Σίμος Συμεωνίδης: τι άλλαξε σήμερα στον δήμο Σητείας;
Τεστ έγιναν Τρίτη 5/1 και Τετάρτη 6/1 όπου με βάση τα αποτελέσματα αποφασίστηκε τοπικό lockdown

Σκόρπιες σκέψεις, “ερωτήματα”, συμπεράσματα, του Σίμου Συμεωνίδη, κάτοικου Σητείας, δημοτικού συμβούλου και στελέχους του ΚΚΕ

Ο δήμαρχος και αντιδημαρχος πολιτικής προστασίας μας έχουν πάρει τα αυτιά με την Κα Καρπούζη(ΕΟΔΥ-Επόπτρια Λασιθίου), με την Κα Μπορμπουδάκη(διοικητρια 7ης ΥΠΕ), με τον κ.Γουλιδάκη (Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου) που «είναι παρόντες, όποτε τους ζητηθεί, χωρίς πολλά λόγια», που «δείχνουν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους» που «είναι σε αγαστή συνεργασία» κτλ. Ειδικά αυτό το σαββατοκύριακο έγιναν επίσημες, δημόσιες, συναντήσεις με όλους. Διερωτώμαι λοιπόν:

-Υποστηρίζουν:  «η ΚΟΜΥ Λασιθίου ήταν εκεί, όλο το προηγούμενο διάστημα» όμως τεστ στο Παλαικαστρο με δική του εποπτεία(… του ΕΟΔΥ)  το τελευταίο 6μηνο δεν έγιναν καθόλου, ούτε καν ιχνηλάτηση θετικού κρούσματος που υπήρξε στα μέσα Νοέμβρη. Τεστ έγιναν Τρίτη 5/1 και Τετάρτη 6/1 όπου με βάση τα αποτελέσματα αποφασίστηκε τοπικό lockdown και  από τότε και πέρα κρίθηκε ότι είναι περιττό. Παιρνούν οι μέρες άσκοπα χωρίς να γίνεται ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ στην κατέυθυνση να μάθουν ποιοι είναι θετικοί στα χωριά της Δημοτικής Ενότητας Ιτάνου, στον υπόλοιπο Δήμο Σητείας…. εκτός και αν ο σχεδιασμός είναι να πληρώνουμε για να μάθουμε και όσοι δεν έχουμε να μείνουμε στην προσευχή…

– Υποστηρίζει η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ ότι «η 7η ΥΠΕ είναι εδώ, παρακολουθεί, παρεμβαίνει και συντονίζει όπως πρέπει». Γιατί δεν συμμετείχε η Κα Μπορμπουδάκη στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Πέμπτης 7/1? Γιατί όταν επισκέφθηκε το Δημαρχείο  δεν ζητήθηκε να παρίσταται έστω ένας εκπρόσωπος από τους κατοίκους του Παλαικάστρου(από απόσταση- για να προλάβω τους “πονηρούς”) που διεκδικούν συγκεκριμένα αιτήματα που αφορούν και την ίδια: όπως την παρουσία ιατρικού – νοσηλευτικού κλιμακίου μόνιμα στο Παλαίκαστρο, την ενίσχυση της ΠΦΥ και του νοσοκομείου Σητείας.

-Να μας πει η Κα Μπορμπουδάκη,έστω ρε αδερφέ, πόσες επισκέψεις-έστω τηλέφωνα- έγιναν στους ασθενείς του Παλαικάστρου αυτές τις μέρες ώστε να υπάρχει συνεχής ιατρική παρακολούθηση? Ποιος ειναι ο σχεδιασμός για τους ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα, σε ευάλωττες ομάδες που δεν είναι θετικοί (ή δεν ξέρουν αν είναι)? Πως όλοι αυτοί μπήκαν ή θα μπουν σε προτεραιότητα, ενημερώθηκαν, πάρθηκαν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να θωρακιστεί η δική τους υγεία? Ο δήμαρχος Σητείας γιατί δεν τις έθεσε δημόσια αυτά τα αυτονόητα ερωτήματα?

-Πόσα κρούσματα που “βγηκαν” θετικά από rapid test επιβεβαίωθηκαν από μοριακά? είτε νοσηλεύτηκαν στην κλινική covid είτε όχι. Πως εφαρμόζεται αυτή η βασική επιστημονική κατεύθυνση όχι μόνο τώρα αλλά και όλο το προηγούμενο διάστημα? Αλλά όλα για το υπουργείο είναι “οριζόντια”, για lockdown, για ανοιγμα σχολείων, για αγροτικούς ιατρούς και ότι γίνει… αφού η εξειδίκευση, η προσαρμογή, ο επιστημονικός ορθολογισμός κοστίζει οικονομικά…

-«Ποιο είναι το ιϊκό φορτίο?» αναρωτιέται η Κα Καρπούζη.. Αν δεν γίνουν τεστ σε όλο τον πληθυσμό του Δήμου Σητείας άμεσα-χθες πως θα μάθουμε? Χάνεται πολύτιμος χρόνος και η Κα Καρπούζη “οχυρώνεται” πίσω απ΄’το ότι «ακολουθούμε κεντρικές κατευθυντηριες-πολιτικές αποφάσεις»….οι οποίες όμως έχουν χρεοκοπήσει στην συνείδηση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού αφού μετράμε πάνω από 5000 νεκρούς από το 2ο κύμα της πανδημίας, χιλιάδες μένουν εκτός ΜΕΘ και της κατάλληλης νοσηλείας.  Έφτασαν στο σημείο να καταγγέλουν αυτούς που χειροκροτούσαν, του ιατρούς, τους μαχητές της 1ης γραμμής γιατί και σε αυτό το ζήτημα υπάρχει “ατομική ευθύνη” του επιστήμονα ιατρού που αφού του στερούν όλα τα όπλα του ζητάνε και τα ρέστα… προκαλούν…!

-Δεν θα γίνουν drive-through rapid test την Δευτέρα 11/1 λόγω αέρα. Δεν πειράζει….υπάρχουν μέρες για πέταμα… Ρωτάμε: δεν υπάρχει εναλλακτική? πιο είναι το σχέδιο των επόμενων 15 ημερών? όχι των επόμενων δύο… μπορούμε να πάρουμε μία απάντηση ώστε να μην  υπάρχει πανικός… που κανείς δεν τον θέλει.

-Ανοίγουν τα σχολεία σε “κόκκινες περιοχές” όπως της Σητείας ενώ δεν ήταν ανοιχτά το προηγούμενο διάστημα. ΤΙ ΑΛΛΑΞΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΣΗΤΕΙΑΣ? Γιατί σήμερα είναι σωστός ο σχεδιασμός να ανοίξουν, ενώ χθες δεν ήταν? μήπως αραίωσαν τα τμήματα? προσλήφθηκε προσωπικό καθαριότητας με βάση τις έκτακτες ανάγκες? έγιναν και θα γίνονται επαναλαμβανόμενα τεστ στον πληθυσμό της σχολικής κοινότητας? Η επίκληση στη νομιμότητα Κε Δήμαρχε δείχνει το όριο της σύγκρουσης που είστε “διατεθειμένοι” να κάνετε και δυστυχώς με αυτή την στάση δικαιολογείτε τη στάση όλων των αρμόδιων φορέων (κυβέρνηση, περιφέρεια, 7η ΥΠΕ, ΕΟΔΥ) όπου όλοι μιλούν για νόμους και πρωτόκολλα που όμως είναι κομμένα και ραμμένα στις αντοχές της οικονομίας που έχει μόνο για τους λίγους και πετά το ξεροκόμματο που περισσεύει στους πολλούς.  Οι γονείς πρέπει να αποφασίσουν για το τι είναι καλύτερο για τα παιδιά τους, στηριζόμενοι που? στην κυβέρνηση? στις εκκλήσεις του Δημάρχου? και αν εργάζονται? αν συζούν με γέροντες ή με ευπαθής ομάδες? αν είναι οι ίδιοι? αν ο εργοδότης δεν δίνει την άδεια ειδικού σκοπου αφού είναι “καλυμμένος”? οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που εργάζονται στον Δήμο τι θα κάνουν?

-Μιλάτε στη δημοτική αρχή για προσωπικά δεδομένα όπως σας συμφέρει και συγχαίρετε όποιον «σπάει τη σιωπή», όμως αρνηθήκατε μαζί με τους υπολοιπους επικεφαλής -πλην Λαϊκής Συσπείρωσης- να εξασφαλιστεί  με ευθύνη κυβέρνησης-περιφέρειας-δήμου ότι θα διαμένουν χωριστά από τους οικίους του όσοι ασθενείς κριθεί ότι δε χρήζουν νοσηλείας, επιτάσσοντας ξενοδοχεία και καταλλύματα για το διάστημα της υποχρεωτικής καραντίνας, με μέριμνα για παρακολούθησή τους από εξειδικευμένο προσωπικό, εξασφάλιση διατροφής κα. Το αρνήθηκαν -αναμέσα στα άλλα- λόγω προσωπικών δεδομένων ενώ οι ίδιοι οι κάτοικοι του Παλαικάστρου το ζητούν, είναι μέτρο που υποστηρίζεται από τους επιστήμονες… απαραίτητο για να σπάσει η αλυσίδα της μετάδοσης, για να μην νοσήσουν το επόμενο διάστημα όσοι είναι αρνητικοί. Ποιος μωρέ ασθενής δεν θα συμφωνήσει να μην βάλει σε κίνδυνο τους οικείους του, την οικογένεια του? μεριμνήσατε και σας αρνήθηκαν ότι προτιμούν τον κίνδυνο, απτο να έχουν την φροντίδα που πρέπει?

-ΔΕΝ υιοθετήσατε πάλι μαζί με τους υπολοιπους επικεφαλής -πάλι πλην της παράταξης του ΚΚΕ-, την στήριξη των επαγγελματιών, των ανέργων του Δήμου ώστε να διασφαλιστεί με ευθύνη της κυβέρνησης το εισόδημα για τους εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, έκτακτο επίδομα για τους ανέργους. ΔΕΝ συφμώνησαν ότι πρέπει όλοι να απαλλαγούν από δημοτικά τέλη, να παγώσουν οι χρεώσεις σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο-ίντερνετ και να μη γίνει καμιά διακοπή… γιατί?… «γιατί όλο αυτό θα κρατήσει 10-15 μέρες» είπαν… ΜΑΚΑΡΙ… αλλά ακόμη και για 15 μέρες είναι τεράστια-αναντικατάστατη βοήθεια…

-Βγαίνεται φωτογραφία με την “βοήθεια” του Αντιπεριφερειάρχη κ.Γουλιδάκη αλλά δεν τον ρωτάτε για τα μέτρα που διεκδικεί-επι της ουσίας-σύσσωμος ο Σητειακός λαός και εκφράστηκαν από την επιτροπή κατοίκων και φορέων του Παλαικάστρου… μην τυχόν και χαλάσουν οι σχέσεις? μην έρθει σε δύσκολη θέση? γιατι?

ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ…Κάτω από την πίεση της εκρηκτικής κατάστασης, την πίεση της Λαϊκής Συσπείρωσης Σητείας, την Παρασκευή 10/1 πάρθηκε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που απευθύνεται σε όλους τους αρμόδιους για τα απαραίτητα μέτρα και σε κανέναν δημόσια δεν ζήτησε ο Δήμαρχος να σας-μας πει πως θα τα κάνει πράξη. Το Δημοτικό συμβούλιο “υιοθέτησε” μέρος των αιτημάτων για να εφαρμοστούν και όχι για να εκτονωθεί η λαϊκή οργή, αγωνία και αγανάκτηση που συσσωρεύεται…

Πρέπει χωρίς καμία άλλη αναμονή ο λαός να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις. Τώρα είναι η ώρα  της οργανωμένης πάλης και διεκδίκησης με τα εργατικά σωματεία, επαγγελματικούς συλλόγους, τους μαζικούς λαϊκούς φορείς. Ακολουθώντας το παράδειγμα των κατοίκων του Παλαικάστρου μαζικοποιούμε αποφασιστικά σε όλο τον Δήμο Σητείας, στο Νομό Λασιθίου, τον αγωνα για τα αυτονόητα μέτρα που χρειάζονται χθες-σήμερα-αύριο!

Δεν αφήνουμε κανέναν να παίζει με την υγεία και τη ζωή μας!

Κυριακή, 10/01/2021

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos