Τα σχολεία ανοίγουν χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και ασφάλειας
άδεια τάξη σχολείου

Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσαν το άνοιγμα των νηπιαγωγείων, των δημοτικών σχολείων και των δομών ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων – ακόμα και στις επιδημιολογικά «κόκκινες» περιοχές – χωρίς να έχουν πάρει ούτε ένα μέτρο εδώ και 10 μήνες για την ασφαλή λειτουργία τους. Η πάγια θέση της εκπαιδευτικής κοινότητας, όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας, είναι η ασφαλής λειτουργία των σχολικών μονάδων με διασφάλιση της υγείας των μελών της σχολικής κοινότητας και της δημόσιας υγείας συνολικά. Έχουμε επισημάνει πως η δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία δεν μπορεί να αντικατασταθεί από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Οι εκπαιδευτικοί θέλουμε να βρεθούμε με τους μαθητές μας στο φυσικό και ζωτικό χώρο, που δεν είναι άλλος από τα σχολεία. Ωστόσο, θα πρέπει να συναντηθούμε πάλι με όρους υγιεινής και ασφάλειας.

Η βιαστική και πρόχειρη ανακοίνωση της κυβέρνησης για το άνοιγμα των σχολείων στις 2 Ιανουαρίου, πριν ακόμη εκφραστεί και η θετική – κατά πλειοψηφία –  εισήγηση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του Υπ. Υγείας, μας προβληματίζει στο γεγονός πως δεν έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

Στο διάστημα Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, που τα σχολεία παρέμεναν κλειστά, όπως και το χρονικό διάστημα από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι το τέλος Αυγούστου, η κυβέρνηση δεν έπραξε απολύτως τίποτα στην κατεύθυνση της αραίωσης των τμημάτων και τη μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα με την αξιοποίηση αιθουσών που δεν χρησιμοποιούνται και την εύρεση χώρων. Παράλληλα, δεν έχει γίνει καμία επιπλέον πρόσληψη στο προσωπικό της καθαριότητας, καθώς όσο τα σχολεία ήταν ανοιχτά υπήρχαν σημαντικές ελλείψεις και το προσωπικό δεν επαρκεί για την απολύμανση και καθαριότητα των χώρων καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας των σχολικών μονάδων.

Την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου, έπειτα από τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές και συνακόλουθα τη μετακίνηση πολλών εκπαιδευτικών, οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης επέστρεψαν στα σχολεία, δίχως ωστόσο να έχει προβλεφθεί η διενέργεια μαζικών τεστ σε όλους τους συναδέλφους προκειμένου να ελεγχθεί και να αποφευχθεί μια ενδεχόμενη διασπορά του κορονοϊού μέσα στις σχολικές μονάδες. Το κενό αυτό έγινε προσπάθεια να καλυφθεί με πρωτοβουλία του Συλλόγου μας και τη συνδρομή του Δήμου Ιεράπετρας και δόθηκε η δυνατότητα σε εκπαιδευτικούς να κάνουν το γρήγορο τεστ για την ανίχνευση του ιού Covid19. Για τη διενέργεια συχνών και επαναλαμβανόμενων τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές η κυβέρνηση δεν έχει δεσμευτεί. Ακόμα και τα τεστ που ανακοίνωσε ότι θα γίνουν μέσω πλατφόρμας μετά από αίτημα των εκπαιδευτικών σε συνδυασμό με μια περιορισμένη τυχαία δειγματοληψία σε απροσδιόριστο χρόνο στο μέλλον, δεν μπορούν να δώσουν με σαφήνεια την εικόνα διάδοσης του ιού στα σχολεία. Όσο για τα εμβόλια, με βάση το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης, ικανοποιητική ανοσία οι εκπαιδευτικοί θα αποκτήσουν, αφού κλείσουν τα σχολεία για τις καλοκαιρινές διακοπές. Θα πρέπει οι εκπαιδευτικοί να τοποθετηθούν στις ομάδες που θα δοθεί  προτεραιότητα για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού, κάτι που δεν έχει αποφασιστεί επίσημα, ακόμη, από την πλευρά της πολιτείας. Ειδικότερα δε το προσωπικό των δομών ειδικής αγωγής, που ούτως ή άλλως παρέμειναν σε λειτουργία με φυσική παρουσία εκπαιδευτικών και μαθητών, πρέπει να εμβολιαστεί κατά προτεραιότητα. Από τις μέχρι τώρα δηλώσεις, η Κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να ικανοποιήσει σχεδόν κανένα αίτημα του εκπαιδευτικού κινήματος. Το σχέδιο της είναι ανύπαρκτο. Στην ουσία μεταφέρει την ευθύνη λειτουργίας στους ίδιους τους συλλόγους διδασκόντων.

Το Υπουργείο Παιδείας, αντί να μεριμνήσει για τα παραπάνω μέτρα προστασίας και ασφάλειας, προκρίνει, ως μοναδικό επιπλέον μέτρο, τη διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης ανά ομάδες τμημάτων. Κι επειδή η πολιτική ηγεσία γνωρίζει πολύ καλά πως αυτό στην πράξη δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην ολότητά του, στο δελτίο τύπου κάνει λόγο «όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο».  

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ιεράπετρας «Μαρία Λιουδάκη» ζητά:

Ολιγομελή τμήματα έως έως 15 μαθητές ανά τμήμα. Αξιοποίηση όλων των τρόπων για την στέγαση των τμημάτων και βέβαια, διορισμούς εκπαιδευτικών και προσωπικού καθαριότητας.

Δωρεάν μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ ανίχνευσης του ιού Covid19 σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα. Ιχνηλατήσεις και διαρκή επιδημιολογική επιτήρηση σε κάθε σχολείο. Τοποθέτηση σχολικών νοσηλευτών σε κάθε σχολική μονάδα.

Εμβολιασμός, προαιρετικός, όλων των εκπαιδευτικών και των εργαζόμενων στα σχολεία κατά προτεραιότητα, μετά τους υγειονομικούς και τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Μέριμνα για την συνολική αναπροσαρμογή – μείωση της ύλης σε όλες τις τάξεις.

  Εκπαιδευτικοί και μαθητές δεν είναι πειραματόζωα ούτε αναλώσιμοι – υγειονομική ασφάλεια για όλους και όλες.

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιεράπετρας «Μαρία Λιουδάκη»

Για το Δ. Σ.
Ο Πρόεδρος                                                                Η Γενική Γραμματέας
Γιάννης Πασπαράκης                                               Σταυρούλα Δατσέρη

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos