ένα από τα αιολικά πάρκα στη Κρήτη
ένα από τα αιολικά πάρκα στη Κρήτη

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΣΤΙΣ 28/5/2015 ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΗΤΕΙΑΣ

Το αναθεωρημένο Χωροταξικό Κρήτης εξειδικεύει για την Κρήτη το ισχύον Χωροταξικό σχέδιο για την χώρα και αποτελεί μέρος του.

Αποτυπώνει στον χώρο ( στον χάρτη) τα πολιτικά και οικονομικά σχέδια της πραγματικής εξουσίας που είναι οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι , των κυβερνήσεων τους , της Ε.Ε μέχρι το 2020 με βάση το στόχο «ΕΥΡΏΠΗ 2020». Στόχος τους είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας  των μεγαλοεπιχειρηματιών. Ενσωματώνει τις αντιλαϊκές πολιτικές πριν και μετά το μνημόνιο. Μέχρι το 2016 που θα ολοκληρωθεί θα ενσωματώσει και τις νέες συμφωνίες που θα κάνει η σημερινή συγκυβέρνηση.

Σκοπός των επιχειρηματικών ομίλων και γενικά του κεφαλαίου που εξυπηρετείται μέσω των πολιτικών δυνάμεων που τους υπηρετούν είναι από την μια να βάλουν στον χάρτη που θα εγκατασταθούν οι νέες επενδύσεις που θέλουν να ενισχύσουν , να προνοήσουν για την άρση των όποιων νομικών και γραφειοκρατικών εμποδίων και ασαφειών , και από την άλλη να προετοιμάσουν την κοινή γνώμη ώστε να μην υπάρχουν αντιδράσεις και καθυστερήσεις και να υπάρχει φιλικό κλίμα όταν θα εγκριθούν και θα εγκατασταθούν οι νέες επενδύσεις.  Οι στόχοι που μπαίνουν σε συνθήκες καπιταλισμού αποκλείουν ο ένας τον άλλον και για αυτό εμφανίζονται ως αντιφατικοί , όπως είναι η προστασία του περιβάλλοντος , η ισόρροπη ανάπτυξη τω ν κλάδων της οικονομίας και των περιοχών της χώρας, η φιλολαϊκή αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, η φιλολαϊκή αξιοποίηση της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας  με αμοιβαία επωφελείς συμφωνίες και  ταυτόχρονη αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου του συνόλου των εργαζομένων.

Το πραγματικό ερώτημα που μπαίνει στους εργαζομένους και τα λαϊκά στρώματα είναι από ποιόν  και για ποιόν . Το χωροταξικό  αναλαμβάνεται από την εκάστοτε κυβέρνηση  για ενισχύσει την καπιταλιστική ανάπτυξη δηλ. τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων  και αυτή η πολιτική έχει διαχρονικά υπηρετηθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και συνεχίζει να υπηρετείται από την σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Στην ίδια πολιτική συμφωνεί και υποκύπτει  και η τωρινή δημοτική αρχή του κ.Πατεράκη και η παράταξη της κ.Σκαρβελάκη . Οι υποκριτικές αλλαγές που πρότειναν  στηριγμένες στον τοπικισμό δεν αλλάζουν τον χαρακτήρα του αντιλαϊκού σχεδιασμού του χωροταξικού και δεν πρόκειται να έχουν κανένα όφελος για τις λαϊκές οικογένειες, ούτε ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους  από άποψη υποδομών , κατοικίας, ελεύθερων χώρων, προστασία από σεισμούς , πυρκαγιές , πλημμύρες.

Οι προσχηματικές διαβουλεύσεις και οι διάφοροι κοινωνικοί διάλογοι – τους οποίους τρέχουν να υποστηρίξουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις εκτός ΚΚΕ- δημιουργούν την ψευδαίσθηση της λαϊκής συμμετοχής  και  έτσι συνεχίζεται απρόσκοπτα  η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας που είναι  άρρηκτα δεμένη με τον σφαγιασμό των λαϊκών δικαιωμάτων.

Για την διαβούλευση δίνονται κείμενα 500 σελίδων με τεχνοκρατικούς, επιστημονικούς ή και επιστημονικοφανείς όρους  για να καλύψουν ότι το ζήτημα είναι πολιτικό και έτσι πρέπει να τοποθετηθεί. Οι διάφορες χωροταξικές ρυθμίσεις δεν είναι  επιστημονικές ή τεχνοκρατικές επιλογές. Ο Χωροταξικός σχεδιασμός είναι πολιτικός , αντανακλά της ανάγκες της ανάπτυξης της καπιταλιστικής οικονομίας.

Εκείνο που είναι ξεκάθαρο είναι ότι και να προβλέπει το Χωροταξικό , ό,τι κι αν γνωμοδοτήσουν  Περιφέρεια , Δήμοι και  φορείς , ό,τι κι αν αποφασίσει τελικά η κυβέρνηση , στην πράξη αυτό που θα γίνει θα είναι αυτό που θέλουν οι επενδυτές που έχουν τα κεφάλαια και θα τα επενδύσουν εκεί που τους συμφέρει. Αυτό που ισχύει  στην πράξη είναι αυτό που λέμε ότι τελικά δεν προγραμματίζουν και δεν χωροθετούν  οι μελετητές αλλά τα συμφέροντα.

Η μελέτη βλέπει ως συγκριτικό πλεονέκτημα της Κρήτης την αυξημένη δράση του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα στην Κρήτη, και εκτιμά –πράγμα που έχει διαψευστεί στην πράξη- ότι αυτό έπαιξε ρόλο στο να είναι μειωμένες οι συνέπειες της κρίσης στην Κρήτη !

Επίσης για το ίδιο λόγο εκτιμά ότι θα πρέπει να ενταθεί η ενίσχυση των ιδιωτικών επιχειρήσεων στη συνέχεια, ενώ δεν κάνει κουβέντα για ενίσχυση των δημόσιων δομών που συνδέονται με κάλυψη των λαϊκών αναγκών.

Αυτό είναι φανερό στους τομείς της δημόσιας υγείας, παιδείας, πρόνοιας, αλλά και στρατηγικούς τομείς όπως η ενέργεια, που υποβαθμίζονται συνεχώς και παραδίνονται στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Αυτή η πολιτική θα οξύνει τις ανισομετρίες ανάμεσα στους τομείς της οικονομίας και ανάμεσα στις γεωγραφικές περιοχές της Κρήτης,  παρά τα αντίθετα ευχολόγια  της μελέτης για «ισόμετρη» ανάπτυξη –που ξεκινούν από τις υποκριτικές οδηγίες της ΕΕ.

Θα επιβεβαιωθεί και πάλι ότι ο άγριος ανταγωνισμός και η αναρχία που επικρατεί στις καπιταλιστικές σχέσεις θα βάλει σε αμφισβήτηση τις προσπάθειες προγραμματισμού.

Δεν έχουμε αυταπάτες ότι ο Χωροταξικός σχεδιασμός θα εξασφαλίσει επαρκείς και ασφαλείς κατοικίες για τις λαϊκές οικογένειες , επαρκείς υποδομές κοινής ωφέλειας( αντιπλημμυρική και αντισεισμική προστασία, υποδομές κοινωνικών υπηρεσιών ), νοσοκομεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα και ελεύθερους χώρους που να καλύπτουν το σύνολο των αναγκών του λαού , γρήγορες και ασφαλείς μεταφορές , πρόσβαση στην θάλασσα και στους ορεινούς όγκους

Εμείς λέμε στο εργατικό λαϊκό κίνημα να προβάλλει προτάσεις και να παλέψει να ενταχθούν σε αυτά τα προγράμματα στόχοι που καλύπτουν λαϊκές ανάγκες, και αν ενταχθούν να παλέψει για να υλοποιηθούν και να μη μείνουν στα χαρτιά. Και εμείς θα υποστηρίξουμε τέτοιες προτάσεις, μήπως και γίνει κάτι, χωρίς όμως αυταπάτες.

Ξεκαθαρίζουμε στους εργαζόμενους πως  -σε τελευταία ανάλυση-  αυτή η «ανάπτυξη» που υπηρετούν τα Χωροταξικά και τα υπόλοιπα προγράμματα του κεφαλαίου, της ΕΕ και της κυβέρνησης, υπηρετεί μόνο το κεφάλαιο, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να δώσει λύσεις στα λαϊκά προβλήματα. Αυτή την «ανάπτυξη» και την εξουσία που τη στηρίζει, οι εργαζόμενοι έχουν κάθε λόγο και συμφέρον να την ανατρέψουν, με τη δική τους τη λαϊκή εξουσία, και μόνο έτσι θα μπορέσουν να σχεδιάσουν και να δουλέψουν για τη δική τους ευημερία.

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΚΑΡΑΜΠΕΛΑ

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos