“Ναυάγιο” το ναυάγιο στον Άγιο Νικόλαο!
ο βυθός κάπου μέσα στο κόλπο Μεραμπέλλου

Για το καταδυτικό πάρκο στον τόπο μας, κανένας δεν πρότεινε στον δήμαρχο Αγίου Νικολάου να παρανομήσει! (ΑΝΑΤΟΛΗ 4/11 σελ 7)

Του προτείναμε με την δημιουργία κανονισμού λιμένα, να απαγορευτεί η αλιεία σε ένα από τα  σημεία που διεξάγονται με μεγάλη επιτυχία εδώ και 20 χρόνια οι καταδύσεις στην περιοχή μας. Με ποσοστό μάλιστα αγοράς στο νησί πάνω από 50%.

Δηλαδή με τον ίδιο τρόπο που απαγορεύεται η αλιευτική δραστηριότητα σε λιμάνια, σε περιοχές ιδιαίτερης βιοποικιλότητας και σε περιοχές με ιδιαίτερες περιβαλλοντικές συνθήκες (Το ΦΕΚ 59Β 1979 αρθ 31&36 αφορά τον Άγιο Νικόλαο και είναι ενδεικτικό για του τι προτείνουμε στο δήμο).

Αυτός ο τρόπος θα είχε ως συνέπεια να μπορεί να διαφημιστεί η περιοχή αυτή άμεσα ως καταδυτικός προορισμός και επιφανειακής περιήγησης, αφού θα προστατεύεται από την κάθε μορφή αλιείας ενώ θα βοηθάει την αλιεία ως περιοχή αναπαραγωγής.

Είναι παράνομος αυτός ο τρόπος κ δήμαρχε και πού; Ή είναι ο τρόπος που άμεσα, παρακάμπτοντας την γραφειοκρατία, τις «μελέτες» και το μεγάλο κόστος, θα κατέτασσε άμεσα την  περιοχή του Μιραμπέλου αλλά και τον Νομό σε διεθνές καταδυτικό προορισμό, δεδομένου των καταπληκτικών βυθών του!!

“Ναυάγιο” το ναυάγιο στον Άγιο Νικόλαο!
ο χάρτης αναφέρει τα καταδυτικά σημεία του Μιραμπέλλου, όπου κάποια από αυτά χρήζουν προστασίας

Αλήθεια τι κάνει τον δήμαρχο να πιστεύει ότι με ένα ναυάγιο 40 μέτρων και με τούς τεχνητούς υφάλους του ΕΛΚΕΘΕ (που δεν διαθέτει τουριστική τεχνογνωσία και εμπειρία)  σε μια περιορισμένη έκταση θα καταστήσει την περιοχή ευρωπαϊκό καταδυτικό προορισμό, έχοντας ξοδέψει πρώτα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ αν όχι εκατομμύρια ρίχνοντας μπετό στην θάλασσα;  Και ποιο είναι το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την ανάπτυξη βιοποικιλότητας ικανής να προσελκύσει τους όποιους αυτοδύτες, μετά την ολοκλήρωση του κατασκευαστικού έργου;

Το όραμα του δήμου είναι η δημιουργία θαλάσσιου πάρκου ευρωπαϊκής τουριστικής εμβέλειας ή «τοπικού μικρομάγαζου», για το οποίο θα φταίει η προηγούμενη δημοτική αρχή από την οποία το «παρέλαβε»;

Μάλλον ο δήμαρχος πιστεύει, ότι η δημιουργία τεχνητού υφάλου όπως αυτό της «Αμουδάρας» με τις πέτρες από τα τοιχία που κατέρρευσαν μέσα στην θάλασσα επί της προηγούμενης δημαρχίας του, πρέπει να γίνει με νόμιμο τρόπο αυτή την φορά!

Τον δήμαρχο «κατά πόδας ακολουθεί» και ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Λασιθίου, ο οποίος κατέθεσε μελέτη σκοπιμότητας καθώς και οικονομοτεχνική μελέτη για το θαλάσσιο πάρκο στην Ιεράπετρα χωρίς να έχει οριοθετηθεί κάποια περιοχή!! (ΑΝΑΤΟΛΗ 20/10/16 σελ 9) Στο φράγμα των Μπραμιανών θα δημιουργήσετε θαλάσσιο πάρκο κ πρόεδρε;  Μάλλον «κατάδυση» στα αποθεματικά του επιμελητηρίου Λασιθίου θα επιτευχτεί!!!

Μετά πολλοί διερωτώνται γιατί ο τόπος πάει έτσι.

Από diving σε diving το πάμε στο Μιραμπέλλο, τι clef diving επιτυχημένο, τι για diving sea park προσπαθούμε, υπάρχει και το sky diving! Προς το παρόν όμως με την ταχτική αυτή των δημόσιων αρχόντων, είμαστε πρωταθλητές της Κρήτη στο “all inclusive  economy diving”.

Η φωτογραφία είναι από κατάδυση στην περιοχή μας και ο χάρτης αναφέρει τα καταδυτικά σημεία του Μιραμπέλλου, όπου κάποια από αυτά χρήζουν προστασίας ως θαλάσσιο πάρκο, όπως προτείναμε στον δήμο με την δημιουργία κανονισμού λιμένα (αντί πανελλήνιου πρωταθλήματος Ψαροτούφεκου που διοργάνωνε ο δήμος και απεφεύχθη την τελευταία στιγμή!!!).

Θωμάς Τζανόπουλος

Τουριστικός Πράκτορας

Μέλος ΔΣ επιμελητηρίου Λασιθίου

Σχετικό:

ΦΕΚ 59Β 1979 αρθ 31&36

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos