Ο Μάριος τα σκυλιά και οι αναίσθητοι
κάθε μεσημέρι, οι δυο τους περιποιούνται τα σκυλιά

Ο Μάριος είναι ένας υδραυλικός που ζει και εργάζεται εδώ και είκοσι χρόνια στον Άγιο Νικόλαο. Έως πριν δυο χρόνια η ζωή του κυλούσε κανονικά με την οικογένεια του.

Μέχρις ότου ένα συγγενικό πρόσωπο της συζύγου «έφυγε» με αποτέλεσμα η γυναίκα να μην μπορεί να αντιμετωπίσει την απώλεια. Τότε, μου λέει ο Μάριος, άρχισαν τα πήγαιν’ έλα στους γιατρούς που μου έφαγαν ένα σκασμό λεφτά, χωρίς αποτέλεσμα ! Ώσπου ….

Μια μέρα περπατώντας στη παλιά εθνική οδό, κάπου λίγο πριν τη παλιά χωματερή του δήμου, βρέθηκαν και οι δυο μπροστά σε ένα απίστευτο θέαμα. Σε έναν περιφραγμένο χώρο, λίγα σκελετωμένα σκυλιά και αρκετά ψόφια. Ο Μάριος και η γυναίκα του, μπήκαν στο χώρο, καθάρισαν, τάισαν τα λιγοστά σκυλιά και σιγά – σιγά η ενασχόληση με τα εγκαταλελειμμένα ζώα, τελικά έκανε καλό στη σύζυγο, ότι δεν είχαν καταφέρει οι γιατροί.

Έκτοτε, κάθε μεσημέρι, οι δυο τους, πηγαίνουν στο, ουσιαστικά άτυπο καταφύγιο, ταΐζουν, ποτίζουν τα κακόμοιρα τα ζώα, τους κάνουν εμβόλια και γενικά έβαλαν μια τάξη.

…. μάθαν’ ότι ανοίξαμε πλακώσαν και οι …….

Όμως, στη πορεία του χρόνου, μαθεύτηκε αυτή η προσπάθεια και ο κάθε αναίσθητος, αδιάφορος που ήθελε να ξεφορτωθεί ένα σκυλί ή περισσότερα, ή έβρισκε ένα αδέσποτο, πήγαινε και ή το πέταγε μέσα στο χώρο πάνω από τη περίφραξη, ή το έδενε στο φράχτη.

Αποτέλεσμα, σήμερα μέσα στο χώρο αυτό υπάρχουν 41 σκυλιά, τα οποία όλα μα όλα είναι από σπίτι. Υπήρξαν ζώα συντροφιάς, μέχρι που ο ιδιοκτήτης τους έπαψε να τα θέλει ή πέθανε, ή ……..

Ο Μάριος τα σκυλιά και οι αναίσθητοι
ο Μάριος ταΐζει και ποτίζει …

Όταν το πράγμα άρχισε να παίρνει διαστάσεις, ο Μάριος, ένας απλός βιοπαλαιστής δεν μπορούσε να τα βγάλει πέρα. Απευθύνθηκε  στη φιλοζωική της περιοχής για να διαπιστώσει ότι ουσιαστικά δεν υφίσταται αλλά λεφτά μαζεύει και στον δήμο Αγίου Νικολάου.

Η ΔΕΥΑΑΝ έφερε έναν αγωγό νερού, αλλά όταν πήραν χαμπάρι περίοικοι το τζάμπα νερό έβαλαν κήπους και ποτέ δεν έφτασε εκεί ούτε σταγόνα.

Όλο αυτό το διάστημα γίνεται μια παρασκηνιακή προσπάθεια να βοηθηθεί ο Μάριος στο ρόλο που ουσιαστικά δεν επέλεξε ο ίδιος, αλλά πέρα από μερικά τσουβάλια τροφή από καιρού εις καιρόν τίποτα. Συζητήσεις με τον δήμαρχο Αγίου Νικολάου, τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, όσο και τον διευθυντή του δήμου, ελάχιστα έφεραν αποτελέσματα, παρ’ ότι ουσιαστικά ο Μάριος κάνει τη δουλειά που θα ‘πρεπε να κάνει ο δήμος.

Ο Μάριος έχει πλέον φτάσει στα μη περεταίρω. Έχει γονατίσει οικονομικά, δεν έχει τρόπο να θρέψει όλα αυτά τα άτυχα ζώα που άφησαν πίσω τους τα “γαϊδούρια” που τα κατείχαν. Όπως μας είπε, τις επόμενες μέρες, θα αφήσει ελεύθερα τα σκυλιά στη κεντρική πλατεία του Αγίου Νικολάου και ότι ήθελε προκύψει.

Μήπως ο δήμος θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του; Ουσιαστικά ο Μάριος εθελοντικά διεκπεραιώνει τη δουλειά που δεν θέλει να κάνει ο δήμος παρ’ ότι έχει νομική υποχρέωση. Αφού μέχρι σήμερα δεν στήνει το δημοτικό κυνοκομείο στο Δράσι, ας βοηθήσει τουλάχιστον ουσιαστικά τον άνθρωπο με τροφές, νερό και κάποια σπιτάκια για τα ζώα.

…… πριν γίνουμε ρεζίλι στο πανελλήνιο ……..

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos