ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου
ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου

Κύριοι υποψήφιοι βουλευτές,
Στις 25 Ιανουαρίου καλούμαστε οι πολίτες του Λασιθίου, να εκλέξουμε με την ψήφο μας, τόσο τους Λασιθιώτες βουλευτές αλλά και την κυβέρνηση, σε μια δύσκολη συγκυρία για την χώρα μας.

Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να ενημερωθούμε για τις θέσεις σας ως υποψήφιοι βουλευτές του τόπου μας αλλά και των κομμάτων που εκπροσωπείτε. Τόσο για τα σημαντικά θέματα που μας απασχολούν ως εργαζόμενους, συνταξιούχους και ανέργους αλλά και για το μέλλον του Λασιθίου.
Είναι δύσκολο μέσα από μια ανοιχτή επιστολή να γίνει πλήρης καταγραφή των προβλημάτων που μας απασχολούν. Πιστεύουμε όμως ότι οι απαντήσεις που θα δοθούν, έστω σε αυτά που σας παραθέτουμε , θα βοηθήσουν στην κατεύθυνση της απόφασης που θα λάβουμε για την ψήφο μας στις 25 του Γενάρη.
Τι έχετε σκοπό να κάνετε με:
1. Tην κατάργηση στις 28/2/2012 της ισχύουσας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), με αποτέλεσμα την μείωση του κατώτερου μηνιαίου μισθού από τα 751 ευρώ μεικτά στα 586 ευρώ (500 ευρώ καθαρά) και στα 511 ευρώ (400 καθαρά) για τους νέους κάτω των 25 ετών.
2. Με την αλλαγή του τρόπου καθορισμού του κατώτερου μισθού, που ίσχυε στην Ελλάδα για 8 δεκαετίες και πλέον, και από 1-1-2017 θα ορίζεται μονομερώς από τον εκάστοτε Υπουργό Εργασίας και όχι με Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.
3. Την κατάργηση της αρχής της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας (Σ.Σ.Ε.). Οι κλαδικές Σ.Σ.Ε. δεν επεκτείνονται πλέον στα μη μέλη των συμβαλλόμενων εργοδοτικών οργανώσεων, ενισχύοντας τον αθέμιτο ανταγωνισμό ανάμεσα σε δεσμευόμενες από Σ.Σ.Ε. και μη δεσμευόμενες επιχειρήσεις που θα αρκούνται στα νόμιμα κατώτατα όρια.
4. Την μετάλλαξη και την σύντμηση του χρόνου (από 6 σε 3 μήνες), της επιλεκτικής πλέον μετενέργειας των ΣΣΕ που οδήγησε στην εξατομίκευση και «ισοπέδωση» των μισθών μέσα από την «λύση» της ατομικής σύμβασης εργασίας.
5. Την άρνηση των εργοδοτικών φορέων να υπογράφουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας αφού η προσφυγή των συνδικάτων στη διαιτησία (ΟΜΕΔ), προϋποθέτει, πλέον, την υποχρεωτική συναίνεση της εργοδοτικής πλευράς, δηλαδή στην πράξη κατάργηση της διαιτησίας.
6. Την μετατροπή του ωραρίου εργασίας σε λάστιχο, καταπατώντας το 8ωρο και το 5νθήμερο και καταργώντας την Κυριακάτικη αργία στο εμπόριο, διαλύοντας την προσωπική, οικογενειακή και κοινωνική ζωή των εργαζομένων.
7. Την Κατάργηση των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας, δύο Οργανισμών κοινωνικής πολιτικής που και ακόμα αν δεν υπήρχαν θα έπρεπε να δημιουργηθούν, πολύ περισσότερο που έκαναν κοινωνική πολιτική με χρηματοδότηση των ίδιων των εργαζομένων.
8. Την αποδυνάμωση των επιθεωρήσεων εργασίας και των ελεγκτικών κέντρων του ΙΚΑ ανεβάζοντας στα ύψη την μαύρη, αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία.
9. Την μείωση των συντάξεων σε επίπεδα ελεημοσύνης. Την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Τα επικουρικά ταμεία.
10. Τους 1.500.000 ανέργους.
11. Για την «αποψίλωση» των πόλεων του Νομού από δημόσιες υπηρεσίες που σε συνδυασμό με τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες και το κακό οδικό δίκτυο καθιστούν την ζωή των κατοίκων μαρτυρική.
12. Με την επικίνδυνη για τους Λασιθιώτες πολίτες υποστελέχωση των Νοσοκομείων. Πως θα καλυφθούν τα κενά σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό
προσωπικό.
13. ΒΟΑΚ – ΝΟΑΚ .Πως και πότε θα αποκτήσει το Λασίθι ένα σύγχρονο αυτοκινητόδρομο, εργαλείο ανάπτυξης και ασφάλειας απαραίτητο για την ανάπτυξή του.
14. Πως εγγυάστε ότι θα παραμείνουν τα τμήματα του ΤΕΙ Κρήτης στο Nομό Λασιθίου και θα δημιουργηθούν νέα; Πως εγγυάστε ότι η μετονομασία της ΑΣΤΕ Αγίου Νικολάου σε ΑΣΤΕ Κρήτης δεν υποκρύπτει μεταφορά της σε άλλο Νομό; Ανώτατες Πανεπιστημιακές σχολές δικαιούται το Λασίθι; Και τι έχετε σκοπό να κάνετε γι αυτό;
15) Πως το τουριστικό προϊόν θα ανανεωθεί και η τουριστική ανάπτυξη θα ευνοήσει όλο το Νομό. Με ποια έργα υποδομής και με ποιο χρονικό ορίζοντα.
Τι έχετε σκοπό να πράξετε για τις 85 εργατικές κατοικίες στον Άγιο Νικόλαο, το Πολυϊατείο, τον βρεφονηπιακό σταθμό, το οικόπεδο 10 στρεμμάτων στην Ιεράπετρα για εργατικές κατοικίες, όλα έργα σε σημείο άμεσης υλοποίησης αλλά «παγωμένα» εδώ και 7 χρόνια καθώς και για νέο οικισμό εργατικών κατοικιών στην Σητεία.
Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις θέσεις σας.
Με εκτίμηση
Μανόλης Πεπόνης
Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου
Μέλος Γ.Σ. της Γ.Σ.Ε.Ε.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos