Ο Παραλιακός, "Τα ίχνη οδηγούν στον Γαργαδόρο";
…. τα ίχνη οδηγούν …..

H μονοδρόμηση παραλιακού είναι ένα έργο που δεν είχαν προβλεφθεί ούτε καν μελετηθεί πολλές σοβαρές λεπτομέρειες και επιπτώσεις για τον τουρισμό της πόλης!  Λειτούργησε ο δήμος ως σαν να μην τον ενδιέφερε το έργο αυτό καθαυτό αλλά ως έχοντας άλλη σκοπιμότητα;

 Βλέπουμε να μην είχε προβλεφθεί φωτισμός για το νέο πεζοδρόμιο, χρειάστηκαν και χρειάζονται συνεχώς νέες ρυθμίσεις μετά την ολοκλήρωση της μονοδρόμησης, όπως στον κυκλικό κόμβο του νοσοκομείου όπου με STOP δεν έχει προτεραιότητα πλέον η κυκλική κυκλοφορία, στην γέφυρα της λίμνης στο ρεύμα του παραλιακού θα τοποθετηθεί STOP δίνοντας προτεραιότητα στα οχήματα που κινούνται από την γέφυρα προς την Παλαιολόγου , καταργήθηκε η στάση του ΚΤΕΛ στην γέφυρα απέναντι από το τελωνείο που λειτουργούσε ουσιαστικά ως αστική συγκοινωνία εξυπηρετώντας όλη την περιοχή μέχρι και την Ελούντα, αν και κυκλοφοριακή ρύθμιση που θα πρέπει να εξυπηρετεί τον τουρισμό της πόλης δεν προβλέφθηκε θέση στάσης λεωφορείου στο μουσείο, τώρα βλέπουμε ότι δεν είχαν προβλεφθεί εξαρχής ράμπες για ΑΜΕΑ, επίσης για να «διευκολυνθεί» η κατάσταση εκ των υστέρων μονοδρομείται η Ερυθρού Σταυρού ….κλπ!

Ο Παραλιακός, "Τα ίχνη οδηγούν στον Γαργαδόρο";

Και ενώ ο δήμος γνώριζε ότι δεν θα υπάρχει μεγάλη κίνηση λεωφορείων προς το λιμάνι λόγω του covid-19,  δεν έγινε ούτε καν μια δοκιμή πριν πέσουν τα μπετά του νέου πεζοδρομίου  προκειμένου να δοκιμαστεί η λειτουργία της παρέμβασης. To αποτέλεσμα είναι το συνεχές κυκλοφοριακό φρακάρισμα ακόμα και από την σκούπα του δήμου αφού στένεψε το οδόστρωμα;

Ο Παραλιακός, "Τα ίχνη οδηγούν στον Γαργαδόρο";

Το κυριότερο όμως που δεν προβλέφθηκε (Ή μήπως είχε προβλεφθεί;) ήταν ότι δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν τα ξενοδοχεία της πόλης από τα τουριστικά λεωφορεία!  Ανάλογες ρυθμίσεις που αποκόπτουν τα λεωφορεία από τα ξενοδοχεία  έγιναν  και στην περιοχή του παλαιού γηπέδου το  2016 όπου καταργήθηκε η στάση των τουριστικών λεωφορείων μπροστά στο καφέ Μέλι (όπου υπάρχει και σχετική δια πλάτυνση στο σημείο για αυτόν το λόγο) με αποτέλεσμα να τα οδηγεί μπροστά στην Περιφέρεια, επί της Ρούσου Καπετανάκη για να επιβιβάσουν και αποβιβάσουν κόσμο μαζί με το ΚΤΕΛ και εν συνεχεία να κάνουν ολόκληρο κύκλο από την Οδό Κριτσάς για να επανέλθουν και να συνεχίσουν για λιμάνι!!! Με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις της μονοδρόμησης του παραλιακού και του παλιού γηπέδου, ένα λεωφορείο χρειάζεται να μπει μέσα στην πόλη δύο φορές και να βγει δύο προκαλώντας του τεράστια χρονική καθυστέρηση, ταλαιπωρία των επιβατών του, επιβάρυνση οικονομική αλλά και πολύ μεγάλη επιβάρυνση για το κυκλοφοριακό της πόλης!

Ο Παραλιακός, "Τα ίχνη οδηγούν στον Γαργαδόρο";

Είναι ανησυχητικό για έναν δήμαρχο τουριστικού δήμου ο οποίος ενέκρινε αυτές τις ρυθμίσεις, να μην γνωρίζει το μειονέκτημα του δήμου του σε σχέση με την κυκλοφορία τουριστικών λεωφορείων!!! Το ότι δηλαδή για να εξυπηρετηθούν τα ξενοδοχεία του δήμου (σε σχέση με το αεροδρόμιο Ηρακλείου και την Δυτική Κρήτη) από τα τουριστικά λεωφορεία απαιτείται μεγάλος χρόνος αφού τη διαδρομή από Καλό χωριό μέχρι Πλάκα θα έπρεπε μέχρι πριν την μονοδρομήση, να την διανύουν δύο φορές (Αγιος Νικολαος- Καλό Χωριό, Άγιος Νικόλαος- Ελούντα- Άγιος Νικόλαος)   περνώντας μέσα από την πόλη μία φορά ενώ τώρα απαιτείτε δύο φορές, παίζοντας εν προκειμένου το παιχνίδι φιδάκι. Επιπλέον δε με την μονοδρόμηση του παραλιακού διπλασιάζεται ο χρόνος αυτός και η καθυστέρηση!

Ο Παραλιακός, "Τα ίχνη οδηγούν στον Γαργαδόρο";

Το αποτέλεσμα θα είναι να μην επιλέγουν οι tour operators και οι πράκτορες τους τα ξενοδοχεία της πόλης (πλην των περιφερειακών ξενοδοχείων στις παρυφές της) γιατί δεν θα μπορούν να  εξυπηρετήσουν σε ανεκτά χρονικά διαστήματα τους πελάτες τους…κλπ.

 Ο Παραλιακός θα πρέπει να επανέλθει άμεσα στην πρότερη κατάσταση με αυξημένη αστυνόμευση και τα λεωφορεία να μπορούν να αποβιβάσουν και να επιβιβάσουν κόσμο στο παλιό δημαρχείο επί της Λατούς (καφέ Μέλι)! Θα πρέπει να εφαρμοστούν άλλες λύσεις που θα εξυπηρετούν το σύνολο της πόλης και τον δήμο και όχι μέρος αυτού!

Θωμάς Τζανόπουλος

Ο Παραλιακός, "Τα ίχνη οδηγούν στον Γαργαδόρο";

Τουριστικός Πράκτορας Υγ. Η Κυρία Αφροδίτη Βαρκαράκη ως η αντιδήμαρχος κυκλοφοριακών θεμάτων, που επί αντιδημαρχίας της εγκρίθηκαν αυτές οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ποια άποψη έχει για το που οδηγούν τα ίχνη της μονοδρόμησης του παραλιακού, ως σκοπιμότητα;

Ο Παραλιακός, "Τα ίχνη οδηγούν στον Γαργαδόρο";
Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos