ΚΚΕ για τις εξελίξεις της πανδημίας στο Λασίθι
Σητεία, τη νύχτα

Οι εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις μας καθώς και την ανησυχία ολόκληρου του λαού του Λασιθίου για την κατάσταση που διαμορφώνεται με την έξαρση της πανδημίας και μπροστά στο 3ο κύμα που προειδοποιούν οι ειδικοί.

  • Το ενδεχόμενο κλείσιμο των ΜΕΘ Covid-19 στον Άγιο Νικόλαο αποφεύχθηκε προς το παρόν χάρη στις αντιδράσεις. Αποκαλύφθηκε ότι σχεδιασμός δεν υπήρχε, ούτε υπήρξε ποτέ, ήδη από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, κατά την προετοιμασία για το 2ο σφοδρό κύμα που αναμενόταν. Η 7η ΥΠΕ  πανηγυρίζει ότι βρέθηκε λύση μέσω των μετακινήσεων για τη εξασφάλιση της λειτουργίας των ΜΕΘ, γεγονός που δεν είναι πρωτόγνωρο και που στερεί απαιτούμενο προσωπικό από το νοσοκομείο Αγίου Νικολάου και της Νεάπολης. Είναι προκλητικοί γιατί αυτό δεν αποτελεί λύση αλλά μπάλωμα από άλλο ξήλωμα! Είναι ξεκάθαρο και στους πιο δύσπιστους ότι το ήδη υπάρχον προσωπικό δεν επαρκεί για να καλύψει τις ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες αυτού του διαστήματος. Δεν επαρκούσε και πριν την πανδημία, σε συνθήκες “κανονικότητας”.
  • Αποφασίστηκε παράταση του τοπικού lockdown στο Παλαίκαστρο χωρίς να δημοσιεύονται τα επιδημιολογικά δεδομένα. Μιλούν για 18 ενεργά κρούσματα χωρίς να έχουν κάνει τεστ στα θετικά που είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό. Δύο εβδομάδες μετά τα προηγούμενα τεστ σε ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού (κάτω του 30%) και κάτω από την αποφασιστικότητα των κατοίκων θα μεταβεί ξανά κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για να διεξαχθούν τεστ στο Παλαίκαστρο την ερχόμενη Τρίτη-αλλά πάλι όχι σε όλον τον πληθυσμό (μιλούν για 200). Γεγονός που αποκαλύπτει την απουσία ολοκληρωμένου σχεδιασμού ώστε να εντοπιστούν όλα τα θετικά κρούσματα, να λάβουν την απαραίτητη φροντίδα  και να προφυλαχθεί το υπόλοιπο κομμάτι του πληθυσμού.
  • Το περιστατικό με το θετικό μοριακό τεστ εκπαιδευτικού(με δική του πρωτοβουλία) μετά το αρνητικό rapid test της προηγούμενη Δευτέρας, επιβεβαιώνει την ανησυχία και των κατοίκων της Σητείας για την αναγκαιότητά μαζικών και επαναλαμβανόμενων τεστ με προτεραιότητα τους μεγάλους χώρους δουλειάς.

Πρέπει, ταυτόχρονα, να καταδικαστεί η προσπάθεια καθησυχασμού και το κλίμα αναμονής που καλλιεργείται από τοπικούς παράγοντες οι οποίοι έχουν αναλάβει εργολαβία αυτό το καθήκον ώστε να αποκρύψουν τις ευθύνες της κυβέρνησης και της διοίκησης της 7ης ΥΠΕ. Φτάνουν στο σημείο να τα βάλουν με όποιον διεκδικεί το αυτονόητο, τρομοκρατώντας και σπέρνοντας τον φόβο σε όποιον δικαίως ανησυχεί και αντιδράει στο Παλαίκαστρο και στη Σητεία.

  • Ο Λαός του Λασιθίου πρέπει να είναι σε ετοιμότητα, γιατί τα πράγματα δεν είναι στατικά, ούτε ξεμπλέξαμε με την πανδημία επειδή “έφτασε” το εμβόλιο. Άλλωστε ο εμβολιαστικός σχεδιασμός προβλέπει περαιτέρω υπομόνευση της ΠΦΥ, των ΚΥ και νοσοκομείων, αφού δεν θα γίνουν προσλήψεις αλλά εσωτερικές μετακινήσεις για την κάλυψη των εμβολιαστικών κέντρων. Αποτέλεσμα των περικοπών είναι και οι καθυστερήσεις στον εμβολιασμό των υγειονομικών και τα λάθη που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τον εμβολιασμό των 85 ετών και άνω.
  • Το τελευταίο διάστημα φημολογείται ότι υπάρχουν κρούσματα  Covid-19 και έξαρση του ιού στη Νεάπολη. Πρέπει άμεσα να υπάρξει πλήρης, υπεύθυνη, δημόσια, ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ώστε να φύγει το όποιο πέπλο αμφιβολίας, ανησυχίας και αγωνίας υπάρχει στους κατοίκους. Ταυτόχρονα να υπάρξει ουσιαστική ιχνηλάτηση στην περιοχή συμβάλλοντας σε αυτή την κατεύθυνση.

Τώρα είναι η ώρα ευθύνης και δράσης απέναντι στην πολιτική που στερεί την Υγεία του λαού !

Πρέπει να απαιτηθεί:

  • Μονιμοποίηση των συμβασιούχων και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ώστε να καλυφθούν οι μόνιμες και διαρκείς ανάγκες. Υπάρχουν κενά ακόμα και με βάση τις δικές τους, έστω, εκτιμήσεις για το πόσες είναι οι απαιτούμενες θέσεις εργασίας για την ομαλή λειτουργία των νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και περιφερειακών ιατρείων.
  • Για τις ανάγκες των εμβολιαστικών κέντρων, το μαζικό κι έγκαιρο εμβολιασμό του πληθυσμού, την παρακολούθησή του μετά τον εμβολιασμό και την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας να γίνουν προσλήψεις κι όχι μετακινήσεις προσωπικού από τα ήδη υποστελεχωμένα νοσοκομεία και ΚΥ.
  • Δημόσια, δωρεάν, μαζικά επαναλαμβανόμενα διαγνωστικά τεστ σε όλους τους Δήμους του Λασιθίου. Ουσιαστική ιχνηλάτηση των θετικών κρουσμάτων. Επιβεβαίωση των rapid test με μοριακά τεστ.
  • Να εξασφαλιστεί η κατάλληλη υγειονομική φροντίδα των θετικών κρουσμάτων που δεν χρίζουν νοσηλείας.  Με ευθύνη του κράτους να επιταχθούν ξενοδοχειακές μονάδες, καταλύματα, για τον περιορισμό της διασποράς. Να στελεχωθούν με το εξειδικευμένο-κατάλληλα-προσωπικό ώστε να παρέχονται οι απαραίτητες υπηρεσίες φροντίδας.

Όταν ο λαός βάζει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις, τότε μόνο μπορούν να υπάρξουν θετικές εξελίξεις για αυτόν και τα παιδιά του!

Το Γραφείο Τύπου
17 Γενάρη 2021

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos