Ο Δήμαρχος Αγ. Νικολάου, ανάμεσα στους εργαζόμενους του ιδιωτικού συνεργίου

Από τη πρόσφατη παρουσίαση

Ο αγώνας για τη προστασία του περιβάλλοντος, για τη ριζική αλλαγή των εφαρμοζόμενων περιβαλλοντικών πολιτικών, για την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση της κοινωνίας είναι σε εξέλιξη και δυναμώνει καθημερινά. Σε κάθε γωνιά του πλανήτη και στο δικό μας τόπο.
Δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην «Ανατολή», μια επιστολή, ταπεινών κινήτρων, με μια αποπνιχτική συλλογιστική και νοοτροπία, προσωπικής πικρίας, από την οποία, ένα συμπέρασμα μπορεί να βγάλει κανείς. Μακριά.

Τα δεδομένα είναι σε όλους γνωστά. Η οικεία, προφανώς, στο συντάκτη, λογική, είναι από αυτές που έχουν αμαυρώσει στα μάτια του κόσμου κάθε έννοια της πολιτικής τόσο στη κεντρική σκηνή όσο και στα τοπικά μας πράγματα.

Για την καθαριότητα στην πόλη μας, ο ΣΥΡΙΖΑ Αγ. Νικολάου όχι μόνο παρενέβη έγκαιρα αλλά και ανέδειξε τις πολύπλευρες διαστάσεις του θέματος και την ανάγκη ολοκληρωμένης προοδευτικής περιβαλλοντικής παρέμβασης.

Ανέδειξε το θέμα από την πρώτη είσοδο του στο Δ.Σ., εξέφρασε την πλήρη αντίθεση του στην εργολαβία και σε κάθε ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του Δημοσίου («Ανατολή» 16/10/2007, http://syriza-agn.pblogs.gr), συμπαραστάθηκε δυναμικά στα σωματεία των ΟΤΑ Αγ. Νικολάου και Κρήτης, υποστήριξε με αρθρογραφία στελεχών του την εναλλακτική πρόταση.
Κάπως έτσι προέκυψε ο ελιγμός της μείωσης του χρόνου ανάθεσης από 3 χρόνια, σε μία σεζόν. Η ουσία βέβαια του πολιτικού ολισθήματος παραμένει η ίδια.

Η απόφαση για την εργολαβία της καθαριότητας και όχι μόνο αυτή, βαρύνει προσωπικά αυτούς που την ανέλαβαν.

Είναι γνωστή η αντιμετώπιση των ΟΤΑ τις τελευταίες δεκαετίες, από την Κεντρική Εξουσία. Νεοφιλελεύθερες πολιτικές, απαξίωση του δημόσιου χώρου και των δημόσιων υπηρεσιών, μεταφορά αρμοδιοτήτων χωρίς κονδύλια, οικονομικός στραγγαλισμός κλπ. Αυτό έχει γίνει πια κοινή συνείδηση. Ακόμα και η ΚΕΔΚΕ πρωτοστατεί στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των δήμων που είναι σε εξέλιξη.

Οι επιλογές ιδιωτικοποιήσεων, στις οποίες κάποιοι δήμοι «εξωθούνται» ή αναζητούν σωσίβιο ή δελεάζονται, δεν είναι μονόδρομος.

Τέτοιες προσπάθειες και αντιλήψεις δεν είναι προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, γιατί είναι προσωρινές, δεν έχουν ορίζοντα, αυξάνουν το κόστος καθαριότητας, εντείνουν τη μαύρη εργασία, τη μερική απασχόληση και πλήττουν όλα τα κατακτημένα δικαιώματα των εργαζομένων.

Εναλλακτική πρόταση υπάρχει
.

Φωτεινά παραδείγματα, η ΔΕΔΙΣΑ Χανίων (dedisa.gr), η Διαδημοτική επιχείρηση «Διάδυμο» Κοζάνης-Καστοριάς-Γρεβενών-Φλώρινας («Ανατολή» 19/3/2008) που ήταν σταθμός στο πρόσφατο ταξίδι των δημαρχών του νομού μας στη Μακεδονία, όπου γίνονται οι διαπιστώσεις: «Πρωτοπόρα έργα διαχείρισης απορριμμάτων από τους Δήμους» («Α»18/3/2008), «ο παλιός σκουπιδότοπος μετατράπηκε σε πάρκο αναψυχής» («Α» 18/3/2008).
Η ανακύκλωση, δίνει εντυπωσιακά αποτελέσματα. Μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας την έχει αγκαλιάσει, παρά την ελλιπή ακόμα προώθηση της. Ο όγκος των απορριμμάτων έχει μειωθεί πάνω από 50%, με πρόχειρους υπολογισμούς (αυτό θα έπρεπε να καταμετράται), έτσι που πολύ σύντομα, η κάθε ανάλογη εργολαβία θα είναι άνευ αντικειμένου.

Καθήκον των εκλεγμένων δημοτικών αρχών είναι να προστατεύσουν αυτά για τα οποία εκλέχτηκαν. Όλα τα σχετικά θέματα παραμένουν ανοικτά.

  • Η αναβάθμιση, η συντήρηση των μηχανημάτων του δήμου,
  • Ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός επενδύσεων πάγιου εξοπλισμού,
  • Η διαδημοτική συνεργασία με όμορους δήμους, η αντίστοιχη σε νομαρχιακό επίπεδο μέσω Νομαρχίας, ΤΕΔΚ,
  • η αναδιάρθρωση, ο εξορθολογισμός και ο έλεγχος των υπηρεσιών και όχι μόνο της καθαριότητας,
  • η ενεργοποίηση του προσωπικού και του σωματείου τους,
  • το σύστημα κινήτρων, η πιστοποίηση-αξιολόγηση για την παροχή υπηρεσιών ποιότητας,
  • η προώθηση ενεργητικών περιβαλλοντικών πολιτικών,
  • ο αγώνας ενάντια στην σχεδιασμένη υποβάθμιση του δημόσιου τομέα,
  • η διεκδίκηση ουσιαστικής χρηματοδότησης για τους ΟΤΑ κλπ.

Καλούμε τους πολίτες να συστρατευθούν στον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος. Ατομικά και συλλογικά μέσα από οικολογικές οργανώσεις και φορείς.

Για την αλλαγή των κοινωνικών και πολιτικών συσχετισμών. Για την ανατροπή του πολιτικού σκηνικού, προς όφελος των εργαζομένων.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos