Τα δάκρυα της προσφυγιάς δεν έχουν εθνικότητα
Τα δάκρυα της προσφυγιάς δεν έχουν εθνικότητα

“Λαθεμένο μου φαινόταν πάντα τ’ όνομα που μας δίναν:

«Μετανάστες»

Θα πει, κείνοι που αφήσαν την πατρίδα τους. Εμείς, ωστόσο,
δε φύγαμε γιατί το θέλαμε,
λεύτερα να διαλέξουμε μιαν άλλη γη. Ούτε

και σε μιαν άλλη χώρα μπήκαμε
να μείνουμε για πάντα εκεί, αν γινόταν.
Εμείς φύγαμε στα κρυφά. Μας κυνήγησαν, μας προγράψανε.

Έτσι απομένουμε δω πέρα, ασύχαστοι, όσο μπορούμε πιο κοντά
στα σύνορα προσμένοντας του γυρισμού τη μέρα … Α, δε μας ξεγελάει τούτη η τριγύρω σιωπή! Ακούμε ίσαμ’ εδώ
τα ουρλιαχτά που αντιλαλούν απ’ τα στρατόπεδά τους. Εμείς
οι ίδιοι
μοιάζουμε των εγκλημάτων τους απόηχος, που κατάφερε
τα σύνορα να δρασκελίσει. Ο καθένας μας,
περπατώντας μες στο πλήθος με παπούτσια ξεσκισμένα,
μαρτυράει τη ντροπή που τη χώρα μας μολεύει.
” Μ.Μπρεχτ

Τον τελευταίο χρόνο στη χώρα μας είμαστε μάρτυρες ενός πρωτοφανούς κύματος προσφύγων από τη Συρία κι άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών στη διάρκεια του 2015 366.000 πρόσφυγες πέρασαν από την Ελλάδα, αριθμός που το 2016 προβλέπεται να φτάσει τις 450.000.

Οι πόλεμοι, οι βομβαρδισμοί, η εκμετάλλευση εδαφών καιι υπεδάφους, όλη η δυτική βαρβαρότητα που έσμιξε με το μισανθρωπισμό των τζιχαντιστών ευθύνονται για αυτή την κατάσταση. «Κανείς δε βάζει τα παιδιά του σε μια βάρκα παρά μόνο αν τα νερά είναι πιο ασφαλή από τη στεριά».

Αν φύγουμε όμως από τους αριθμούς και τις αιτίες και δούμε τον ΑΝΘΡΩΠΟ θα αντικρύσουμε χιλιάδες ανθρώπινα δράματα: Οικογένειες που θρηνούν τα χαμένα παιδιά τους, άνθρωποι φοβισμένοι, πεινασμένοι, ταλαιπωρημένοι, άνθρωποι σε απόγνωση. Αν έλθουμε μία μόνο στιγμή στη θέση τους, θα καταλάβουμε ότι τα καραβάνια των προσφύγων είναι η κραυγή της ανθρωπότητας, είναι η πρoσωποποιημένη οδύνη, είναι το ξερίζωμα των σπλάχνων της κοινωνίας.
Αν φέρουμε στο νου τις εικόνες με τη βιαιότητα των κρατικών δυνάμεων στην Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία  και άλλες «Ευρωπαϊκές» χώρες απέναντι στους ανθρώπους που προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα, θα νιώσουμε από τη μια τη μεγάλη προσβολή που δέχεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και από την άλλη πόσο υποκριτικά είναι τα δάκρυα των ισχυρών.

«Η δράση στεγνώνει τα δάκρυα»! Για αυτό κι εμείς, φορείς από την πόλη του Αγίου Νικολάου, αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που σήμερα ξεριζώνονται από την πατρίδα τους, όχι μόνο γιατί πιστεύουμε ότιι «κανένας άνθρωπος δεν είναι λαθραίος» αλλά και γιατί έχουμε ιστορική μνήμη, γιατί σεβόμαστε το παρελθόν που επεφύλαξε στο λαό μας τη μοίρα του πρόσφυγα:1914, 1922, 1944-49, 1967-74.

Οργανώνουμε λοιπόν εκστρατεία συλλογής ειδών πρώτης ανάγκης, για να σταλούν στη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Ομάδα Εθελοντών Κιλκίς/Θεσσαλονίκης-Σύριοι Πρόσφυγες που είναι καθημερινά στα σύνορα (Ειδομένη) προσφέροντας κατά το πέρασμα των προσφύγων αδιάβροχα και μικρή υλική ανακούφιση στο μακρύ ταξίδι τους που γίνεται συχνά σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

ΧΡΟΝΟΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ: 28 Σεπτεμβρίου – 12 Οκτωβρίου.

ΤΟΠΟΙ ΚΑΙ ΕΙΔΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ:

  • Όλα τα σχολεία του δήμου Αγίου Νικολάου:

Φρυγανιές, κράκερς, μπισκότα, κρουασάν, ξηρούς καρπούς, μπάρες δημητριακών, παστέλια, ατομικές μαρμελάδες, μαντηλάκια καθαρισμού, χαρτί υγείας , σερβιέτες, οδοντόκρεμες- οδοντόβουρτσες, σαπούνια ή σαμπουάν.

  • Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου(Γραφείο Κοινωνικής Υπηρεσίας): Παυσίπονα, γάζες, επιδέσμους, αντιβηχικά, αντιφλεγμονώδη, αντιβιώσεις ευρέως φάσματος, Fucidin,Fucicort.
  • Κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου(Αίθουσα Αντώνης Στρατάκης): Όλα τα είδη.

Επειδή δεν είμαστε μια κλειστή ομάδα και δε θεωρούμε την ευαισθησία αποκλειστικό μας προνόμιο, καλούμε κάθε πολίτη- μικρό ή μεγάλο- ατομικά ή εκπροσωπώντας κάποιο φορέα, να έρθει σε επαφή μαζί μας είτε στα τηλέφωνα

Άννα Μάμου:6944743915

Αλεξάνδρα Παρασκευάκη:6976633271

Ελένη Δρακωνάκη:6973824342

είτε στο facebook:Αχτίδα Αλληλέγγυων Πολιτών:

www.facebook.com/groups/383943795148360/?pnref=lhc.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου κ.Πετράκη Πελαγία για την εξασφάλιση κονδυλίου 1500 Ευρώ που θα διατεθεί για αγορά αδιάβροχων.

ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ:

Πολιτιστική Ομάδα Καθηγητών Αγίου Νικολάου-ΕΛΜΕ Λασιθίου

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Α΄Βάθμιας Μεραμβέλλου -Οροπεδίου

Ένωση Γονέων -Μαθητών Αγίου Νικολάου

Σύλλογος Μικρασιατών & Ποντίων Μεραμβέλλου

Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο Αγίου Νικολάου

Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου

Σύλλογος Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου

Οι παππούδες μας πρόσφυγες

οι γονείς μας μετανάστες

Αν δε βοηθήσουμε εμείς, τότε ποιοι;

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos