διαλύονται τα νοσοκομεία του νομού
διαλύονται τα νοσοκομεία του νομού

Η απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία του Λασιθίου όπως και όλης της χώρας, η άθλια κατάσταση στον χώρο της υγείας-πρόνοιας κοστίζουν ανθρώπινες ζωές .Τα νοσοκομεία  Αγ. Νικολάου, Ιεράπετρας, Νεαπόλης και Σητείας λειτουργούν κάτω από τα όρια ασφαλείας λόγω ελλείψεων  σε ιατρικό, νοσηλευτικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό ,  ελλείψεων σε αναλώσιμα.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν  οι ασθενείς  είναι οξυμένα καθώς  οι νοσηλευόμενοι αναγκάζονται να μετακινούνται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο με κίνδυνο της ζωής τους είτε γιατί δεν υπάρχουν οι αναγκαίες ειδικότητες  ή γιατί μένουν ακάλυπτες οι κλινικές από εφημερίες.  Περιμένουν ακόμη και μήνες για να κάνουν βασικές εξετάσεις, ενώ πρέπει να πληρώσουν από το ήδη μειωμένο εισόδημά τους για εξετάσεις  αλλά και για αυξημένες συμμετοχές στα φάρμακα. Για τους εργαζόμενους στις δομές υγείας  αυξάνεται ο όγκος δουλειάς και η εντατικοποίηση και χάνονται εργατικά δικαιώματα και δεδουλευμένα.

Η κυβέρνηση άλλαξε, αλλά οι μνημονιακές πολιτικές στην υγεία είναι εδώ.  Η  νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ   εφαρμόζει για τα νοσοκομεία τον προϋπολογισμό που ψήφισε η προηγούμενη συγκυβέρνηση  και  που μειώνει ακόμη παραπάνω την ήδη ανεπαρκέστατη χρηματοδότηση κατά 22,9% σε σχέση με το 2014. Προβλέπει δαπάνες για φάρμακα , υγειονομικό υλικό, ορθοπεδικό υλικό, αντιδραστήρια, ιδιωτικά συνεργεία και αμοιβές επικουρικού προσωπικού μειωμένες κατά 14,2%.  Με βάση αυτή την κατακρεουργημένη πρόβλεψη θα έπρεπε να δίνονταν στα νοσοκομεία της χώρας  κάθε μήνα 111,44 εκατ. ευρώ δηλ μέχρι τώρα περίπου 500 εκατ. . Αντί όμως για αυτά έχουν εισπράξει 55,77 εκατ . που δεν φθάνουν ούτε για οινόπνευμα ενώ συγχρόνως άρπαξε τα αποθεματικά τους για τα τρέχοντα για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των δανειστών. Στην ίδια ρότα τα νοσοκομεία του Λασιθίου υποχρηματοδοτούμενα , οι προβλέψεις για τις λειτουργικές δαπάνες του 2015 μειωμένες ακόμη περισσότερο σε σχέση με το 2014 , παράδειγμα το νοσοκομείο Ιεράπετρας  όπου για τους 5 μήνες του 2015 έχουν δοθεί 87000 ευρώ για λειτουργικές δαπάνες  και την πληρωμή των επικουρικών.

Ο αναπληρωτής υπουργός υγείας κ. Ξανθός κατά την επίσκεψή του στον Αγ. Νικόλαο και ο διοικητής της 7ης ΔΥΠΕ κ. Ηγουμενίδης στην Ιεράπετρα μοίρασαν ευχολόγια και οράματα, όχι όμως και λύσεις. Θα είναι υπεύθυνοι για τα αδιέξοδα  που θα   συνεχίζονται λόγω των ελλείψεων και της τραγικής κατάστασης στον χώρο της υγείας γιατί τα προβλήματα τα ξέρουν , τα έκαναν γνωστά οι εργαζόμενοι και ο λαός της περιοχής με τους αγώνες του.

Ενώ τα στελέχη της συγκυβέρνησης λένε ότι  λεφτά δεν υπάρχουν για την υγεία των λαϊκών οικογενειών, οι υπουργοί της  συμφωνούν για εξοπλισμούς με την  Λόκχηντ  ύψους 500εκατ. δολαρίων για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, συνεχίζουν να επιδοτούν με εκατομμύρια τους επιχειρηματικούς ομίλους, διαγράφουν πρόστιμα των μεγάλων εταιρειών για πλαστά τιμολόγια και λαθρεμπόριο .

Φως στο τούνελ δεν μπορεί να υπάρξει στα πλαίσια της πολιτικής  που είναι δεσμευμένη η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ  , στα πλαίσια της Ε.Ε , ΔΝΤ, Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, γι αυτό συνεχίζει την υποχρηματοδότηση και την εμπορευματοποίηση της υγείας.   Για τους δανειστές εξασφαλίζει ζεστό χρήμα , για τους φαρμακοβιομήχανους και τους μεγαλοεπιχειρηματίες στον χώρο της υγείας  αύξηση κερδών  ενώ για τον λαό εξασφαλίζει «λιτό βίο» και εξόφληση στο διηνεκές  του χρέους που δημιούργησαν οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Οι προσλήψεις που υπόσχονται ακόμη κι αν έρθουν θα είναι ελάχιστες μπροστά στις τεράστιες σημερινές ελλείψεις και πραγματικές ανάγκες. Οι  υποστελεχωμένες κλινικές θα συνεχίσουν να υπολειτουργούν και να κλείνουν , τα Κέντρα Υγείας να λειτουργούν σαν διαμετακομιστικά κέντρα.  Οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να γίνονται λάστιχο , τα χρωστούμενα από εφημερίες θα αυξάνονται ενώ η ταλαιπωρία και οι κίνδυνοι για την ασφάλεια των ασθενών θα μεγαλώνει.

Λένε  ψέματα ότι έχουν προτεραιότητα την υγεία του λαού  για αυτό αποφεύγουν να γίνουν συγκεκριμένοι , να παρουσιάσουν λύσεις άμεσες και μόνιμες, καταφεύγουν στα πεντάμηνα και στην απλήρωτη εργασία και στους επικουρικούς που πληρώνονται από τα χρήματα των νοσοκομείων  και που τις περισσότερες φορές οι θέσεις  που προκηρύσσονται δεν καλύπτονται. Εξαγγέλλουν προσλήψεις που ήταν ήδη προγραμματισμένες και για πολλοστή φορά αναγγελμένες και από την προηγούμενη κυβέρνηση και που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν πριν το 2016 όπως παραδέχτηκε ο υπουργός Υγείας .

Δεν υπάρχουν περιθώρια χρόνου σε μια πολιτική που οξύνει τα προβλήματα ασθενών και εργαζομένων στην υγεία.

Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι , οι άνεργοι, οι λαϊκές οικογένειες να γυρίσουν την πλάτη σε μηχανισμούς και δυνάμεις που καλλιεργούν την ηττοπάθεια, τον εφησυχασμό, τον εκφυλισμό των αγώνων, την αναμονή και τις αυταπάτες. Να μην την πατήσουν  οχυρωμένοι πίσω από  επιχειρήματα όπως το «δικό μας» νοσοκομείο , οι ιδιαιτερότητες της δικής μας περιοχής, το αυτοδιοίκητο   αλλά να στοχεύσουν στην αιτία των προβλημάτων που είναι κοινή για όλη την περιοχή , για όλη την Ελλάδα, για όλη την Ευρώπη. Η αιτία των ελλείψεων,των περικοπών και στην υγεία είναι  η πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και που θεωρεί την δημόσια υγεία κόστος που θα πρέπει να περάσει στις πλάτες του λαού για να περισσεύουν χρήματα για επιδοτήσεις στους μεγαλοεπιχειρηματίες από την μία και από την άλλη η υγεία  να γίνει χρυσοπληρωμένο εμπόρευμα που θα αυξάνει τα κέρδη των μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων στο χώρο της υγείας.

 Οι εργαζόμενοι να οργανώσουν τον αγώνα τους για την κατάργηση των μνημονικών νόμων  και των εφαρμοστικών νόμων.   Να διεκδικήσουν την ανάκτηση των απωλειών στα χρόνια της κρίσης σαν βάση για νέες κατακτήσεις με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες , την αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία-πρόνοια με πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση. Κατάργηση όλων των πληρωμών των ασθενών και της επιχειρηματικής δράσης σε υγεία πρόνοια.Να πληρωθούν τα δεδουλευμένα στους υγειονομικούς. Να ενισχυθούν με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό τα νοσοκομεία .Μονιμοποίηση επικουρικών , εργολαβικών, Voucher.  Πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ανέργους , τους ανασφαλίστους και τις οικογένειες τους.

Κ.Ο. ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ    13 ΜΑΗ 2015

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos