Παάτες«Η ΝΔ κατά την προεκλογική περίοδο δεσμευόταν για την ένταξη της αγοράς αγροτικών μηχανημάτων στο συντελεστή ΦΠΑ 9%. Όμως λόγω της κυβερνητικής αδαφορίας και ανικανότητας, απορρίφθηκε από το Συμβούλιο ECOFIN το αίτημα της χώρας μας για μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στο 9% στην αγορά των αγροτικών μηχανημάτων.
 
Αντί της μείωσης του ΦΠΑ η Κυβέρνηση αύξησε το συντελεστή από 18% σε 19%. Το υψηλό κόστος του μηχανολογικού εξοπλισμού των αγροτών αυξάνει το κόστος παραγωγής και μειώνει την ανταγωνιστικότητα των αγροτικών προϊόντων μας. Τα γεωργικά μηχανήματα της χώρας μας είναι μεγάλης ηλικίας σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Οι αγρότες της χώρας μας μεταξύ των οποίων και του νομού Λασιθίου πλήττονται από τις παραλήψεις και την ανικανότητα της Κυβέρνησης να διασφαλίσει τα συμφέροντά τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Μετά τα παραπάνω ερωτάστε:
1. Προτίθεστε να λάβετε μέτρα προκειμένου να είναι οικονομικά επιτεύξιμη η αγορά νέων μηχανημάτων για τους αγρότες της χώρας μας;
2. Τι προτίθεστε να πράξετε και σε ποιο χρονοδιάγραμμα για τη θέσπιση κινήτρων τα οποία θα συμβάλλουν στην απόσυρση των παλαιών μηχανημάτων και στην αγορά νέων, σύγχρονης και ασφαλούς τεχνολογίας, με μειωμένο οικονομικό κόστος»;
 
Ερώτηση προς τους κ.κ. Υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών καθώς και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
 
Ο ερωτών Βουλευτής
Μιχάλης Καρχιμάκης

Print Friendly, PDF & Email

Από manos