Μανόλης Καραβελάκης, απολογισμός προεδρίας στη ΔΕΥΑΑΝ
ο Μανόλης Καραβελάκης

Μετά από μία πενταετία στη Διοίκηση της ΔΕΥΑΑΝ και δεδομένου ότι για προσωπικούς λόγους δεν επέλεξα την ανανέωση της πολιτικής θητείας μου, που θα επέβαλε την δημοσιοποίησή ενός απολογισμού στο πλαίσιο της πολιτικής διαφήμισης, πριν παραδώσω την Επιχείρηση στο διάδοχό μου όντας πλέον τέως, θεωρώ υποχρέωσή μου  να δημοσιοποιήσω τον απολογισμό της 5ετίας και να απευθύνω τις ευχαριστίες μου.

Η θητεία αυτή υπήρξε σαφώς κομμάτι της ζωής μου, ένα κεφάλαιο στη βιογραφία μου, που θα μπορούσε να διαβαστεί ευχάριστα και να δώσει θετικά συμπεράσματα στον αναγνώστη. Ξεφεύγει όμως από το χαρακτήρα αυτού του κειμένου, το οποίο άλλους στόχους έχει.

 Την Επιχείρηση την αγάπησα αλλά φρόντισα να μην την ερωτευτώ κι αυτός είναι ένας από τους  λόγους που δεν ανανέωσα τη σχέση μαζί της. Μου έδωσε την ευκαιρία να δημιουργήσω κατά το εφικτό, να δοκιμαστώ στο πεδίο που αποκαλώ ρεαλιστική πολιτική, όξυνε τη φαντασία μου στην επίλυση προβλημάτων, αποτέλεσε πεδίο άσκησης κυρίως διοικητικών προβλημάτων και φυσικά υπήρξε ο εμπράγματος χώρος για τη γνώση της διαχείρισης ενός αγαθού που μέχρι το 2014 που ανέλαβα, αποτελούσε μόνο στοιχείο επιστημονικό. Η ενασχόλησή μου φανέρωσε τόσες άλλες πτυχές του νερού.

Θεωρώντας εαυτόν αιρετικό, δε σκοπεύω να ακολουθήσω την πεπατημένη και να παρουσιάσω μια κουραστική και ανούσια ακολουθία επιτυχιών που έγιναν στη διάρκεια αυτής της θητείας. Επιδιώκω την παράθεση ενός απολογισμού περιορίζοντάς τον σε 4 σημεία, χαρακτηριζόμενα από πολιτική και επιχειρησιακή διάσταση.

  • Η πρώτη  βασική επιχειρησιακή και πολιτική παρακαταθήκη που αφήνω στη ΔΕΥΑΑΝ είναι το τιμολόγιό της. Μια διαδικασία που κινήθηκε στα πρότυπα των ενεργειών της ανώτατης πολιτικής σκηνής αφού τα είχε όλα: καταγραφή, ανάλυση, σενάρια, διαβούλευση, επαφές και ψήφιση. Οδήγησε σε ένα σταθερό πλέον εργαλείο τιμολόγησης νερού, εναρμονιζόμενο με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 60/2000, πολύ πριν ενταχθεί στην ελληνική νομοθεσία και μου έδωσε την ευκαιρία να πω με παρρησία στον Αν. Υ. Περ/ντος τον Ιούνιο του 2017 στην Άρτα: ότι αυτά που εκείνος είχε ψηφίσει προ ημερών τότε, εμείς τα εφαρμόζαμε ήδη 1,5 χρόνο. Το βασικότερο όμως είναι ότι το τιμολόγιο εξίσωσε τους δημότες σαν χρήστες νερού, εξορθολογήστηκε και έχει πλέον εδραιωθεί κυρίως στην καθημερινότητα των στελεχών της Επιχείρησης.
  • Ο πυλώνας της τυχαιότητας έφερε στη θητεία μου την ανομβρία του 2017-18 και ταυτόχρονα την από το 2016 υδροδότηση του Δήμου από το Φράγμα Αποσελέμη. Σειρά ενεργειών οδήγησαν να ξεπεραστούν οι δυσκολίες του καλοκαιριού 2018, που οι Κασσάνδρες προδιέγραφαν σαν μοιραίες για την περιοχή και την Επιχείρηση. Μικροί Θεοί, παντογνώστες με πλήρη άγνοια – ευτυχώς δεν εισακούστηκαν αλλά παραμερίστηκαν με την πεποίθηση που δείξαμε στην εμπειρία του προσωπικού και κυρίως το μετασχηματισμό στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο της υδροδιπλωματίας, που οδήγησε σε διαδημοτική συνεργασία για το νερό, με την οποία τα αποφεύχθηκαν δύσκολες καταστάσεις σε σχέση με άλλες περιοχές, που ακόμα και σήμερα υπό κανονικές συνθήκες  έχουν προβλήματα υδροδότησης.
  • Το τρίτο σημείο έχει σαφώς προσωπικό στίγμα και βρίσκεται πέραν του Δήμου: Πρόκειται για τη συμμετοχή μου στην Ένωση των ΔΕΥΑ, όπου από τη θέση αρχικά του μέλους και αργότερα του Προέδρου της Ελεγκτικής Επιτροπής συμμετείχα σχεδόν στο σύνολο των Διοικητικών Συμβουλίων της Ένωσης. Πλούσια σε εμπειρία συμμετοχή, ευκαιρία έστω και για ελάχιστη προβολή του Δήμου μας, επαφή με άλλες νοοτροπίες και κυρίως ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Πρόκειται για την εμπειρία που θα μου λείψει περισσότερο από πολιτικής σκοπιάς.
  • Τεχνικός φορέας η ΔΕΥΑ είναι αναπόφευκτη η αναφορά σε έργα. Προφανώς δε σκοπεύω να αναφερθώ με το γνωστό τρίστηλο (α/α, όνομα και κόστος έργου) αφού μόνο το ανεκτέλεστο των 12 εκ. περίπου που μένει πίσω θα ανάλωνε το διαθέσιμο χώρο. Η ιστορία της Επιχείρησης βρίθει από έργα και κρίνω άσκοπη την αναφορά τους αφού το κοινό έμμεσα το γνωρίζει. Από όλα τα έργα και τις μελέτες που κατά καιρό έδωσα αρμοδίως για τους απολογισμούς της Δημοτικής Αρχής, μόνο ψιχία  κράτησα για τον εαυτό μου, που εμπεριείχαν την «ευγνωμοσύνη» πολιτών ή ομάδων πολιτών και που αποτελούν την πεμπτουσία των έργων. Άλλωστε η επιτυχία στο τεχνικό κομμάτι της ΔΕΥΑ είναι η απρόσκοπτη υδροδότηση των δημοτών. Όσο η βρύση τους “τρέχει” νερό, εκείνοι δε διαμαρτύρονται.

Ένας απολογισμός δεν είναι απολογία κι έχουν ας κοινή ρίζα οι λέξεις: Σαφώς εκτός των θετικών έχει λόγο και η αναφορά των αποτυχιών – ανεξαρτήτως αιτιολογίας – η οποία αποτελεί επίσης βασική συνιστώσα στο πεδίο προβληματισμού και ανάδειξης παθογενειών. Παρότι  δεν έκανα προγραμματικές δηλώσεις ώστε να δώσω στην αρχή της θητείας μου πλαίσιο δράσης, υπήρξαν αποτυχίες στις επιθυμίες μου και βεβαίως δε διστάζω να σταθώ επιγραμματικά σε ορισμένες:

  1. Απέτυχα να ενώσω – όσον κι αν το ήθελα – το σύνολο των εργαζομένων σε μια κοινή έδρα. Θα συνεχίσουν να είναι χωριστά, αρνητικό γεγονός αφού η προσωπική μου αντίληψη είναι ότι: οι ΔΕΥΑ του σήμερα σε μία 15ετία θα έχουν μεγιστοποιηθεί ως προς το αντικείμενό τους  και το ζήτημα αυτό θα αποτελεί αρνητική παράμετρο για τη ΔΕΥΑΑΝ.
  2. Ο Άγιος Νικόλαος γενικότερα  έχει όλα τα στοιχεία που θα μπορούσαν να τον καταστήσουν πανελλαδικά – αν όχι πανευρωπαϊκά – πόλο στον αγώνα για την αντιμετώπιση φαινομένων έλλειψης νερού, ειδικά τώρα που η ευρωπαϊκή πολιτική δείχνει να κινείται σε αυτό το μέτωπο.  Έριξα το σπόρο, αγκαλιάστηκε από ελάχιστους είναι η αλήθεια,  πλην όμως δε φύτρωσε .
  3. Ο στόχος μου για έναν Κανονισμό Λειτουργίας του ΔΣ της ΔΕΥΑΑΝ δυστυχώς έπεσε θύμα της τελειομανίας μου και τελικά ισοπεδώθηκε από τη νεοελληνική νοοτροπία του “χύδην” αντί της ευταξίας που ένας κανονισμός συνεπάγεται. Ήταν κατά την άποψή μου ένας ακόμη λόγος για μια πρωτιά της ΔΕΥΑΑΝ στο αγώνα άμιλλας των ΔΕΥΑ της χώρας.

Ας είναι. Μακάρι οι επόμενοι να καταφέρουν να καταστήσουν επιτυχίες τους τις αποτυχίες τις δικές μου. Γι’ αυτό άλλωστε τις αναφέρω.

          Πριν κλείσω με τις ευχαριστίες μου και με δεδομένη πλέον τη σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, εύχομαι σε όλους από καρδιάς: να είναι “σιδεροκέφαλοι” και να δείξουν δύναμη στην αντιμετώπιση των αφανών δυσκολιών. Ιδιαίτερα στο συνάδελφο και φίλο Βαγγέλη Μαυρικάκη, τις πιο ειλικρινείς μου ευχές για επιτυχία στο θώκο που παραλαμβάνει.

          Η αλήθεια είναι ότι εκτός από ένα πλήρες υπόμνημα που θα του εγχειρίσω,  του αφήνω μια πολυθρόνα τριμμένη – αν και η αλήθεια είναι: ότι πηγαίνοντας στη ΔΕΥΑΑΝ ζήτησα θέση εργασίας και όχι πολυθρόνα. Η πολυθρόνα ήταν πρωτοβουλία των εργαζομένων. Θεωρητική και άνετη. Όσο ήταν καινούρια.  Πλην την έτριψα αρκετά και πιθανόν – αν όχι σίγουρο – θα χρειαστεί αλλαγή. Αλλά αυτός κατά την άποψή μου είναι ο ρόλος μιας καρέκλας: να τρίβεται από αυτόν που κάθεται πάνω της.

          Παραθέτοντας τα παραπάνω, το τελικό αποτέλεσμα το κρίνω θετικό. Σαφώς είναι αποτέλεσμα ενεργειών ατόμων πέρα εμού. Ευκαιρία επομένως να κλείσω με μια σειρά ευχαριστιών με τη δέουσα σειρά:

  1. Το πρώτο και βασικότερο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ το οφείλω στο Δήμαρχο Αγ. Νικολάου κ. Αντ. Ζερβό, ο οποίος αν και είχε το πλεονέκτημα του Νόμου να κρατήσει τη θέση του Προέδρου, με πρότεινε στη θέση του. Οφείλω δε να του πιστώσω το γεγονός ότι δε διέσπασε τη θητεία μου, δίνοντας την ευκαιρία να υπάρξει μια ολοκληρωμένη πολιτική 5ετίας. Ελπίζω ότι τον έβγαλα ασπροπρόσωπο μέσα από το Πράττειν της θητείας μου.
  2. Τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, τα οποία ομόφωνα με εξέλεξαν στη θέση αυτή – σε μια συνεδρίαση που εγώ απουσίαζα για προσωπικούς λόγους. Ελπίζω ότι σαν πολιτικό εξάρτημα του δημοτικού συμβουλίου της πόλης έφερα σε πέρας το “τοις κείνων ρήμασι πειθόμενος” όχι μόνο προσωπικά αλλά σαν επικεφαλής συνόλου.
  3. Ευχαριστώ το 2ο επίπεδο διοίκησης του Δήμου, τους εκπροσώπους των κοινοτήτων με την πλειονότητα των οποίων θεωρώ ότι είχα μια αγαστή συνεργασία, όπου μέσα από το διάλογο ακόμα αν δεν επιλύθηκαν προβλήματα, έγινε τουλάχιστον κατανοητή η δυσκολία της επίλυσής τους. Ήταν οι άνθρωποι που βοήθησαν τα πλείστα ώστε το τεχνικό πρόγραμμα της Επιχείρησης να παρουσιάζει αρτιότητα και στην τελευταία λεπτομέρειά του. Οι καθημερινοί και πρώτοι κριτές των πράξεων ή των παραλείψεων μας σαν Επιχείρηση.
  4. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιχείρησης και του πρώτου μισού της θητείας και των αντικαταστατών τους στο δεύτερο, που στάθηκαν δίπλα μου, παρέχοντας συμβουλές και βοήθεια. Ιδιαίτερα σε εκείνους που μέχρι την τελευταία στιγμή “φύλαξαν τις Θερμοπύλες” δίνοντας το παρόν προκειμένου το Συμβούλιο να υφίσταται σε απαρτία μέχρι το τέλος. Ονομαστικές αναφορές δε χρειάζονται. Ήδη έχουν γνωρίσει τη εκτίμησή μου στο πρόσωπό τους.
  5. Το προσωπικό και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης των ΔΕΥΑ για την άψογη συνεργασία που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια και κυρίως για το πολιτικό απόθεμα πανελλήνιας εμβέλειας με το οποίο με εφοδίασαν. Μπορεί να είναι διεσπαρμένοι σε όλοι τη Χώρα αλλά το ευχαριστώ μου θα φροντίσω να το ακούσουν.
  6. Όλους τους εξωτερικούς συνεργάτες, υπαλλήλους του Δήμου και των Νομικών Προσώπων, Περιφέρεια Κρήτης και ειδικά τη Διαχειριστική Αρχή του ΠΕΠ Κρήτης, στελεχικό προσωπικό ΟΑΚ και άλλων φορέων που συνεργάστηκα αυτά τα χρόνια και που σκύψαμε μαζί πάνω από προβλήματα και σε μεγάλο βαθμό καταφέραμε να επιλύσουμε.
  7. Τα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που στάθηκαν αρωγοί σε κάθε μας ενέργεια να επικοινωνήσουμε με το κοινό, όποτε απαιτήθηκε.
  8. Το μεγαλύτερο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ το οφείλω στους ανθρώπους της ΔΕΥΑΑΝ: Στελέχη, υπαλληλικό προσωπικό και χειρώνακτες. Στην ουσία ΑΥΤΟΙ είναι η Επιχείρηση. Αυτοί είναι η ΔΕΥΑΑΝ: Οι άνθρωποί της. Οι πολιτικοί έρχονται και παρέρχονται!!! Θέλω να πιστεύω ότι κατάφερα να συγχρωτιστώ μαζί τους.  Όπως και εκείνοι – μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και φανφαρισμούς – κάναμε αυτό που γνωρίζουμε: ανασκουμπωθήκαμε και όλοι μαζί σε πνεύμα συνεργασίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης τραβήξαμε το κάρο να το πάμε μπροστά. Ότι ανέφερα στην αρχή σαν αποτέλεσμα, δεν ήταν δικό μου αλλά δικό μας. Πέντε χρόνια τριβήκαμε καθημερινά, συνεργαστήκαμε, διαπληκτιστήκαμε (μάλλον λίγες φορές και με ορισμένους) αλλά στο τέλος εκτιμώ ότι όλοι νιώσαμε τη γλύκα της επιτυχίας. Ήταν η καλύτερη Ομάδα που θα μπορούσα να έχω στη δημοτική μου θητεία και το αναγνωρίζω δημόσια.
  9. Τέλος ευχαριστώ και σένα αγαπητέ αναγνώστη που έφτασες μέχρι την τελευταία γραμμή διαβάζοντας αυτό το κείμενο, καθώς και για το ότι συνεργάστηκες τότε, το καλοκαίρι του 2018 μαζί μας για να αντιμετωπίσουμε  το έλλειμμα της επάρκειας του νερού. Σε προτρέπω να συνεχίζεις την καλοπροαίρετη κριτική και την άμεση ενημέρωση για τυχόν βλάβες προς την Επιχείρηση ώστε το μέλλον να γίνει καλύτερο, αφού καλή πολιτική σε κάθε επίπεδο και περίπτωση σημαίνει πρώτα καλύτερος πολίτης!!

Άγιος Νικόλαος Οκτώβριος 2019

Μανόλης  Καραβελάκης

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos