ΣΕΤΕ Ενόψει των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών της 15ης Οκτωβρίου 2006 και με δεδομένη την σπουδαιότητα του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης στην τουριστική ανάπτυξη, ο ΣΕΤΕ σημειώνει:
Σημαντικό μερίδιο ευθύνης για την μειωμένη ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού έχει η τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία εκτός λίγων εξαιρέσεων υστερεί καταφανώς συγκρινόμενη με τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές μας και δυστυχώς όχι μόνον με αυτούς.

Η τοπική αυτοδιοίκηση εξακολουθεί να μην κατανοεί στο βαθμό που απαιτείται την σπουδαιότητα του ρόλου της, με αποτέλεσμα να ποσπαθεί με αποσπασματικές και συχνά άστοχες και αντιφατικές ενέργειες να είναι παρούσα. Είναι προφανές ότι τόσο οι τουρίστες όσο και οι επιχειρήσεις αλλά και οι κάτοικοι των τουριστικών προορισμών ενδιαφέρονται για το παραγόμενο έργο των τοπικών αυτοδιοικήσεων, και όχι για τη γραφειοκρατία πίσω από αυτό. Έτσι, ενώ η ενός ελάχιστου αποδεκτού επιπέδου καθαριότητα έχει χαθεί (και μαζί της το μισό της αρχοντιάς και του πολιτισμού μας), οι τοπικές αυτοδιοικήσεις ερίζουν και μεταθέτουν τις ευθύνες μεταξύ της κεντρικής εξουσίας και των υπηρεσιών της περιφέρειας, της νομαρχίας, ή των δήμων. Τα έργα βασικών υποδομών ξεκινούν μεσούσης της τουριστικής περιόδου και συνήθως παραμένουν ημιτελή. Οι τοπικές αυτοδιοικήσεις δεν έχουν καταφέρει να ελέγξουν το φαινόμενο της ηχορύπανσης, ως προς την αφισορύπανση δε, συχνά πρωτοστατούν οι ίδιε, αντί να προστατεύουν και να ελέγχουν. Οι επικαλούμενες ελλείψεις πόρων και ανθρώπινου δυναμικού δεν μπορεί να είναι εσαεί δικαιολογία για αυτή την νοσηρή κατάσταση.

Τα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι αυτοδιοικήσεις των τουριστικών προορισμών σε όλο τον κόσμο, εναι τα ίδια. Πως λοιπόν μπορεί να εξηγηθεί η δική μας καταφανής υστέρηση; Γιατί αρνούνται οι δήμοι να υποβάλλουν προϋπολογισμούς και απολογισμούς για την διαχείριση των τελών παρεπιδημούντων που εισπράττουν, και τα οποία υποτίθεται ότι πρέπει να είναι ανταποδοτικά;

Η τοπικ αυτοδιοίκηση οφείλει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες της και να στηρίξει την τουριστική αναβάθμιση των προορισμών, που βρίσκονται υπό την ευθύνη της. Με τον τρόπο αυτό θα στηρίξει αποφασιστικά το εισόδημα ενός πολύ μεγάλου αριθμού μικρών και μεσαίων επιχειρηματιών, αυτοαπασχολούμενων και εργαζόμενων που δραστηριοποιούνται στους χώρους αυτούς. Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας θα προέλθει μόνο μέσα από συντονισμένη και ισόρροπη προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων. Σε αντίθετη περίπτωση οι όποιες μεμονωμένες φιλότιμες προσπάθειες θα ακυρωθούν από να γενικότερο κλίμα ευτέλειας και αδιαφορίας.

Ο ιδιωτικός τομέας είναι έτοιμος για συνεργασία με τους νέους αυτοδιοικητικούς άρχοντες που θα εκλεγούν, με στόχο την ορθολογική ανάπτυξη του τουρισμού μας και την μεγιστοποίηση των ωφελειών από αυτή.

http://www.sete.gr/

Print Friendly, PDF & Email

Από manos