Λευτέρης ΑυγενάκηςΜετά το ναυάγιο του πλοίου «Σάμινα» και κατόπιν λαϊκής απαίτησης, η προηγούμενη κυβέρνηση πήρε «εν βρασμώ» την αυθαίρετη απόφαση να μειώσει τα όρια ηλικίας των πλοίων. Αυτή η απόφαση, μη ορθολογιστική, συνιστά πρωτοτυπία της χώρας μας καθώς όλα τα κράτη εφαρμόζουν στα ζητήματα της ακτοπλοϊας τη «Συμφωνία της Στοκχόλμης» που διασφαλίζει με αυστηρότητα και σοβαρότητα την ασφάλεια των πλοίων και στην οποία δεν αναφέρεται πουθενά ότι αυτή συναρτάται ε την ηλικία τους. 
Το αξιόπλοο, όπως ακόμα και η κοινή λογική υπαγορεύει, εξαρτάται από την τυπικότητα στη συντήρησή τους και όχι από τα έτη ζωής που αριθμούν καθώς νεαρά πλοία, καταπονημένα όμως και ελλιπώς συντηρημένα αποτελούν δημόσιο κίνδυνο.

Η χώρα μας, επομένως, με μοναδικό γνώμονα την προστασία της ασφάλειας των πλοίων της, πρέπει να εστιάσει στον αξιόπιστο έλεγχο του αξιόπλοου από σοβαρούς διεθνείς οργανισμούς που δεν εξαρτώνται ούτε δεσμεύονται από εφοπλιστικά συμφέροντα. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν να παρακαμφθούν οι εγχώριες αγκυλώσεις που δημιουργούν μείζον πρόβλημα στην αίσθηση της ασφάλειας των πολιτών και των χιλιάδων επισκεπτών μας και αναπόφευκτα οδηγούν στη μείωση του ελληνικού στόλου.

Δυστυχώς πολλές αποφάσεις στην Ελλάδα, όπως αυτή της προηγύμενης κυβέρνησης για το αξιόπλοο των πλοίων, λαμβάνονται συγκυριακά, εξυπηρετώντας στιγμιαία αιτήματα και προς χάριν επικοινωνιακών τακτικών χωρίς ψύχραιμη εκτίμηση των δεδομένων, χωρίς μακρόπνοη λογική και χωρίς αντίληψη των συνεπειών σε βάθος χρόνου. Συνέπεια αυτής της μεόδου είναι να δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα καλείται να λύσει.

Η απόφαση, λοιπόν, του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Μαν. Κεφαλογιάννη, που αφορά την κατάργηση του ορίου ηλικίας των πλοίων είναι εναρμονισμένη με τα διεθνή πρότυπα, και έχει το διττό αποτέλεσμα και ης προάσπισης της ασφάλειας των επιβαινόντων και της προστασίας του ελληνικού τουρισμού, εθνικού κεφαλαίου για τη χώρα μας, του οποίου η ακτοπλοϊα αποτελεί ζωτικής σημασίας εργαλείο.

mailto:info@avgenakis.gr

http://www.avgenakis.gr/

Print Friendly, PDF & Email

Από manos