Κλεισθένης στην πράξη
ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός

Πριν καν ξεκινήσει η εφαρμογή των “ρυθμίσεων” και αλλαγών στο νόμο “Κλεισθένης”, οι θιασώτες του συγκεκριμένου νομοθετήματος, διαμαρτύρονται για τα ζητήματα που προκύπτουν στην λειτουργία των Ο.Τ.Α..

Να θυμήσω, ότι όσοι διαμαρτυρηθήκαμε κατά το παρελθόν – και ήμασταν οι πολλοί – για τα ζητήματα που θα προκύψουν από την εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου- αφού φαινόταν πολύ καθαρά τι θα συνέβαινε- κατηγορηθήκαμε για έλλειψη δημοκρατίας !

 Και έφτασε η στγμή, με την δημοσιοποίηση του πολυ – νομοσχεδίου,  του Υπουργείου Εσωτερικών που περιλαμβάνει διορθωτικές ρυθμίσεις καθώς και προσθήκες στον ισχύοντα νόμο, να εφαρμόσουμε τις διατάξεις του όπως τροποποιήθηκαν και πρέπει να εφαρμοστούν, είτε μας αρέσουν είτε όχι.  Πολύ δε περισσότερο όταν κοπτόμαστε για την νομιμότητα.

Θα ζητήσω από τον κ. Ανδριώτη, ν΄ανακαλέσει αρχικά στην μνήμη του, τις συζητήσεις που έγιναν, ανάμεσα στις δύο Κυριακές των εκλογών αλλά και μετά την δεύτερη Κυριακή και σε τι ακριβώς αφορούσαν οι ‘’κόκκινες’’ γραμμές που μπήκαν από μέρους του, προκειμένου να υπάρξει συνεργασία.

Αν δεν κατόρθωσε να κρατήσει την συνοχή της ομάδας του, είναι  θέμα που αφορά τον ίδιο. Ωστόσο μέσω δημοσιευμάτων και δηλώσεων του, μέμφεται την ανεξαρτητοποίηση του κ. Κ. Χουρδάκη, ενώ είναι ο πρώτος διδάξας, αφού ο σεβασμός του στην λειτουργία του Δ.Σ είναι ήδη γνωστός, από την προηγούμενη δημοτική περίοδο.

Φυσικά όλα αυτά τα είπαμε και προεκλογικά. Αλλά μάλλον έχει κοντή μνήμη…

Αναφορικά με τον κ. Κοκκίνη, θα ήθελα να τους υπενθυμίσω, ότι με τους αριθμούς μπορεί να παίζουμε και να δημιουργούμε εντυπώσεις αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική .

Εξήγησα και στο Δ.Σ ότι η σύνθεση της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής ( ειδικά της πρώτης ) είναι δεσμευτική, αφού πιθανή ένσταση κατά του κύρους των αποφάσεων της που αφορούν αναθέσεις έργων, είναι πιθανόν να δημιουργήσει τεράστιο θέμα ακυρότητας.

Επίσης, από τον κ. Γ. Φιλιπάκη, στις συζητήσεις που προηγήθηκαν, πρότεινα να προταθεί από την παράταξή μας ως εκπρόσωπος της, χωρίς να δεσμεύεται για το τι θα ψηφίζει στις συνεδριάσεις, αλλά ο κ. Φιλιπάκης δεν δέχτηκε.

Ο Δήμος – όπως γνωρίζουμε – δεν νομοθετεί . Δυστυχώς !  Αλλά αυτή, είναι η λετουργία της Τ.Α .

Όσο για το γνωστό δίλλημα, αν το νόμιμο είναι και ηθικό, νομίζω ότι στην πολιτική και την διοίκηση δεν έχει θέση .

Και ασφαλώς, αυτό θα πρέπει να το γνωρίζει ο κ. Κοκκίνης πολύ καλά, αν ανατρέξει στην βουλευτική του περίοδο.

Τέλος περίμενα από τον ίδιο, με τα στοιχεία που έχει πλέον στα χέρια του για την στελέχωση των υπηρεσιών του δήμου, να μην επέμενει στο ζήτημα της γραμματειακής υποστήριξης της μειοψηφίας, αφού στους Δήμους δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, δεδομένης της αδυναμίας στελέχωσης των βασικών υπηρεσιών τους.

Όπως ήδη έχω κάνει γνωστό, χώροι για την λειτουργία γραφείων των συνδυασμών, θα παραχωρηθούν στο ΡΕΞ, μόλις ολοκληρωθεί η επισκευή του.

Ωστόσο, προσωπικό δεν θα υπάρξει. Θα εξυπηρετούνται από το υφιστάμενο προσωπικό του Δήμου όπως γίνεται τόσα χρόνια στον Δήμο Αγίου Νικολάου, αλλά και σε όλη την Ελλάδα στους περιφερειακούς τουλάχιστον Δήμους.

Να μην ξεχνάμε, ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι θεωρία και υψηλή πολιτική. Είναι πράξη ! Αντιμετώπιση της καθημερινότητας αλλά συνάμα και της προοπτικής του τόπου, με την εφαρμογή των κείμενων διατάξεων .

Θα ήταν ευχής έργον, αν επιτρεπόταν η απόλυτη αυτοδιαχείριση των τοπικών μας θεμάτων με την νομοθέτηση πλαισίου, που να συνάδει με τις γενικές αρχές της Τ.Α. 

Μέχρι, όμως να συμβεί αυτό, οφείλουμε να λειτουργούμε εφαρμόζοντας τις κείμενες διατάξεις .

Αλλιώς απέχουμε πολύ, απ αυτό που οραματιζόμαστε για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου

Αντώνης Εμμ. Ζερβός

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos