Πράσινοι: Ο κοινωνικός αποκλεισμός και η ρύπανση φέρνουν τα lockdown

Αναμενόμενο ήταν το lockdown στη Δυτική Αττική, αφού ο βασικός υπεύθυνος είναι ο κοινωνικός αποκλεισμός και η ρύπανση, που δεν αντιμετωπίζονται με επικοινωνιακή χειραγώγηση, τονίζουν οι Πράσινοι. Και προτείνουν ένα βιώσιμο αναπτυξιακό μοντέλο, με κοινωνική δικαιοσύνη, αλληλεγγύη, πολιτικές πρόληψης και ισχυρό σύστημα δημόσιας υγείας, που να περιλαμβάνει ισότιμα όλους τους ασθενείς.

Μια από τις βασικές αιτίες για την ανάπτυξη της πανδημίας είναι και το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, «ιδιαίτερα σε ανθρώπους με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, αλλεργίες, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια», όπως έχει παραδεχτεί και ο καθηγητής κ. Σωτήρης Τσιόρδας. Σύμφωνα με έγκυρες έρευνες, περίπου το 15% των θανάτων από κορονοϊό παγκοσμίως- 9% για την Ελλάδα- θα μπορούσε να συσχετιστεί με τη μακροχρόνια έκθεση των ανθρώπων στη ρύπανση της ατμόσφαιρας. Και πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παράπεμψε την Ελλάδα στο Δικαστήριο της ΕΕ σχετικά με την κακή ποιότητα του αέρα λόγω των υψηλών επιπέδων αιωρούμενων σωματιδίων (ΑΣ10), αναφέροντας ότι κάθε χρόνο περίπου 400 000 πρώιμοι θάνατοι στην ΕΕ μπορούν να αποδοθούν στην ατμοσφαιρική ρύπανση.

Ας αναλογιστούμε τη βιομηχανική Γουχάν, όπου εκδηλώθηκε ο Covid-19, τη βιομηχανική Βόρεια Ιταλία, την Κοζάνη με τα εργοστάσια λιγνίτη κτλ. Στη Θεσσαλονίκη εδώ και χρόνια υπάρχει έντονο πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τα μικροσωματίδια PM10 και ιδιαίτερα τους μήνες Νοέμβριο, Δεκέμβριο και Ιανουάριο. Και από τις 38 πιο ρυπογόνες βιομηχανίες της Αττικής, οι 23 βρίσκονται στη Δυτική Αττική. Εκεί βρίσκεται και η χωματερή, εκεί και η εργατική κατοικία, οι μεγάλες ανισότητες, τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας και ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ακραίας φτώχειας στην Ελλάδα, έξαρση των αυτοκτονιών σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο, μεγάλος αριθμό Ρομά και μεταναστών σε συνθήκες περιβαλλοντικής υποβάθμισης, χαμηλής ποιότητας ζωής και υγειονομικής επικινδυνότητας, ομογενείς από την πρώην ΕΣΣΔ σε συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού και περιθωριοποίησης, με ελλείψεις σε βασικές υποδομές και έντονο συνωστισμό στην ίδια κατοικία. Και φυσικά, εκεί βρίσκονται και αναπαράγονται στα μέσα μετακίνησης και στους χώρους εργασίας όλες οι συνθήκες διάδοσης του κορωνοϊού.

Γι’ αυτό οι Πράσινοι, ήδη από το ιδρυτικό τους συνέδριο έχουν υιοθετήσει αναλυτικές Προτάσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού καθώς και μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης, τη θέσμιση Έκτακτου Εισοδήματος Καραντίνας κτλ, ως δίχτυ ασφάλειας για τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Και για να αντιμετωπιστούν τα ίδια τα αίτια της πανδημίας, οι Πράσινοι θέτουν συνολικά το ζήτημα της αλλαγής του μοντέλου ανάπτυξης, υπεύθυνου για την καταστροφή και μείωση των οικοσυστημάτων, που ευνοούν τη μεταφορά των ιών από ζώο σε ζώο και τελικά στον άνθρωπο, και ζητούν να δούμε με διαφορετικό μάτι τη φύση και τη σχέση μας με αυτήν.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos