Λήγει ο νόμος των αυθαιρέτων 30/06/2020;
πρώτα τακτοποιούμε τα αυθαίρετα και μετά διορθώνουμε Ε9 και Τ.Α.Π.

Μετά τις 30/6/2020 δεν θα μπορώ να δηλώσω τις αυθαιρεσίες του ακινήτου μου;

Η καταληκτική ημερομηνία 30/6/2020 των αυθαιρέτων αφορά μεγάλες αυθαιρεσίες –κατηγορία 5- μετά την έλευση της οποίας δεν θα γίνονται ρυθμίσεις για τέτοιου είδους αυθαίρετα. Για τις άλλες κατηγορίες 1-4 θα υπάρχει κλιμακωτή προσαύξηση, 20% για υπαγωγή στο σύστημα από 1/7/2020 έως 40% για υπαγωγή από 1/7/2024. Αυτό γράφει ο τελευταίος νόμος που εκδόθηκε το 2019.

Θεωρούμε ότι είναι πολύ δύσκολο να καταργηθεί η ρύθμιση για οποιοδήποτε είδος αυθαιρέτων, αφού μετά δεν θα μπορούν να  πραγματοποιούνται αγοραπωλησίες και μεταβιβάσεις. Δεν είναι γνωστό πώς θα το χειριστούν οι νομοθέτες. Μια εκδοχή είναι να πάρει παράταση η καταληκτική ημερομηνία, πιθανό όμως είναι να αποφασιστεί προσαύξηση στο πρόστιμο, όπως θα συμβεί με τις κατηγορίες 1-4 αλλά και να πληρώνεται «πρόστιμο ανέγερσης και διατήρησης», το οποίο με το παρόν νομοθετικό πλαίσιο είναι υπέρογκο.

Ισχύει η απαλλαγή από δημοτικά τέλη;

   Σε αναμονή είμαστε για την εφαρμογή της πλατφόρμας της ΚΕΔΕ, 15/2/2020 έχει ανακοινωθεί, όπου θα διορθώνονται ηλεκτρονικά τα τετραγωνικών των ακινήτων.  Μέχρι τις 30/5/2020 οι ιδιοκτήτες μπορούν να κάνουν χρήση της ευνοϊκής διάταξης που απαλλάσσονται από πρόστιμα και αναδρομικές επιβαρύνσεις με δημοτικούς φόρους και δημοτικά τέλη για τα τετραγωνικά μέτρα που είχαν αφήσει αδήλωτα την πενταετία 2015 -2019.  Νομικά μπορούν να γίνουν οι αλλαγές με τις ίδιες ευνοϊκές ρυθμίσεις με φυσική παρουσία στο Δήμο, αλλά αναμένουμε και σχετική εγκύκλιο που θα διευκρινίζει τι ακριβώς θα δηλώνεται καθώς επίσης την παράταση έως 30/6/2020 για την δήλωση αυτών.

Ποιες είναι οι ενέργειες που πρέπει να κάνω με τη σειρά;

   Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, πρώτα τακτοποιούμε τα αυθαίρετα και μετά διορθώνουμε Ε9 και Τ.Α.Π. στον Δήμο. Αν χρειάζεται να γίνει διόρθωση και στο εμβαδόν του Ε9, αυτή δεν θα μπορεί να γίνει μέσω αυτής της εφαρμογής, αλλά ηλεκτρονικά μέσω του TaxisNet του Υπουργείου Οικονομικών. Σημειώνεται ότι η αύξηση εμβαδού στο Ε9 θα δημιουργήσει αναδρομική χρέωση ΕΝΦΙΑ πενταετίας.

Μπορώ να δηλώνω τώρα στο Ε9 και στον Δήμο τα αυθαίρετα, χωρίς να τα νομιμοποιήσω;

   Τα περισσότερα ακίνητα κατά 90% έχουν αυθαιρεσίες, είτε κλεισμένο ημιϋπαίθριο, αλλαγή χρήσης υπογείου κ.α. Σε πολλές περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες του το αγνοούν, καθώς τα περισσότερα προέρχονται από κληρονομιές αλλά και αγορές σε περιόδους που δεν ελεγχόταν η νομιμότητα. Οπότε, η πρώτη κίνηση είναι να γίνει έλεγχος από μηχανικό ή και μετρήσεις, για να ξέρουμε την πραγματική έκταση της ιδιοκτησίας μας και έπειτα να αποφασίσουμε πώς θα πράξουμε. Τα κτίσματα τα οποία δεν έχουν τακτοποιηθεί ή νομιμοποιηθεί με κάποιο νόμο, πρέπει να τα δηλώνουμε με την πραγματική τους κατάσταση στο Ε9 και στο Δήμο, για να μην πληρώσουμε αργότερα αναδρομικά ΕΝΦΙΑ και ΤΑΠ. Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα γίνεται ηλεκτρονική διασταύρωση στοιχείων Ε9, ΔΕΗ, Πολεοδομίας, Κτηματολογίου και της Ταυτότητας του Κτιρίου, οπότε όλα θα πρέπει να συμβαδίζουν.

Πρέπει να έχω ρυθμίσει τις αυθαιρεσίες για να μπω στο «Εξοικονομώ κατ’ οίκον»;

   Στο τελευταίο «Εξοικομομώ κατ’ οίκον ΙΙ» που έτρεξε, απαιτούνταν να έχει γίνει τουλάχιστον υπαγωγή στο σύστημα των αυθαιρέτων και η ρύθμιση να συμβαδίζει με τα δηλωμένα τετραγωνικά του Ε9. Οπότε βασική προϋπόθεση για την εισαγωγή στο πρόγραμμα είναι η ιδιοκτησία να έχει ελεγχθεί για αυθαιρεσίες και να έχει ξεκινήσει η διαδικασία ρύθμισης τους. Τελευταία εξαγγελία ήταν ότι θα «ξανανοίξει» τρίτος κύκλος του προγράμματος τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, τόσο για ιδιωτικά όσο και δημόσια κτίρια.

Για οποιαδήποτε απορία στη διάθεση σας!

Κύρια Πηγή: https://ecopress.gr/

Μαρία Ρουκουνάκη

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos