Ιεράπετρα
Ιεράπετρα, μια άποψη θερμοκηπίων

Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για τις επιπτώσεις της πολιτικής κρίσης μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρωσίας.

Το εμπάργκο της Ρωσικής ομοσπονδίας στα γεωργικά προϊόντα και είδη διατροφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης επηρεάζει αρνητικά και άμεσα την εθνική μας οικονομία σε περίοδο οικονομικής κρίσης . Το εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα, και είδη διατροφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαμορφώνει ένα νέο status στην ενδοκοινοτική αγορά των φρούτων και κηπευτικών.

Ακόμα πιο ανήσυχοι είμαστε από τις δηλώσεις του υπουργού γεωργίας της Γερμανίας Κρίστιαν Σμίτ, ο όποιος διαβεβαιώνει ότι το ρωσικό εμπάργκο στα αγροδιατροφικά προϊόντα θα έχει μάλλον ״μηδαμινέςσυνέπειες ״ στην Ευρωπαϊκή αγορά και ακόμα πιο ανήσυχοι από την δήλωση του ότι θα επιδιώξει να ¨συμφωνήσουν¨ σε μια ¨κοινή¨ στρατηγική με τον Πολωνό και τον Γάλλο ομόλογο του, πράγμα που επιβεβαιώνετε από τις σχετικές κινήσεις του ״γνωστού μας״Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των συνεπειών από το Ρωσικό εμπάργκο.

Η Ελληνική αγορά μπορεί να καταρρεύσει από τις εισαγωγές προϊόντων από τις χώρες της Ευρώπης που δεν θα μπορούν να στείλουν τα προϊόντα τους στη Ρωσία. Η πίεση για μεγαλύτερη μείωση των ήδη χαμηλών τιμών θα είναι έντονη. Οι συνέπειες από μια τέτοια εξέλιξη για την περιοχή μας θα είναι σημαντικά αρνητικές μιας και αναφερόμαστε σε ιδιαίτερα ευπαθή προϊόντα όπως, η ντομάτα, το αγγούρι, η πιπεριά και η μελιτζάνα, που διαμορφώνουν σε σημαντικό βαθμό το αγροτικό εισόδημα.

Οι συνέπειες από το εμπάργκο εκφράστηκαν με τον πιο έκδηλο τρόπο στην κατρακύληση τις τιμής του αγγουριού 50% πτώση, την επόμενη μέρα από την ανακοίνωση του.

Οι επιπτώσεις από το Ρωσικό εμπάργκο δεν μπορεί κατά συνέπεια να αντιμετωπίζονται μόνο από την σκοπιά των άμεσων ζημιών ή από εξαγωγές που έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί ή από την διάλυση υπάρχουσων εμπορικών συμφωνιών ή να γίνεται αναφορά μόνο στον όγκο των περυσινών εξαγωγών

Επιπλέον ο στόχος για διοχέτευση των προϊόντων της περιοχής μας σε εναλλακτικούς προορισμούς καθίσταται αρκετά δύσκολος σε αυτή τη φάση, δεδομένης της προσπάθειας που απαιτείται για να ‘κερδηθεί’ η εμπιστοσύνη μιας αγοράς σε συνδυασμό με το ότι βρισκόμαστε στο ξεκίνημα της καλλιεργητικής περιόδου για τα προϊόντα (ντομάτα, αγγούρι, πιπέρι, μελιτζάνες).

Ο αντίκτυπος του εμπάργκο θα είναι πολύ πιο εκτεταμένος πλήττοντας και άλλους τομείς όπως ο τουρισμός, τυποποίηση, μεταποίηση, μεταφορές και θα έχει σοβαρές αλυσιδωτές συνέπειες στην τοπική οικονομία.

Οι αποζημιώσεις που προβλέπονται από την ΚΑΠ, έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης, της τάξης των 423 εκατομμυρίων ευρώ, δεν θα είναι αρκετά για να αντιμετωπιστεί μια κρίση αυτού του μεγέθους και από μονές τους δεν μπορούν να αποτελούν πολιτική στρατηγική.

Ως εκ τούτου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να προχωρήσει γρήγορα αξιοποιώντας όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της, με την εφαρμογή επιπλέον έκτακτων μέτρων στήριξης της αγοράς καθώς και την επίσπευση της ημερομηνίας πληρωμής για τις άμεσες ενισχύσεις.

Στα έκτατα μέτρα στήριξης της αγοράς που ήδη έχει ανακοινώσει ο εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής επιτροπής γεωργίας και αφορά τα φρούτα και τα λαχανικά στον ήδη κατάλογο πέρα από τις ντομάτες, τα αγγούρια, τα πιπέρια θα πρέπει να προστεθούν και οι μελιτζάνες ,μαρούλια, φασόλια, κολοκύθια και πράσινα.

Να επιταχυνθούν τα προγράμματα/δράσεις/καμπάνιες προώθησης προϊόντων σε νέες χώρες οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν εναλλακτικές διεξόδους για τα προϊόντα μας

Η κλίμακα και η ταχύτητα αυτής της κρίσης, επιβάλλει την στενή παρακολούθηση των περιθωρίων κέρδους στην αλυσίδα των τροφίμων για περιορισμό της κερδοσκοπίας καθώς και την αντιμετώπιση καταχρηστικών και αθέμιτων εμπορικών πρακτικών για πρόληψη περαιτέρω επιδείνωσης των τιμών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εξασφαλίσει και η Ελληνική κυβέρνηση να επιδιώξει το συντονισμό μεταξύ των κρατών-μελών και να διασφαλίζει ό,τι τα πρόσθετα κονδύλια που θα απελευθερωθούν κατευθύνονται για να αντιμετωπιστεί η κρίση.

Να ενεργοποιηθεί το αποθεματικό κρίσης.

Η στήριξη των παραγωγών να χρηματοδοτείται και από άλλα ταμεία και όχι μόνο από τον προϋπολογισμό της ΚΑΠ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να πάρει μέτρα ακόμα και αν χρειαστεί τροποποίηση Κανονισμού και Κανόνων διότι μιλάμε για μια εξαιρετικής περίπτωσης, μη προβλέψιμη κρίση.

Αποτελεί επιτακτική αναγκαιότητα και τεράστια αντίστοιχη κυβερνητική ευθύνη να εξασφαλιστούν οι αντίστοιχες εύλογες αποζημιώσεις στους πληττόμενους παραγωγούς , οι οποίοι απειλούνται με κατάρρευση, λόγω του Ρωσικού εμπάργκο.

Άμεση καταγραφή τις ήδη ηρτημένης παραγωγής από τις αρμόδιες υπηρεσίες

Άμεση αποζημίωση όλων των πληγέντων παραγωγών. Αποζημίωση των παραγωγών στην βάση του μοντέλου που ακολουθήθηκε προ τριετίας, για την ζημία στα αγροτικά προϊόντα εξαιτίας του βακτηρίου e-coli.

Οφείλει άμεσα η κυβέρνηση να δεσμευτεί για όλη την αποζημίωση, ακόμη και με εθνικούς πόρους, των πληγέντων παραγώγων και όλων των εμπλεκομένων στον συγκεκριμένο κύκλο εργασιών.

Δημιουργία ομάδας εργασίας με την συμμέτοχη αντιπροσώπων Συναιτερισμών και Οργανώσεων Παραγωγών για τις συνολικές επιπτώσεις του Ρωσικού εμπάργκο στον κλάδο των πρώιμων κηπευτικών, γατί φοβόμαστε ότι η απώλεια της Ρωσικής αγοράς με υποκατάσταση των προϊόντων μας από άλλους προμηθευτές τρίτων χωρών καθώς και οι συνθήκες που θα διαμορφωθούν στο επίπεδο της ενδοκοινοτικής, εσωτερικής αγοράς, θα έχουν σοβαρές συνέπειες για την αγροτική μας παραγωγή.

Επιβάλλεται η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει, εδώ και τώρα, σε συμφωνίες-συμμαχίες με τις υπόλοιπες θιγόμενες χώρες του νότου και ιδιαίτερα την Ισπανία με στόχο η διαμόρφωση κοινοτικών κανονισμών, να ανταποκρίνεται πραγματικά στις ανάγκες ενίσχυσης προϊόντων παραγωγών και τομέων που θίγονται από το εμπάργκο.

Τέλος εκτιμούμε ότι έστω και αυτήν την ώρα υπάρχουν δυνατότητες άλλων χειρισμών από μεριάς της Ελληνικής κυβέρνησης. Πολιτικά, πρέπει να αξιοποιηθεί, οι ιδιαίτερες συνθήκες που διέρχεται η χώρα μας καθώς και η ιδιαίτερη περιφερική της ταυτότητα (Βαλκανική, Μεσογειακή, Παρευξείνια), ο ρόλος της στον ευρωπαϊκό ενεργειακό σχεδιασμό και οι παραδοσιακές σχέσεις με την Ρωσία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ευρώ-Ατλαντικοί εταίροι οφείλουν, επίσης, να αντιληφθούν τάχιστα ότι δεν είναι δυνατόν προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρες που είναι μέλη της συμμαχίας, όπως η Τουρκία αλλά και άλλες τρίτες χώρες όπως η Αίγυπτος, Βραζιλία να επωφελούνται από την κρίση στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης- Ρωσίας και το κόστος να καταβάλλεται από τα μελή-κράτη.

Επίσης, η Ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει το κλίμα που διαμορφώνεται μεταξύ των υπολοίπων κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι η Ελλάδα και η Ισπανία, επιβαρύνεται ιδιαίτερα από τις εξελίξεις καθώς επίσης και από την ανησυχία που επικρατεί για την ενδεχόμενη προσπάθεια τρίτων χωρών να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και να προωθήσουν δικά τους προϊόντα στην Ρωσική αγορά.

Να αξιοποιήσει τις αντιδράσεις που έντονα εκδηλώνονται σε πολλά κράτη μέλη σχετικά με τον τρόπο και τα μέσα που ασκούνται οι κυρώσεις τις Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δεν παίρνουν υπόψη τους, ιστορικούς ,κοινωνικούς και οικονομικούς δεσμούς των κρατών μελών, στα πλαίσια του γενικού σχεδιασμού. Να εξαντλήσει όλα τα μέσα στο επίπεδο των διμερών σχέσεων με την Ρωσία ασκώντας μια ουσιαστική πολιτικό-οικονομική διπλωματία προκειμένου αν όχι να αρθούν, να μετριαστούν οι συνέπειες του εμπάργκο. Δεν είναι δυνατόν να θυσιαστούν, στην μυλόπετρα μιας τέτοιας αντιπαράθεσης οι εμπορικές συναλλαγές της χώρας μας με την Ρωσία που ξεπερνούν τα 9,3 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Νίκος Δασκαλάκης    

Διευθυντής ΕΑΣ Ιεράπετρας

Περιφερικός σύμβουλος Λασιθίου

Υπαίθριες καλλιέργειες 2014/ Στρέμματα εκτός δενδρώδεις

 Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου

 Ολική Έκταση 7.077,3*

 

Καλλιέργειες ανά είδος

 

102,8 ΑΓΓΟΥΡΙ ΥΠΑΙΘΡΟΥ
181,6 ΠΙΠΕΡΙΑ ΥΠΑΙΘΡΟΥ
426,1 ΝΤΟΜΑΤΕΣ
125,1 ΠΑΤΑΤΕΣ
9,8 ΑΓΓΟΥΡΙ ΚΝΩΣΣΟΥ
220,6 ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙ ΥΠΑΙΘΡΙΟ
79,7 ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ ΥΠΑΙΘΡΙΑ
202,4 ΚΡΕΜΜΥΔΙ
64,5 ΜΠΑΜΙΑ
378,1 ΛΑΧΑΝΟ
329,2 ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ
439,1 ΜΑΡΟΥΛΙ
52,1 ΠΕΠΟΝΙ
154,7 ΚΑΡΠΟΥΖΙ
105,0 ΝΩΠΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
301,9 ΦΑΣΟΛΙΑ
42,1 ΡΟΚΑ
141,2 ΜΑΪΝΤΑΝΟΣ
131,1 ΑΝΗΘΟΣ
127,4 ΣΕΛΙΝΟ
96,0 ΡΑΔΙΚΙΑ
244,8 ΜΠΡΟΚΟΛΟ
93,7 ΒΛΗΤΑ
74,2 ΑΝΤΙΔΙ
166,2 ΠΡΑΣΣΟ
124,3 ΤΕΥΤΛΑ-ΠΑΝΤΖΑΡΙΑ
241,4 ΣΠΑΝΑΚΙ
44,4 ΣΕΣΚΟΥΛΟ
88,4 ΚΑΡΟΤΑ
1.943,1 ΓΕΩΜΗΛΑ
264,0 ΛΟΙΠΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ**

* Δηλώσεις Καλλιέργειας των παραγωγών στο σύστημα (ΟΣΔΕ)

**Kαλλιέργειες: κολοκύθες, φράουλα, αγκινάρες, σκόρδο, καλαμπόκι popcorn, φινόκιο, καρπούζι μίνι, αισπεργκ, ραντίτσιο, αρακάς, αγκινάρα, μπάμια, κουκιά, σταμναγκάθι, ζώχος, ραπανάκι, πεπόνι.

Θερμοκηπιακές καλλιέργειες κηπευτικών 2014 /Στρέμματα

Ολική Έκταση 12.980,00*

Καλλιέργειες ανά είδος

4.456,80 ΤΟΜΑΤΑ
2.892,30 ΑΓΓΟΥΡΙ
2.507,70 ΠΙΠΕΡΙΑ**
481,00 ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ
71,60 ΚΟΛΟΚΥΘΙ
137,30 ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ
12,40 ΛΟΙΠΑ ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ
2.420,00 ΦΥΛΛΩΔΗ ΛΑΧΑΝΙΚΑ***

*Δηλώσεις Καλλιέργειας των παραγωγών στο σύστημα (ΟΣΔΕ)

** Κέρατο, Φλωρίνης, φλάσκα, ντολμάς, καυτερό κατά σειρά σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις

*** Καλλιέργειες κηπευτικών που οι παραγωγοί δεν έχουν αποφασίσει ακόμα το είδος της καλλιέργειας (ανάμεσα σε τομάτα αγγούρι, πιπεριά, μελιτζάνα).

Θερμοκηπιακές καλλιέργειες κηπευτικών 2014 /Στρέμματα

Περιοχή Ιεράπετρας

Ολική Έκταση 11.451,40**

Καλλιέργειες ανά είδος

3.876,80 ΤΟΜΑΤΑ
2.353,90 ΑΓΓΟΥΡΙ
2.342,80 ΠΙΠΕΡΙΑ ***
392,00 ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ
41,90 ΚΟΛΟΚΥΘI
14,80 ΠΕΠΟΝΙ
70,50 ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ
2.369,90 ΦΥΛΛΩΔΗ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΛΟΙΠΑ ****

**Δηλώσεις Καλλιέργειας των παραγωγών στο σύστημα (ΟΣΔΕ)

*** Κέρατο, Φλωρίνης, φλάσκα, ντολμάς, καυτερό κατά σειρά σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις

**** Καλλιέργειες κηπευτικών που οι παραγωγοί δεν έχουν αποφασίσει ακόμα το είδος της καλλιέργειας (ανάμεσα σε τομάτα αγγούρι, πιπεριά, μελιτζάνα).

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos