συντηρώντας σημαδούρα με όργανα κάπου στο Αιγαίο
συντηρώντας σημαδούρα με όργανα κάπου στο Αιγαίο

Τα πέντε τελευταία χρόνια η χώρα υπέφερε μια τεράστια κοινωνική καταστροφή μέσω των μνημονίων που επιβλήθηκαν από την τρόικα και την εγχώρια ολιγαρχία. Τα αποτελέσματα ήταν σοκαριστικά και πρωτόγνωρα για δυτικό κράτος μετά τον Β’ Παγκόσμιο

με πτώση του Α.Ε.Π. 25%,με ανεργία κοντά στο 30%, με μειώσεις στον μέσο μισθό κατά 25% και στο μέσο εισόδημα κατά 30%. Παρά όμως τα μνημόνια και τα μέτρα που τα συνόδευσαν, το ελληνικό χρέος όχι μόνο δεν μειώθηκε αλλά αυξήθηκε. Για να μειωθεί μέχρι το 2020 στο 120% του Α.Ε.Π, δηλαδή στα επίπεδα που ήταν πριν από το καθεστώς των μνημονίων, πρέπει να δημιουργούνται πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 6-9% τον χρόνο. Αυτό συνεπάγεται νέα αιματηρή λιτότητα, μείωση των κοινωνικών δαπανών και υπερφορολόγηση. Ειδικότερα στο χώρο της έρευνας, τα σχεδόν ανύπαρκτα ποσοστά του Α.Ε.Π της τάξης του 0,5% αλλά και η μετάθεση των προβλημάτων από πλευράς κυβερνώντων σε ζητήματα ήσσονος σημασίας, δημιούργησαν ένα ασφυκτικό πλαίσιο. Αναιρέθηκε η κάθε δυνατότητα χάραξης ερευνητικής πολιτικής ενώ η Ελλάδα εξελίχθηκε από χώρα αποστολής ανειδίκευτων εργαζομένων σε χώρα εξαγωγής πτυχιούχων.

Σήμερα, μετά από πέντε περίπου μήνες διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης, οι εργαζόμενοι αντιλαμβάνονται ότι οι λύσεις των προβλημάτων τους μετατίθενται όλο και περισσότερο στο μέλλον. Τα μνημόνια αντί να καταργηθούν, μπαίνουν σε διαδικασία ανανέωσης. Η επίθεση των μεγάλων μονοπωλιακών συγκροτημάτων, του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος και του ντόπιου μεγάλου κεφαλαίου κατά του λαού μας συνεχίζεται και κλιμακώνεται επικίνδυνα. Τα σχέδια τους, όπως εκφράζονται μέσα από τις προτάσεις τους για το ξεπέρασμα, δήθεν, της κρίσης, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε διαρκή λιτότητα, ανεργία, αύξηση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, νέες ιδιωτικοποιήσεις, παραπέρα διάλυση των εργασιακών σχέσεων, πλήρη διάλυση του συστήματος ασφάλισης, υποβάθμιση της δημόσιας Υγείας και Παιδείας, ανατροπή όλων των κατακτήσεων του λαού μας των τελευταίων 100 ετών.

Η σημερινή κατάσταση λοιπόν είναι κομβική για τους υπό τρομοκράτηση εργαζόμενους αλλά και τις στρατιές ανέργων που δημιουργήθηκαν μέσα στην κρίση. Εμείς ως Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών στέλνουμε ένα μήνυμα ενότητας και δράσης σε όλη την ερευνητική-ακαδημαϊκή κοινότητα αλλά κι όλη την Ελληνική κοινωνία. Ένα μήνυμα που συμπυκνώνει τους αγώνες των τελευταίων χρόνων για επιβίωση και αξιοπρέπεια.

  • Καταγγέλλουμε τη συντονισμένη προσπάθεια κατατρομοκράτησης από ιδιωτικά Μ.Μ.Ε, εργοδοσία, επιμελητήρια, κτλ. Η προπαγάνδα κι οι εκβιασμοί δεν θα περάσουν.
  • Λέμε κατηγορηματικά ΟΧΙ σε παλιά και νέα μνημόνια και σε μέτρα λιτότητας που δημιουργούν μία αλυσιδωτή πορεία καταστροφής.
  • Λέμε ΟΧΙ στους εκβιασμούς και ζητάμε τη διαγραφή του χρέους, που αποτελεί όρο για την επιβίωση της χώρας, του λαού και των εργαζομένων.
  • Ζητάμε την επαναφορά των εργατικών, κοινωνικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, που καταργήθηκαν στη μνημονιακή περίοδο.
  • Καλούμε σε ενεργή συμμετοχή και κοινή συλλογική δράση κόντρα στο φόβο και τον ατομικό δρόμο.

 Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos

Η θέση σας, χρήσιμη !!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.