το νέο κτίριο αφίξεων και αναχωρήσεων του αεροδρομίου
το νέο κτίριο αφίξεων και αναχωρήσεων του αεροδρομίου

Εκτιμήσεις-Προτάσεις

 Γενική εκτίμηση:

Παρά τις όποιες θετικές περιγραφές και κάποια τακτοποίηση χωροθετικών ζητημάτων, όσον αφορά την  αλληλεπικάλυψη και την οριοθέτηση τους, η αναμόρφωση :

  • Είναι μακριά από τον στόχο μιας ολοκληρωμένης παραγωγικής ανασυγκρότησης.
  • Δεν υπηρετεί, την ισόρροπη και αειφόρα ανάπτυξη, αλλά την λογική των μεγάλων επενδύσεων του success story.

Δεν αποδεχόμαστε να ψηφιστεί ένα χωροταξικό χωρίς το υπουργείο παραγωγικής ανάπτυξης να έχει ξεκαθαρίσει τους στόχους του και το πρόγραμμα του   για την ανάπτυξη  έτσι ώστε να συμπεριληφθούν οι νέες κατευθύνσεις στο χωροταξικό σχεδιασμό.

Προτείνουμε:

α) Το υπουργείο να καταθέσει   σε διαβούλευση την πρόταση του για τις κατευθύνσεις της παραγωγικής ανασυγκρότησης.

β) Να παραταθεί η περίοδος διαβούλευσης, τουλάχιστον για έξι μήνες, έτσι ώστε να υπάρξει η δυνατότητα και ο χρόνος διεξοδικής  συζήτησης και κατάθεσης ουσιαστικών και τεκμηριωμένων προτάσεων και διορθώσεων μέσα από τις τοπικές κοινωνίες και να ληφθούν υπόψη, καθώς αυτή η φάση αποτελεί πρόταση του ΠΠΧΣΑΑ η οποία βρίσκεται ακόμα σε δυναμική διαμόρφωσης

γ) Για την περιοχή της Σητείας προτείνουμε,  στη  διαβούλευση Χωροταξικού, τα παρακάτω:

  1. Να διορθωθούν τα όρια του Δήμου Σητείας σε όλους τους χάρτες του χωροταξικού με τη συμπεριληψη των τεσσάρων κοινοτήτων που εμφανίζονται ως περιοχή άλλου Δήμου.
  1. Να περιγραφεί η αναγκαιότητα λειτουργίας διοικητικών δομών και υπηρεσιών σε πλήρη ανάπτυξη λόγω του απαράδεκτου υφιστάμενου οδικού δικτύου.
  1. Να αναφερθεί ρητά η ανάγκη διατήρησης και αναβάθμισης των Υπηρεσιών Υγείας, με αυτόνομο Νοσοκομείο Σητείας και κέντρων υγείας στα πλαίσια της γεωγραφικής απομόνωσης της περιοχής.
  1. Να γίνει ειδική αναφορά στη αναγκαιότητα προώθησης και τις μεθόδους προστασίας, να αποκλεστεί ρητά η εγκατάσταση λατομείων, ηλιοθερμικών πάρκων και οχλουσών δραστηριοτήτων στην περιοχή του Γεωπάρκου Σητείας.
  1. Το αεροδρόμιο της Σητείας να αναγράφεται ως ΔΙΕΘΝΕΣ και όχι  ως  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ.
  1. Το λιμάνι της Σητείας να χαρακτηριστεί ως ΄΄Ηome Port Κρουαζιέρας΄΄  σε συνδυασμό με το Διεθνές αεροδρόμιο της Σητείας.
  1. Αλλαγή της συνδέσης Ιεράπετρα – Κουτσουράς – Λίθινες – Πισκοκέφαλο – Σητεία από πρωτεύον δίκτυο ενδοπεριφερειακής σημασίας  στην λειτουργική κατηγορία διευρωπαϊκό και διαπεριφερειακό οδικό δίκτυο (ΝΟΑΚ).
  1. Αποτύπωση των υποδομών διαχείρισης υδάτων   ημιτελούς ή στη μελετητική φάση,  ( λιμνοδεξαμενή της ΖΟΥ, ταμιευτήρες Λιθινών, Χοχλακιές, Ζάκρου).
  1. Αποτύπωση ως έργων υποδομής των αλιευτικών   καταφύγιων Κουρεμένου, Μόχλου και Μακρύ Γιαλού.
  1. Συμπερίληψη της περιοχής Μόχλος Σητείας στις Τουριστικά αναπτυσσόμενες περιοχές (Α2)
  1. Ο χαρακτηρισμός της πόλης της Σητείας και της γύρω περιοχής, ως Α2 δηλαδή Αναπτυσσόμενη περιοχή.
  1. Στα ανατολικά παράλια της Σητείας χρειάζεται επεξεργασία ώστε να περιγραφούν επακριβώς τα σημεία βιοτόπων της περιοχής, να τεθούν οι όροι προστασίας τους, και να οριστούν συγκεκριμένα τμήματα της περιοχής ως Α2 και Β1 ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους.
  1. Να Χωροθετηθεί κέντρο Κέντρο Περιβαλλοντικής Πληροφόρησης στην περιοχή του δήμου Σητείας.
  1. Να υπάρξει σαφής περιγραφή του δήμου Σητείας ως περιοχή που έχει ήδη ξεπεράσει τα εφικτά μεγέθη συνολικής εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ.
  1. Ο Χαρακτηρισμός της περιοχής του Αθερινόλακου ως βιομηχανική ζώνη να περιοριστεί στα στενά γεωγραφικά όρια του Αθερινόλακου και να μην επεκταθεί στις γειτονικές περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και υψηλής παραγωγικότητας, να αποκλειστεί η δυνατότητα εγκατάστασης εκεί Δεξαμενών διακίνησης πετρελαιοειδών.
  1. Να περιοριστεί δραστικά η χαρακτηριζόμενη περιοχή του δήμου ως ακρως υποβαθμισμένο τοπίο ώστε να μην περιλαμβάνει περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, ζώνες υψηλής παραγωγικότητας και τμήμα  του Γεωπάρκο.
  1. Αλλαγή στη διατύπωση: Σητεία, αστικό κέντρο με Ερευνητικό Τμήμα εθνικής ακτινοβολίας ως εξής: Σητεία, αστικό κέντρο με Ερευνητικό Τμήμα εθνικής ακτινοβολίας με Τμήματα ΤΕΙ και παραγωγικές σχολές εθνικής ακτινοβολίας, αστεροσκοπείο κέντρο αστροπαρατήρησης.
  1. Να εξεταστούν οι επιπτώσεις της κρίσης, πέρα από ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια και με την σύνταξη – συμπερίληψη ενός Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων  στην περιοχή.
  1. Να σχεδιασθεί η δραστική μείωση της ανεργίας με στοχεύσεις για νέες θέσεις εργασίας για τον ντόπιο πληθυσμό ανά τομέα ανάπτυξης.
  1. Να καθοριστούν ζώνες  προστασίας   της γεωργικής γης.
  1. Να αποτυπωθούν και να οριστούν με μεγαλύτερη σαφήνεια οι ζώνες ελεγχόμενης και εναλλασσόμενης βόσκησης, καθώς και τα μέτρα για την αντιμετώπιση της υπερβόσκησης.

ΣΥΡΙΖΑ ΣΗΤΕΙΑΣ 28/5/15

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos