ο Έλληνας αγρότης θύμα των γεωπολιτικών παιγνιδιών....
ο Έλληνας αγρότης θύμα των γεωπολιτικών παιγνιδιών….

Με μεγάλη ανησυχία παρακολουθούμε τις εξελίξεις σχετικά με το εμπάργκο της Ρωσικής Ομοσπονδίας στα προϊόντα της χώρας μας, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά και άμεσα την Εθνική μας Οικονομία, σε μια δύσκολη όπως σήμερα συγκυρία.

Οι επιπτώσεις του Ρωσικού αποκλεισμού είναι άμεσα ορατές. Οι δυνητικές όμως συνέπειές του πρέπει να εξεταστούν με τρόπο ολοκληρωμένο και σε βάθος.

Τα πλεονάζοντα τρόφιμα που αποσύρονται από την αγορά λόγω του Ρωσικού εμπάργκο και λόγω των κυρώσεων θα παραμείνουν ανεκμετάλλευτα με κίνδυνο να ‘συντρίψουν’ τις τιμές των προϊόντων οδηγώντας σε αποπληθωρισμό την Ευρωζώνη. Η πίεση για ακόμα μεγαλύτερη μείωση των ήδη εξευτελιστικά χαμηλών τιμών θα είναι έντονη και οι επιπτώσεις της κερδοσκοπίας άμεσες και ορατές.

Είναι απαράδεκτο να στοχοποιείται η Ευρωπαϊκή και ειδικότερα η Ελληνική γεωργία και να χρεώνεται το τίμημα της Κριμαϊκής, Ουκρανικής και Ρωσικής κρίσης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ευρωατλαντικοί Εταίροι οφείλουν να αντιληφθούν ότι δεν είναι δυνατό να υπάρχουν υποψήφιες προς ένταξη στην Ε.Ε. χώρες, ή τρίτες που είναι μάλιστα και μέλη του ΝΑΤΟ, οι οποίες να μετέχουν ala carte στην Ευρωπαϊκή πολιτικής και να επωφελούνται από το κόστος που καταβάλλουν τα Κράτη-Μέλη.

Οι αποζημιώσεις με κοινοτικό χρήμα που εξαγγέλλονται ως βοήθεια για την κρίση που δημιουργήθηκε από το απαγορευτικό στις ελληνικές εξαγωγές από μόνες τους δεν μπορούν να αποτελούν πολιτική στρατηγική.

Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για τις επιπτώσεις της πολιτικής κρίσης μεταξύ Ε.Ε. και της Ρωσίας στον τομέα της γεωργίας στη χώρα μας και των γεωργικών ειδών διατροφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαμορφώνει ένα νέο status στην ενδοκοινοτική αγορά των φρούτων και των κηπευτικών.

Η Ελληνική αγορά μπορεί να καταρρεύσει από τις εισαγωγές προϊόντων από χώρες της Ευρώπης που δεν θα μπορούν να στείλουν τα προϊόντα τους στη Ρωσία. Μπροστά μας θα εξελιχθούν καταστροφικά φαινόμενα ‘κανιβαλισμού’ των ενδο-κοινοτικών αγορών φρούτων και κηπευτικών.

Οι συνέπειες από μια τέτοια εξέλιξη για την περιοχή μας αν και δεν φαίνονται άμεσα ορατές θα είναι σημαντικά αρνητικές.

Οι επιπτώσεις από το Ρωσικό εμπάργκο δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται μόνο από την σκοπιά των άμεσων ζημιών ή από εξαγωγές που έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί ή να γίνεται αναφορά μόνο στον όγκο των περυσινών εξαγωγών. Υπάρχει θέμα απώλειας αγορών που ενδεχομένως θα επέλθει.

Ο στόχος για διοχέτευση των ελληνικών προϊόντων σε εναλλακτικούς προορισμούς καθίσταται αρκετά δύσκολος σε αυτή τη φάση, δεδομένης της δυσκολίας που απαιτείται για να ‘κερδηθεί’ η εμπιστοσύνη μιας αγοράς σε συνδυασμό με το ότι βρισκόμαστε στο ξεκίνημα της καλλιεργητικής περιόδου σε προϊόντα –για την περιοχή μας- που εμπεριέχονται στον κατάλογο του Ρωσικού εμπάργκο (τομάτα, αγγούρι, πιπέρι, μελιτζάνες).

Ο αντίκτυπος της απαγόρευσης θα είναι πολύ πιο εκτεταμένος και παγκοσμίως, πλήττοντας και άλλους τομείς και θα έχει σοβαρές αλυσιδωτές συνέπειες.

Έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης που προβλέπονται από την ΚΑΠ της τάξης των 400 εκατομμυρίων ευρώ δεν θα είναι αρκετά για να αντιμετωπιστεί μια κρίση αυτού του μεγέθους.

Επιπλέον, οι επιπτώσεις της κερδοσκοπίας που θα μπορούσε να συμβεί στην τροφική αλυσίδα, μπορούν να καταστούν ανεξέλεγκτες.

Ως εκ τούτου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να προχωρήσει γρήγορα αξιοποιώντας όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της, με την εφαρμογή έκτακτων μέτρων στήριξης της αγοράς (ιδιωτική αποθεματοποίηση, έκτακτες αποσύρσεις, καθόλου ή περιορισμό της πρώιμης συγκομιδής, με επίσπευση της ημερομηνίας πληρωμής για τις άμεσες ενισχύσεις κλπ).

Να επιταχυνθούν τα προγράμματα/δράσεις/καμπάνιες προώθησης προϊόντων σε νέες χώρες οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν εναλλακτικές διεξόδους για τα προϊόντα μας. Επιτάχυνση ορισμένων συμφωνιών ελευθέρου εμπορίου με χώρες π.χ. της Μέσης Ανατολής κλπ.

Η κλίμακα και η ταχύτητα αυτής της κρίσης, επιβάλλει την στενή παρακολούθηση των περιθωρίων κέρδους στην αλυσίδα των τροφίμων για περιορισμό της κερδοσκοπίας.

Να αντιμετωπιστούν καταχρηστικές και αθέμιτες εμπορικές πρακτικές για πρόληψη περαιτέρω επιδείνωσης των τιμών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εξασφαλίσει και η Ελληνική κυβέρνηση να επιδιώξει το συντονισμό μεταξύ των κρατών-μελών και να διασφαλίζει ό,τι πρόσθετα κονδύλια απελευθερώνονται για να αντιμετωπιστεί η κρίση.

Να ενεργοποιηθεί το αποθεματικό κρίσης.

Η στήριξη δεν θα πρέπει να χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό της ΚΑΠ μόνο, αλλά και από άλλα ταμεία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να πάρει μέτρα ακόμα και αν χρειαστεί τροποποίηση Κανονισμού και Κανόνων διότι μιλάμε για μια εξαιρετικής περίπτωσης, μη προβλέψιμη κρίση.

Αποτελεί επιτακτική αναγκαιότητα και τεράστια αντίστοιχη κυβερνητική ευθύνη να εξασφαλιστούν οι αντίστοιχες εύλογες αποζημιώσεις στους πληττόμενους, οι οποίοι απειλούνται με κατάρρευση, λόγω της πολιτικής εμπάργκο προς τη Ρώσικη Ομοσπονδία που αποφασίστηκε από Ε.Ε. και Η.Π.Α., με άκριτη απόλυτη συναίνεση της Ελληνικής κυβέρνησης.

Στους χειρισμούς της η Ελληνική Κυβέρνηση δεν αξιοποίησε την έκτακτη κατάσταση που διέρχεται η χώρα μας καθώς και την ειδικότερη περιφερειακή της ταυτότητα (βαλκανική, μεσογειακή, παρευξείνια) καθώς και την παραδοσιακή σχέση της με τη Ρωσία προκειμένου να διαφοροποιηθεί, με χειρισμούς στο επίπεδο της οικονομικής διπλωματίας, από τη συλλογική ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική πολιτική προκειμένου να διασφαλίσει πιθανά ευνοϊκότερη εξέλιξη στην αντιμετώπισή της από το Ρωσικό εμπάργκο.

Νίκος Δασκαλάκης

                                                                        Γραμματέας Δ.Σ. ΕΑΣ Ιεράπετρας

                                                                                    Περιφερειακός Σύμβουλος

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos