ένα από τα συλλαλητήρια που έγιναν στις ΗΠΑ
ένα από τα συλλαλητήρια που έγιναν στις ΗΠΑ

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (International Women’s Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857

από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Η πρώτη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή.

Από το 1975 η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για την ανάδειξη των γυναικείων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο.

Σήμερα αρκετά από τα αιτήματα των γυναικών έχουν ικανοποιηθεί, τουλάχιστον στις ανεπτυγμένες χώρες και γι’ αυτό η ημέρα της γυναίκας έχει χάσει το μεγάλο πολιτικό της νόημα.

Ο εορτασμός όμως της ημέρας της γυναίκας παραμένει επίκαιρος και αναγκαίος. Σε πολλές χώρες καταπατούνται ακόμη και τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών ενώ το αίτημα για πλήρη ισότητα των δύο φύλων σε όλο τον κόσμο παραμένει ανικανοποίητο.

Ενδοοικογενειακή βία, κακοποίηση, βιασμοί, σεξουαλική παρενόχληση, ακόμη σε πολλές χώρες δολοφονούνται – πυρπολούνται – ακρωτηριάζονται Γυναίκες για λόγους τιμής ή τοπικών παραδόσεων

Το ΔΙΚΤΥΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΡΗΤΗΣ  αφιερώνει τη σημαντική αυτή Ημέρα 8 Μαρτίου 2015 στην μεγάλη κυρία ΜΕΛΙΝΑ  ΜΕΡΚΟΥΡΗ που ανάλωσε τη ζωή της στα θέματα Ισότητας των Φύλων διεκδικώντας και επιτυγχάνοντας δημιουργία Δομών για τη Στήριξη των Γυναικών.

ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ  ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΔΥΝΑΜΗ ΓΙΑ ΤΗ  ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥΣ.

                 Η Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣΟΛΥΜΠΙΑ ΚΟΥΤΟΥΛΑΚΗ

 

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (ΣΚΕΥΩ) ΜΠΙΖΙΩΤΗ

 

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos