Σχολική στέγη Δήμου Αγίου Νικολάου. Υπάρχουν λύσεις;
ο Δημήτρης Κουνενάκης

Κάθε χρόνο με την έναρξη της σχολικής περιόδου, αναδεικνύεται το πρόβλημα της σχολικής στέγης. Θεωρώ πως ο διάλογος και η συναίνεση είναι απαραίτητη για την προώθηση της λύσης με τη βοήθεια όλων. Με την ιδιότητα μου, ενημερώνω για τις εξελίξεις στο θέμα καθώς και τις προοπτικές που υπάρχουν , καταθέτοντας ταυτόχρονα τις προτάσεις μου.

Ξεκινώ με την σχετικά πρόσφατη ιστορία του θέματος:

1. Ετοιμάσαμε μέχρι το 2010 προτάσεις για το ΣΔΙΤ για τα σχολεία Β Λύκειο, Γ Γυμνάσιο, ΕΕΕΚ Αγίου Νικολάου. Επίσης το Δημοτικό Σισίου. Οι φάκελοι ετοιμάστηκαν, εγκριθήκαν και υποβλήθηκαν στον ΟΣΚ (ΚΤΥΠ σήμερα). Ενταχθήκαμε στο 5ο σχέδιο όπου ανήκει η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Την πρόταση για το ΔΣ Σισίου την υποβάλαμε στο ΠΕΧΩ Κρήτης . 1α: Δυστυχώς η πτώχευση του 2010 κόλλησε το πρόγραμμα των ΣΔΙΤ λόγω έλλειψης ρευστότητας των Τραπεζών. Βεβαίως το πρόγραμμα λειτουργεί μερικώς στη χώρα. Πληροφορηθήκαμε την ένταξη 8 ΣΧΟΛΕΙΩΝ στο Δήμο Χανίων με τη διαδικασία των ΣΔΙΤ, στην προηγούμενη Κυβέρνηση. Η διαδικασία προχωρεί και το πλεονέκτημα με τα ΣΔΙΤ είναι ότι ο Δήμος διαθέτει το χώρο και ο εργολάβος αναλαμβάνει τη Μελέτη, Κατασκευή και συντήρηση των σχολείων για αρκετό χρόνο. Σημειωτέον ότι τα σχολεία αυτά ήταν στο πρόγραμμα του ΟΣΚ (ΚΤΥΠ) μαζί με τα σχολεία της Κρήτης και της Δωδεκανήσου. Αφού λοιπόν ενέταξαν τα σχολεία αυτά θα έπρεπε να εξασφαλιστεί η ένταξη και άλλων σχολείων από την Κρήτη, όπου εμείς έχουμε 4 ολοκληρωμένες προτάσσεις. Δεν διαπίστωσα καμία κίνηση από το Δήμο και άλλων προσώπων για την ένταξη και των σχολείων του Αγίου Νικολάου.

2. Στην προηγούμενη δημοτική περίοδο (2014-2019), η περιφέρεια δημοσίευσε πρόγραμμα (ΕΣΠΑ) για επενδύσεις στα σχολικά κτίρια της Κρήτης 24 εκατομμυρίων. Αρκετοί Δήμοι της Κρήτης είχαν προετοιμάσει μελέτες και έκαναν προτάσεις για σχολικά κτίρια. Καλύφθηκε το ποσό, με ηχηρή απουσία του Δήμου Αγίου Νικολάου, που παρά την αναγνώριση ότι πρόκειται για πρώτιστη ανάγκη δεν κατάφερε να ετοιμάσει κάποια πρόταση. Αντιθέτως δίπλα μας, ο Δήμος Ιεράπετρας και ο Δήμος Χερσονήσου υπέβαλαν προτάσεις και εντάχθηκαν σχολεία. .

3. Στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ του Υπουργείου Εσωτερικών που υπήρχε τότε, ,πολύ ευεργετικό για τους Δήμους, υπήρχαν κονδύλια για Σχολεία και αρκετοί Δήμοι ανά τη χώρα ενέταξαν προτάσεις. . Δυστυχώς και αυτή η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΧΑΘΗΚΕ από το Δήμο Αγίου Νικολάου για τον απλούστατο λόγο διότι δεν προετοιμάστηκε καμία πρόταση..

4. Σήμερα τα πρόβλημα παραμένει χωρίς προοπτική επίλυσης. Δεν υπάρχει σχέδιο και μελέτες. Απλώς δεν είναι προτεραιότητα του Δημοτικής Αρχής η σχολική στέγη. Υπάρχει συνήθως ένταση στην αρχή της περιόδου και ανάδειξη του θέματος κυρίως από τους γονείς με την απουσία άλλων φορέων και αιρετών.

5. Με βάση τα παραπάνω και ως συμβολή στο διάλογο που γίνεται κυρίως με φορείς του χώρου, καταθέτω τις σκέψεις και τις ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΟΥ. Ο Δήμος όπως φαίνεται δεν έχει μελέτες και σχέδιο και έχουν χαθεί 7 Χρόνια !!! Πιστώσεις μπορούν να βρεθούν στην περιφέρεια αλλά και σε νέα προγράμματα.

Η υπηρεσία ΚΤΥΠ (πρώην ΟΣΚ ) έχει μελέτες, γνώσεις, εμπειρία, στελεχικό δυναμικό. Δυστυχώς στο περίεργο και τριτοκοσμικό κράτος μας, η ΚΤΥΠ μελετά και κτίζει σχολεία στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη. Αντιθέτως οι Δήμοι της επαρχίας, πχ Οροπέδιο, Βιάννο, Αγ Νικόλαος, Σητεία, Ιεράπετρα κλπ πρέπει να βρουν οικόπεδα να κάνουν μελέτες και το έργο. Τόση αποκέντρωση στη Χώρα μας !!! Στο Δήμο Αγίου Νικολάου υπάρχει μόνο το οικόπεδο στη Μεσοράχη.

Για το 5ο Δημοτικό ψάχνει ο Δήμος 7 Χρόνια να βρει οικόπεδο. Δεν βρήκε!!! Στην ΚΤΥΠ έχουμε καταθέσει όπως ανέφερα τρεις φακέλους για Γυμνάσιο, Λύκειο και ΕΕΕΚ. Υπάρχει και ένας φάκελος για το σχολείο στο Σίσι. Θα πρότεινα στον κ Πλακιωτάκη (ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ) που αναφέρεται πρόσφατα σε χρηματοδοτήσεις και νέα προγράμματα, να παρέμβει στην ΚΤΥΠ, εφόσον ανήκει στην Ελλάδα, και να ζητήσει την προώθηση των προτάσεων που κάναμε στην υπηρεσία για τη μελέτη και κατασκευή των σχολείων , όπως κάνουν στα Χανιά, όπως κάνουν στην Αθήνα.

Εν πασει περιπτώσει η ΚΤΥΠ μπορεί να το κάνει, ενώ το ίδιο πρέπει να δει και η περιφέρεια και να διεκδικήσει τη συνεργασία τους . Η υποστελέχωση των Δήμων δεν βοηθά. Ουσιαστικά να ζητήσουμε να γίνει ότι έγινε με το σχολείο (Α Γυμνάσιο) στα Λακώνια όπου στεγάζεται το ΑΕΙ.

Εκεί έγινε, γιατί απλούστατα γενικός γραμματέας του ΟΣΚ τότε ήταν ο Μ Μπαλτάς.

Θεωρώ απαραίτητο, κυρίως ο Υπουργός, ο Βουλευτής, η Περιφέρεια Κρήτης και οι Δήμοι να διεκδικήσουν την ουσιαστική βοήθεια της ΚΤΥΠ.

Ελπίζω να είναι χρήσιμη η ενημέρωση για τους Δημοτικούς Συμβούλους και τους φορείς της παιδείας.

Και φυσικά αναμένουμε συνέχεια και ουσιαστικά βήματα και λύσεις.

Άγιος Νικόλαος 30 Σεπτεμβρίου

Δημήτρης Κουνενάκης

Πρ. Δήμαρχος Αγίου Νικολάου

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos