Κορωναϊός, ΕΣΥ οι προτάσεις του ΙΝΚΑ
Ένταξη όλων των εργαστηρίων στον σχεδιασμό και αύξηση των τεστ

Οι ενώσεις Καταναλωτών, εκ του νόμου είναι αρμόδιες και έχουν υποχρέωση για τη διεκδίκηση και κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ασθενών και της κοινωνίας στον Τομέα των Υπηρεσιών Υγείας.

Καταρχήν συγχαίρουμε τα στελέχη του ΕΣΥ για τον δύσκολο αγώνα που δίνουν καθημερινά για τη μείωση των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας . Πρέπει να επιβραβευθούν έμπρακτα από το Υπουργείο Υγείας και να χαρακτηριστεί το σύνολο των στελεχών του ΕΣΥ ως ανήκον στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Επειδή καθημερινά ανιχνεύουμε τα προβλήματα που ανακύπτουν στην παροχή των υπηρεσιών Υγείας όσον αφορά στην αντιμετώπιση της πανδημίας, επισημαίνουμε ότι :

Απαιτούνται άμεσες κυβερνητικές αποφάσεις για την εξασφάλιση της απολύτως δωρεάν νοσηλείας όλων των ασθενών με κορωναϊό, με πλήρη κάλυψη  από τον ΕΟΠΥΥ, χωρίς συμμετοχές και χρεώσεις των ασθενών.

Προτείνουμε και Ζητούμε την αναγκαστική υποχρεωτική επίταξη και των ιδιωτικών κέντρων Υγείας και ένταξή τους στη δραστηριότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας χωρίς συμμετοχές και χρεώσεις των ασθενών αλλά με κάλυψη  από τον ΕΟΠΠΥ.

Ειδικότερα :

1) Να γίνει άμεση και ευρεία ενίσχυση του ιατρικού δυναμικού του ΕΣΥ.

Μαζί με την αυτονόητη άμεση πραγματοποίηση των προσλήψεων ιατρών και νοσηλευτών στα δημόσια νοσοκομεία (που έχουν εξαγγελθεί) και με δεδομένη την άμεση ανάγκη στελεχών με εμπειρία σε ΜΕΘ και ΜΑΦ, είναι απαραίτητη και η ένταξη όλων των διαθέσιμων γιατρών συναφών ειδικοτήτων που διατηρούν ιδιωτικά ιατρεία στο σχεδιασμό του ΕΣΥ για την  αντιμετώπιση της κρίσης.

Σε αντίθεση με τις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες η Ελλάδα έχει πολλούς και καλούς ειδικούς γιατρούς τόσο στον δημόσιο  όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Επίσης, στον συνολικό σχεδιασμό του ΕΣΥ για την αντιμετώπιση της πανδημίας, πρέπει να ενταχθούν τόσο οι στρατιωτικοί γιατροί, όσο και πρόσφατα συνταξιοδοτηθέντες ειδικευμένοι γιατροί.

Πρέπει συνεπώς, να ληφθεί κυβερνητική απόφαση ένταξης και επίταξης και των ιδιωτικών ιατρών στον δημόσιο σχεδιασμό του Εθνικού Συστήματος Υγείας για να αντιμετωπισθεί η κρίση.

Πρέπει δηλαδή και οι ιδιωτικοί ιατροί να επιταχθούν σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία και να ενταχθούν στον συνολικό σχεδιασμό του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Να ανοίξουν όλα τα κρεβάτια των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, με την άμεση πρόσληψη ιατρών-νοσηλευτών που έχουν εξαγγελθεί. Να ληφθεί μέριμνα για πρόσθετα κρεβάτια και ταυτόχρονη λειτουργία ενός Νοσοκομείου ανά Περιφέρεια, μόνο για ασθενείς από κορωναϊό.

Να προμηθευτούν τα νοσοκομεία έγκαιρα όλα τα αναγκαία μέσα για την προστασία των εργαζομένων στην υγεία.

Να αντιμετωπισθεί η αισχροκέρδεια στην αγορά για γάντια, μάσκες, αντισηπτικά.

  • Απαιτείται Διαθεσιμότητα όλων των κλινών και δωρεάν νοσηλεία.

Η Κυβέρνηση πρέπει να εξασφαλίσει όχι μόνο τη διαθεσιμότητα ΟΛΩΝ των κλινών, αλλά και την δωρεάν νοσηλεία όλων των ασθενών με κορωναϊό, με κάλυψη όπως ισχύουν από τον ΕΟΠΥΥ, χωρίς συμμετοχές και χρεώσεις των ασθενών.

Η αδικαιολόγητη ραγδαία απαράδεκτη αύξηση του κόστους ένταξης ενός ασθενούς στις ιδιωτικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των ιδιωτικών θεραπευτηρίων, πρέπει να αντιμετωπισθεί και δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά που πρέπει να απαντηθούν.

Η Κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει αυτό το φαινόμενο της ραγδαίας κατακόρυφης ανόδου του κόστους ένταξης ενός ασθενούς της πανδημίας στις ιδιωτικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος μπορεί να γίνει με τη διαθεσιμότητα όλων των κλινών του Εθνικού Συστήματος Υγείας για τους φορείς του κορωναϊού και με τη δωρεάν νοσηλεία τους εντός του Εθνικού Συστήματος Υγείας και με την επίταξη και των ιδιωτικών κέντρων υγείας, δηλαδή με την αναγκαστική υποχρεωτική επίταξη και των ιδιωτικών κέντρων Υγείας και με την ένταξή τους στη δραστηριότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας με τιμολόγιο καθορισμένο από το κράτος, που θα καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ.

3) Ένταξη όλων των εργαστηρίων στον σχεδιασμό και αύξηση των τεστ.

Να πολλαπλασιαστούν τα tests για τον κορωναϊό.

Σε ότι αφορά στα τεστ, υπάρχει άμεση ανάγκη αύξησης των διαθεσίμων αντιδραστηρίων όσο και των εργαστηρίων. Το απαιτεί ο αποτελεσματικότερος έλεγχος της διασποράς στην κοινότητα αλλά και η προστασία των υγειονομικών στελεχών.

Δυστυχώς η διαθεσιμότητα παραμένει χαμηλή και καθώς όλες οι χώρες επιταχύνουν εξασφαλίζοντας είτε PCR είτε screening τεστς (τα λεγόμενα γρήγορα), η Ελλάδα εμφανίζεται απρόθυμη ή ανήμπορη να ακολουθήσει.

Καθυστερεί η ανάπτυξη των κινητών μονάδων ελέγχου του πληθυσμού, αλλά και η μη αύξηση των εργαστηρίων εντός των κτιρίων του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Εντύπωση προκαλεί ο αποκλεισμός πρακτικά πολλών εργαστηρίων, τόσο στα πανεπιστήμια όσο και σε μεγάλες υγειονομικές μονάδες εργαστηρίων, που έχουν αποδεδειγμένη εμπειρία σε τεστ PCR και έμπειρο προσωπικό. Έμπειροι μοριακοί βιολόγοι και γενετιστές παραμένουν ανενεργοί, παρά την προθυμία τους να συμμετάσχουν. Πρέπει να ληφθεί άμεση κυβερνητική απόφαση αξιοποίησης εντός του πλαισίου του Εθνικού Συστήματος Υγείας των ιδιωτών μοριακών βιολόγων και γενετιστών και ένταξής τους στον έκτακτο σχεδιασμό του Εθνικού Συστήματος Υγείας για τον έλεγχο και αποκλεισμό της εξάπλωσης της ασθένειας.

Ταυτόχρονα, φαίνεται να είμαστε η μόνη χώρα της Ευρώπης που δεν προσπαθεί καν να αρχίσει εγχωρία παραγωγή αντιδραστηρίων.

Όλα τα εργαστήρια πρέπει να ενταχθούν άμεσα στο δίκτυο και τα τεστς πρέπει να αυξηθούν άμεσα. Η καθυστέρηση είναι απαράδεκτη και δυνητικά επικίνδυνη.

4)Πρέπει να αντιμετωπισθεί η αισχροκέρδεια στα τεστς του κορωναϊού

Να γίνει υποχρεωτική η συνταγογράφηση των τέστς ώστε να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο των γρήγορων ακριβών τέστς που διενεργούνται από ιδιώτες και αρχίζουν να κατακλύζουν την Αγορά.

Σήμερα έχουμε σπατάλη αντιδραστηρίων χωρίς κλινικά κριτήρια, και φαινόμενα αισχροκερδείας τόσο εις βάρος των ασθενών όσο και εις βάρος του Δημοσίου. Αν δεν υπάρξει παρέμβαση – υποχρεωτική συνταγογράφηση της εξέτασης (τεστ) αφενός, και διατίμηση αφετέρου, θα ενταθεί το φαινόμενο των γρήγορων και δαπανηρών τεστς των διενεργούμενων από ιδιώτες.

  • Παρακολούθηση και στήριξη των ασθενών που παραμένουν στο σπίτι

Ήδη δυο αρκετοί νέοι σε ηλικία ασθενείς που παρέμεναν όπως τους προτάθηκε σε κατ’ οίκον νοσηλεία, κατέληξαν από αιφνίδια υποτροπή της νόσου.

Το σύστημα παρακολούθησης των ασθενών που παραμένουν στο σπίτι παρουσιάζει μεγάλα  κενά που πρέπει να κλείσουν αμέσως

Ζητούμε την ενεργοποίηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας και την εμπλοκή και συμμετοχή του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι” για να βοηθηθούν αποτελεσματικότερα όσοι ασθενείς παραμένουν σε κατ΄ οίκον νοσηλεία.

  • Ζητούμε να ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα όλα τα στελέχη του Εθνικού Συστήματος Υγείας όλων των ειδικοτήτων, δεδομένου ότι πραγματικά όλα τα στελέχη του Εθνικού Συστήματος Υγείας θέτουν σε κίνδυνο την ατομική τους υγεία για να υπηρετήσουν τις ανάγκες λειτουργίας του Συστήματος.

ΙΝΚΑ ΚΡΗΤΗΣ  702 30.03.2020

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos