Γιάννης  Πλακιωτάκης Καταρχήν αν και από τους νεότερους μέσα σ΄ αυτήν την αίθουσα, νομίζω ότι μπορώ να προβώ σε μία οφθαλμοφανή διαπίστωση. Σήμερα που δεν έχουμε να μοιράσουμε χρήματα ή να εντάξουμε έργα, το πνεύμα του συγκρητισμού είναι πολύ εμφανέστερο απ΄ ότι σε προηγούμενες συνεδριάσεις.

 
Ευχή μου αυτό να συνεχιστεί και στο χεδιασμό αλλά και στην ένταξη των έργων και των προγραμμάτων της 4ης προγραμματικής περιόδου. Ουσιαστικά σήμερα καλούμεθα να ασχοληθούμε με δύο θέματα. Το πρώτο αφορά τις διαδικασίες κατάρτισης των προγραμμάτων.
 
Παρά τα όποια ευχολόγια και παρά την καλή πρόθεση όλων, είναι δεδομένο ότι σ΄ αυτή τη διαδικασία θα υπάρξουν τριβές. Γι΄ αυτό όπου κι αν καταλήξουμε θα πρέπει να έχουμε ως γνώμονα πως η ιεράρχηση των στόχων και η αποφυγή υπερβολών θα ομαλοποιήσουν το δρόμο που έχουμε να διανύσουμε όλοι μας.
 
Σε ότι αφορά τώρα το κείμενο διαβούλευσης ένα πολύ συγκεκριμένο κείμενο � έκθεση, τα στοιχεία του οποίου προφανών κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει , θεωρώ πως όλοι μας θα επιθυμούσαμε να βάλουμε μια μικρή πινελιά σ΄ αυτό.
 
Ξεκινώντας από το ότι το οικοδόμημα της Κρήτης στηρίζεται σε δύο πυλώνες, τον αγροτικό και τον τουριστικό, θα πρέπει η ενδυνάμωση τους να αποτελέσει προτεραιότητα μας. Βλέποντας τον κορεσμό στο βόρειο μέτωπο του νησιού εύλογα θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι προτεραιότητα μας επιβάλλεται να είναι η ανάπτυξη του τουρισμού στην ενδοχώρα.
 
Οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού, η ανάπτυξη των ορεινών- μειονεκτικών περιοχών και η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου είναι θέματα ζωτικής σημασίας. Σε ότι αφορά τώρα τον αγροτικό τομέα θα πρέπει να εκμεταλλευθούμε την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, δίνοντας έμφαση στην τυποποίηση, στο δίκτυο διακίνησης και εν τέλει στην κυριαρχία σε νέες αγορές, δίνοντας τα εφόδια στους εμπλεκόμενους να χαράξουν μια πολύ πιο εξωστρεφή και επιθετική τακτική.
 
Τέλος κύριοι συνάδελφοι θα μου επιτρέψετε μέσα σ΄όλα αυτά τα ωραία και μοντέρνα να ρίξω μια φευγαλέα ματιά στο παρελθόν χρησιμοποιώντας την ως γέφυρα στο μέλλον. Εμείς από το Λασίθι, είτε βουλευτές είτε Νομάρχες, είτε Δήμαρχοι, είχαμε έναν μόνιμο καημό.
 
Την ολοκλήρωση του Βόρειου Οδικού Άξονα. Στο ίδιο το κείμενο διαβούλευσης για το οποίο μιλάμε σήμερα είναι εμφανές το πόσο καθοριστικός παράγοντας υπήρξε ο Β.Ο.Α. στην ανάπτυξη των περιοχών που γειτνίαζε. Κυρίες και κύριοι: για να πάψει η λέξη συγκρητισμός να αποτελεί κενή έννοια θα πρέπει επιτέλους να διορθωθεί αυτή η αδικία. Αποτελεί ιστορικό έγκλημα εις βάρος των κατοίκων ενός ολόκληρου Νομού, ότι ο Β.Ο.Α.Κ. ξεκινάει από το Καστέλι Χανίων και ουσιαστικά τελειώνει στον Αγιο Νικόλαο.
 
Για να προλάβω τις οποιεσδήποτε αντιρρήσεις θα πρέπει να σας πω ότι γνωρίζω πολύ καλά πως είναι αδύνατη η ολοκλήρωση του μέσα από το 4ο Κ.Π.Σ. και για τον απλούστατο λόγο ότι δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι πόροι.
 
Αυτό όμως που γνωρίζω πολύ καλά είναι ότι θα πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα τώρα που επιτέλους θα υπάρχουν έτοιμες μελέτες μετά από τόσα χρόνια, ώστε να δούμε πως θα πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, αξιοποιώντας τόσο τους πόρους της 4ης προγραμματικής περιόδου, όσο και τους πόρους από τα τομεακά και εθνικά προγράμματα χωρίς να αποκλείσουμε τη σύμπράξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Μια μικρή επισήμανση μόνο και κλείνω.
 
Είναι προφανές πως οι εκπρόσωποι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην απέλπιδα προσπάθεια τους να κερδίσουν τις εντυπώσεις διαμαρτύρονται για τα κονδύλια τα οποία θα εισρεύσουν στην Κρήτη εν΄ όψη της 4ης Προγραμματικής Περιόδου.
 
Την απάντηση την έχετε λάβει από τον Περιφερειάρχη καιρό τώρα με στοιχεία και αριθμούς. Κατανοώ την αγωνία σας να ασκήσετε αντιπολίτευση με οποιοδήποτε κόστος ακόμα κι αν αυτό παραπέμπει ή τέλος πάντων εμπεριέχει ψήγματα λαϊκισμού Όλα όμως έχουν και ένα όριο.
 
Μην υποτιμάτε την νοημοσύνη μας συγκρίνοντας 2 διαφορετικά πράγματα. Διότι είτε σας βολεύει είτε όχι, άλλη η Ευρώπη των 15 του 3ου Κ.Π.Σ. , και άλλη η Ευρώπη των 25 της 4ης προγραμματικής περιόδου.
 
Παρέμβαση � Ομιλία του Βουλευτή Λασιθίου Γιάννη Πλακιωτάκη στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης με θέματα: «Διαδικασίες κατάρτισης προγραμμάτων Δ΄ Προγραμματικής Περιόδου 2007- 2013 και συζήτηση επί του κειμένου διαβούλευσης του Ε.Π. Κρήτης 2007- 2013».
Print Friendly, PDF & Email

Από manos