Μείωση ταξιδιωτικών εσόδων, σχόλιο του ΣΕΤΕ
Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων

Τις τελευταίες ημέρες, σε συνέχεια της δημοσίευσης από την Τράπεζα της Ελλάδος των στοιχείων ταξιδιωτικών αφίξεων και εσόδων Αυγούστου και των ανακοινώσεων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων,

υπήρξε σειρά δημοσιευμάτων τα οποία αποδίδουν τα μειωμένα ταξιδιωτικά έσοδα – παρά τις αυξημένες αφίξεις – στη φοροδιαφυγή.

Όσον αφορά στις ανακοινώσεις της Γ.Γ.Δ.Ε., είναι θετικό το γεγονός πως έχουν ξεκινήσει διαδικασίες συστηματικών ελέγχων. Πάγια θέση του ΣΕΤΕ αποτελεί η υποστήριξη κάθε ουσιαστικής ενέργειας (της Πολιτείας) προς την κατεύθυνση της πάταξης της φοροδιαφυγής. Εφιστούμε όμως την προσοχή, σε όλους όσοι βιάζονται να εξάγουν συμπεράσματα, στο γεγονός ότι η Γ.Γ.Δ.Ε. παρουσίασε ενδεικτικά ευρήματα που συνέλεξε με τη νέα μεθοδολογία, στα οποία περιλαμβάνονται ως “παραδείγματα” κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις. Τα συνολικά αποτελέσματα θα καταγραφούν με την ολοκλήρωση της έρευνας. Ανακοινώσεις τέτοιου είδους, συχνά αποπροσανατολίζουν από το γεγονός ότι ο τουρισμός αποτελεί τη στιγμή αυτή ίσως τον μοναδικό αναπτυξιακό βραχίονα της ελληνικής οικονομίας, συμβάλλοντας αποτελεσματικά στον εθνικό στόχο ανάταξής της. Ενίοτε δε, παρερμηνεύονται κατά το δοκούν, ή/και δίνουν τροφή για άστοχες αναλύσεις και ερασιτεχνικές ερμηνείες. Εν τέλει, βάζουν στο «στόχαστρο» το σύνολο του τομέα, ο οποίος υποστηρίζει αταλάντευτα τα έσοδα του κράτους και τις τοπικές οικονομίες, τα χρόνια της πρωτοφανούς σε εύρος και διάρκεια κρίσης.

Παράλληλα, πρέπει να γίνει, για ακόμα μια φορά, σαφές και κατανοητό το γεγονός ότι η Έρευνα Συνόρων της ΤτΕ, ακολουθώντας την πρακτική και άλλων Κεντρικών Τραπεζών, καταγράφει, κατά δήλωση του ερωτηθέντος τουρίστα, το συνολικό ποσό που εκείνος δαπάνησε για το ταξίδι του στην χώρα μας. Το ποσό αυτό συμπεριλαμβάνει όλα τα έξοδα που πραγματοποίησε πριν και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του. Είναι σοβαρό λάθος, επομένως, να συνδέεται η έρευνα (δαπάνης) της ΤτΕ με συνειρμούς σχετικά με την «φοροαποφυγή» των τουριστικών επιχειρήσεων και ειδικά αν και όταν  χρησιμοποιείται για τη δημιουργία εντυπώσεων.

Επιπλέον, όπως αναφέρεται στο εξειδικευμένο Στατιστικό Δελτίο του SETE Intelligenceπου κυκλοφόρησε σήμερα, η μείωση της Μέσης κατά Κεφαλήν Δαπάνης αποτελεί διεθνές φαινόμενο. Ακόμα, σύμφωνα με τα Δελτία Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, παρά την μείωση των τουριστικών εσόδων, τα έσοδα από τον ΦΠΑ τους μήνες τουριστικής αιχμής Ιούλιο – Σεπτέμβριο είναι σαφώς αυξημένα όχι μόνο σε σχέση με πέρυσι αλλά και σε σχέση με τον Προϋπολογισμό, κάτι που προφανώς δεν συνάδει με τις απόψεις περί αυξημένης φοροδιαφυγής από τις τουριστικές δραστηριότητες.

Η υπερφορολόγηση παραμένει πραγματικό πρόβλημα για τον τομέα, που υποσκάπτει την βιωσιμότητα και μειώνει την ανταγωνιστικότητα του.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos