαση που να αποδεικνύει αν τελικά υπήρξε ή όχι εξοικονόμηση πόρων και αν βελτιώθηκαν οι παροχές υγείας προς τους πολίτες του νομού Λασιθίου από αυτή τη συγχώνευση.

Η εικόνα που υπάρχει στους υγειονομικούς που γνωρίζουν το χώρο είναι ότι όχι μόνο δεν προέκυψαν εξοικονομήσεις, αλλά υπήρξε επιπλέον φόρτος εργασίας από τη συνένωση, ενώ δεν βελτιώθηκαν λόγω αυτής οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας προς τους πολίτες. Τώρα, ενώ δεν έχει αξιολογηθεί η προηγούμενη συνένωση, επανέρχεται το σενάριο συγχωνεύσεων Νοσοκομείων στο νομό μας. Υπάρχει βεβαίως και ένας επιπλέον παράγοντας που έχει επιδεινώσει κατά πολύ την κατάσταση στα Νοσοκομεία του νομού Λασιθίου αυτά τα 10 χρόνια: η συνεχιζόμενη εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών στην υγεία, που έχει προκαλέσει αποψίλωση σε προσωπικό.

Μάλιστα ειδικά στο θέμα του ιατρικού προσωπικού, έχουμε φτάσει στο σημείο να γίνονται συνεχείς προκηρύξεις θέσεων στα Νοσοκομεία του νομού Λασιθίου και να μην βρίσκονται γιατροί. Αυτό γίνεται επειδή οι νέοι γιατροί προτιμούν να εργαστούν στο εξωτερικό ή στον ιδιωτικό τομέα, αφού μετά το 2012 έχουν επιδεινωθεί π[άρα πολύ οι αμοιβές, η φορολογία και οι συνθήκες εργασίας για τους ιατρούς στο ΕΣΥ. Έτσι τώρα, που λόγω της υποαμοιβής δεν βρίσκονται ιατροί να στελεχώσουν τα νοσοκομεία, η κυβέρνηση που ευθύνεται γι΄ αυτό επαναφέρει τα σενάρια συνενώσεων, λες και αυτό θα λύσει το πρόβλημα.

Μοναδική λύση για να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίας υγείας από το δημόσιο προς τους πολίτες της χώρας και του νομού Λασιθίου είναι η κυβέρνηση να εγκαταλείψει την πολιτική των περικοπών και να δώσει χρηματοδοτήσεις στα δημόσια Νοσοκομεία και να αυξήσει τους μισθούς των υγειονομικών έτσι ώστε να μην φεύγουν στο εξωτερικό και στον ιδιωτικό τομέα. Καλούμε τους πολίτες του νομού Λασιθίου να συμπαραταχθούν σε αυτή τη διεκδίκηση και να αντικρούσουν κάθε πρόταση ή προσπάθεια για νέες συνενώσεις και συγχωνεύσεις ή υποβαθμίσεις και καταργήσεις Νοσοκομείων. Λασίθι 7 Ιουλίου

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos