Πολυποίκιλες και δραματικές είναι οι συνέπειες της αβεβαιότητας για τη βαριά βιομηχανία της χώρας μας, τον τουρισμό
Πολυποίκιλες και δραματικές είναι οι συνέπειες της αβεβαιότητας για τη βαριά βιομηχανία της χώρας μας, τον τουρισμό

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου με Το Ποτάμι Σπύρος Δανέλλης, προς τους συναρμόδιους Υπουργούς Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού και Οικονομικών, σε σχέση με τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τουρισμός της χώρας, λόγω της έκρυθμης πολιτικής και οικονομικής κατάστασης.

Ιδιαίτερα οι περιορισμοί κεφαλαίων και οι κλειστές τράπεζες έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο, το οποίο δεν προμηνύει τίποτα το θετικό για μια πληθώρα τουριστικών επιχειρήσεων, που περιλαμβάνει μικρομεσαία ξενοδοχεία και καταλύματα, τουριστικά πρακτορεία, καθώς και ναυτιλιακές και αεροπορικές εταιρείες.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση της «πρώτης φοράς Αριστερά» φαίνεται να αγνοεί ότι οι πολιτικές ακροβασίες της κατά το τελευταίο διάστημα, αποστέρησαν από την ελληνική οικονομία την τόσο απαραίτητη προστιθέμενη αξία, που δημιουργούν όλες αυτές οι εξωστρεφείς κατ’ ουσία επιχειρήσεις.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού και Οικονομικών.

Θέμα: «Πολλαπλά προβλήματα για τον ελληνικό τουρισμό από την αβέβαιη πολιτική κατάσταση και το κλείσιμο των τραπεζών».

Πολυποίκιλες και δραματικές είναι οι συνέπειες της αβεβαιότητας που έχουν προκαλέσει οι περιορισμοί της κίνησης κεφαλαίων (capital controls) και το κλείσιμο των τραπεζών, το οποίο συνεπάγεται μεγάλες δυσκολίες στην  εκτέλεση ακόμη και των πιο απλών τραπεζικών συναλλαγών, για τη βαριά βιομηχανία της χώρας μας, τον τουρισμό.

Συγκεκριμένα, προβλήματα παρατηρούνται σε μεγάλο αριθμό μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων (ξενοδοχεία και καταλύματα) που δεν διαθέτουν τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό, ωστόσο, διαφημίζονται μέσω των AdWords της Google ή μέσω των διαφημίσεων του Facebook, δεδομένου ότι οι πληρωμές προς τις εν λόγω εταιρίες με κάρτες και λογαριασμούς ελληνικών τραπεζών μπλόκαραν στην πλειονότητά τους.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας, αυτές οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες διαφήμισης  αποτελούν ουσιαστικά, τον μοναδικό τρόπο με τον οποίο απευθύνονται στις αγορές του εξωτερικού και τους δυνητικούς ξένους πελάτες τους.

Στο ίδιο πλαίσιο με τα παραπάνω, η έλλειψη ρευστότητας και η συνέχιση της αβεβαιότητας στο πολιτικό σκηνικό της χώρας έχουν οδηγήσει τον τελευταίο μήνα, σε ραγδαία μείωση όχι μόνο του εισαγόμενου, αλλά και του εσωτερικού τουρισμού, με συνέπεια να χάνονται μεγάλα έσοδα τα οποία προσδοκούσε η ελληνική οικονομία όχι, προφανώς, για την ανάκαμψη της, αλλά για την έστω διατήρησή της στα προηγούμενα αναιμικά επίπεδα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Aegean Airlines οι πτήσεις εσωτερικού παρουσιάζουν μείωση πληρότητας της τάξης του 50 – 60%, ενώ οι αντίστοιχες του εξωτερικού παρουσιάζουν μείωση γύρω στο 32%, με την πλειονότητα των ακυρώσεων να προέρχονται από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Αγγλία και τη Ρωσία.

Συν τοις άλλοις, σημαντικό πλήγμα έχει δεχθεί και ο κλάδος των ελληνικών ταξιδιωτικών πρακτορείων, για τα οποία 24 μεγάλες αεροπορικές εταιρίες του εξωτερικού έχουν αναστείλει τα δικαιώματα πώλησης εισιτηρίων, φοβούμενες ότι θα χάσουν τα λεφτά τους και παρά το γεγονός ότι κατέχουν εγγυητικές επιστολές των τουριστικών γραφείων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Emirates, η οποία πλέον δέχεται κρατήσεις εισιτηρίων και πληρωμές μόνο με μετρητά.

Τα προβλήματα έχουν επεκταθεί και στις από θάλασσας συγκοινωνίες, όπου οι δραστηριοποιούμενες εταιρείες βλέπουν τα όποια κέρδη προσδοκούσαν, λόγω της καλοκαιρινής περιόδου να βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση, όπως επί παραδείγματι στα δρομολόγια μεταξύ Ηρακλείου και Πειραιά, όπου η κίνηση των επιβατών κατά τον Ιούλιο είναι μειωμένη κατά 20%, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, κάτι που φαίνεται να ισχύει και για άλλους μεγάλους νησιωτικούς τουριστικούς προορισμούς.

Αυτή η κατάσταση, όπως ήταν αναμενόμενο έχει δημιουργήσει προβλήματα και στην τροφοδοσία των νησιών, η οποία μέχρι στιγμής φαίνεται να καλύπτει οριακά τη ζήτηση. Υπάρχει ωστόσο φόβος ότι αν η έκρυθμη πολιτική και οικονομική κατάσταση συνεχιστεί, θα παρουσιαστούν ελλείψεις όχι μόνο σε υλικά απαραίτητα για την τροφοδοσία των τουριστικών επιχειρήσεων, αλλά και σε υγειονομικό υλικό και φάρμακα, από τη στιγμή που έχει περιοριστεί σημαντικά η μετακίνηση των οχημάτων ιδιωτικών εταιριών μεταφοράς προϊόντων.

Κατόπιν αυτών και δεδομένου ότι οι παραπάνω επιχειρήσεις που έχουν δεχθεί και τα μεγαλύτερα πλήγματα στην παρούσα συγκυρία, είναι αυτές που κατεξοχήν παράγουν υψηλές προστιθέμενες αξίες για τη χώρα μας κατά τους θερινούς μήνες.

Δεδομένου ότι κατά την τελευταία περίοδο η ελληνική κυβέρνηση έχει παραγάγει πολύ περισσότερη «πολιτική» (διχασμός σε σχέση με το δημοψήφισμα, περιορισμοί κεφαλαίων, ουρές στα ΑΤΜ, νομισματική αβεβαιότητα, φόβοι για επικείμενη συνολική κατάρρευση κ.α.)  από όση η ελληνική οικονομία μπορεί να καταναλώσει και να αφομοιώσει .

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Αν είναι υπόψη τους όλα τα παραπάνω προβλήματα;
  2. Αν ναι, σε ποιες επιμέρους, ανά τομέα, δράσεις προτίθενται να προβούν, προκειμένου να επιλυθούν τα ανωτέρω ζητήματα και να επιστρέψει ο τουρισμός της χώρας στην απαραίτητη κατάσταση ηρεμίας και σταθερότητας;

Ο ερωτών βουλευτής

                                                                                                           Σπύρος Δανέλλης – Ηρακλείου

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos

Η θέση σας, χρήσιμη !!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.