διάφορα πρώιμα κηπευτικά
διάφορα πρώιμα κηπευτικά

Από την περασμένη εβδομάδα, έχουν αρχίσει να περνούν σταδιακά από το κόσκινο των Ρώσων ελεγκτών, οι 14 εγχώριες επιχειρήσεις παραγωγής προϊόντων ζωικής προέλευσης,

που εκδήλωσαν πρόθεση να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες πιστοποιήσεις να εξάγουν στην Ρωσική αγορά, όταν αρθεί το εμπάργκο συγκεκριμένα επιθεωρούν ολόκληρη την παραγωγική διαδικασία και τις εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων που επισκέπτονται, βλέπουν κατά πόσο αυτές είναι προσαρμοσμένες με την νομοθεσία της Ρωσίας. Η Μόσχα προωθεί την άρση των περιορισμών (εμπάργκο) μόνο έναντι μικτών εταιρειών και όχι χωρών συνολικά. Η πρόταση για τη δημιουργία μικτών εταιρειών επί Ρωσικού εδάφους οι οποίες, αφού θα παραλαμβάνουν την εισαγόμενη πρώτη ύλη (π.χ. κηπευτικά) στην συνέχεια θα την επεξεργάζονται μεταποιούν και θα διαθέτουν οι ίδιες το τελικό προϊόν στα δίκτυα χοντρικής λιανικής. Φαίνεται ότι οι πολυπόθητη υπόθεση της άρσης του εμπάργκο απέναντι στη χώρα μας, καθώς και άλλες χώρες αντιμετωπίζεται από την Μόσχα ως ευκαιρία να βάλει ‘χέρι’ στην προστιθέμενη αξία από την πώληση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη Ρωσία ελέγχοντας παράλληλα πλήρως την εσωτερική αγορά τροφίμων.

Η όποια επίκληση του ΠΟΕ (Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου) αποτελεί ουσιαστικά πρόσχημα. Μέσω της πρότασης αυτής η Ρωσία θέλει να καρπωθεί η ίδια την υπεραξία των ελληνικών εξαγωγών. Η εξέλιξη αυτή δεν αποτελεί θετική προοπτική για την ελληνική γεωργία και η όποια υιοθέτηση ανάλογης πρότασης συνεργασίας δεν πρέπει να εξετάζεται.

Ιεράπετρα, 30-04-2015

Νίκος Δασκαλάκης

Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος 

σε θέματα Πρωτογενή Τομέα

στην Π.Ε. Λασιθίου

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos

Η θέση σας, χρήσιμη !!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.