ο κακός καιρός και οι κακές δουλειές της ΔΕΗ (ΔΕΔΔΗΕ)
η φύση κάνει τη δουλειά της και η ΔΕΗ στο κόσμο της

Πριν κάποια χρόνια, με κάποιους φίλους τεχνικούς ξεναγηθήκαμε σε μια εγκατάσταση εκπομπής τηλεόρασης και ραδιοφώνου σε κάποιο μεγάλο υψόμετρο στις Ιταλικές Άλπεις.

Με το που μπήκαμε μέσα στους χώρους, ρωτήσαμε τους ξεναγούς μας, μα που είναι η γεννήτρια; Μας κοίταξαν με απορία και μας απάντησαν: δεν χρειάζεται, διότι δεν κόβεται ποτέ το ρεύμα !!!!!

Στη δική μας δύσμοιρη πραγματικότητα, οι μισερές δουλειές και η κακιά οικονομία της ΔΕΗ, (ΔΕΔΔΗΕ πλέον τα δίκτυα μεταφοράς), έχει στοιχίσει σε όλους εμάς δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε ζημιές από τις υπερτάσεις στα σημεία εκπομπής, την ασυμμετρία του τριφασικού ρεύματος, αλλά και τους κεραυνούς, οι οποίοι πάντοτε έπεφταν και θα πέφτουν, αλλά η ΔΕΗ (ΔΕΔΔΗΕ), δεν παίρνει από λόγια.

Η μεγαλύτερη ζημιά γίνεται μέσα από τα δίκτυα μεταφοράς ρεύματος. Συνήθως ο κεραυνός πέφτει κάπου μακριά και εκτονώνεται στις κορυφές των βουνών όπου υπάρχουν σημεία εκπομπής, ή στα γύρω χωριά, ή σε κάποια πόλη, όπως οι κεραυνοί της Τετάρτης (28/12) στο απάνω Μεραμπέλλο, που έσβησαν χωριά, έκαψαν συσκευές και έκοψαν το ρεύμα στο Σταυρό, κλείνοντας και ραδιόφωνα και τηλεόραση.

Σε κάποια σημεία δεν έχει επανέλθει το ρεύμα.

Οπότε αναρωτιόμαστε: Τόσα χρόνια η ΔΕΗ δεν κάνει κακιά, κάκιστη οικονομία με το να μην υιοθετεί σύγχρονες μεθόδους μεταφοράς ενέργειας και προστασίες;  Εν αρχή ην η υπογειοποίηση των δικτύων. Μετά τα σύγχρονα υλικά προστασίας (αλεξικέραυνα δικτύου). Ακολουθούν οι σωστές γειώσεις που συνήθως δεν ελέγχονται (μετρώνται). Και η ενημέρωση του τελικού καταναλωτή ότι εάν διαβιεί στην εξοχή ή σε κάποιο από τα χωριά μας, θα πρέπει να λάβει και αυτός τις προφυλάξεις του, ειδικά για τα ηλεκτρονικά του. Συνήθως μέσα στις μεγάλες πόλεις μειώνονται κατά πολύ η πιθανότητες τέτοιου πλήγματος, για πολλούς λόγους.

Στη καταιγίδα της Τετάρτης (28/12), πάνω στο Σταυρό Νεάπολης, δέχτηκε πλήγμα μέχρι και η οπτική ίνα του ΟΤΕ, που υπό κανονικές συνθήκες δεν επηρεάζεται από κεραυνούς. Αλλά όταν τα μεταλλικά φρεάτια που την καλύπτουν στα κορυφή δεν είναι σωστά γειωμένα, τότε λιώνει και η οπτική ίνα !!!! Και το δις εξ αμαρτείν, ουκ ανδρός σοφού !!!! πολλώ δεν μάλλον το πολύ εξ αμαρτείν ……..

Υ.Γ. Τελευταία ζούμε και το φαινόμενο να κλέβουν κάποιοι και τα καλώδια χαλκού που ενώνουν τις γειώσεις στις εγκαταστάσεις στις κορυφές των βουνών. Ο καθείς προσπαθεί να επιζήσει με κάθε τρόπο, πουλώντας στη συνέχεια κάποια κιλά χαλκού και οι εγκαταστάσεις καθίστανται έρμαια του καιρού, παρ’ ότι έχει γίνει η σχετική πρόβλεψη. Δυστυχώς, ουδείς ελέγχει τέτοια φορτία στους δρόμους, ούτε αυτοί που αγοράζουν στις μάντρες αυτά τα μέταλλα αναρωτιούνται που βρέθηκαν ……. φαύλος κύκλος !!!!

Σχετικό παλαιότερο σχόλιο μας:
Οι μεσόκαινες δουλειές της ΔΕΗ (ΔΕΔΔΗΕ)

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos