Τα τραπεζοκαθίσματα, ενοχλούν τα αρχαία;
τα τραπέζια και οι καρέκλες λείπουν

Το Καραβοστάσι στο Καλό Χωριό, είναι μια όμορφη παραλία, με χαλίκια, άμμο και αρμυρίκια. Χωρίς ποτέ τον πολύ κόσμο που προτιμά το Βούλισμα, μέχρι πρότινος είχε και άλλον έναν πόλο έλξης που τραβούσε επισκέπτες από όλη τη Κρήτη και το κόσμο. Και λέμε, μέχρι πρότινος, διότι μια ανεξήγητη και ακατανόητη απόφαση της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λασιθίου, στερεί από τη καντίνα της Μαρίας τα τραπεζοκαθίσματα που ανέπτυσσε στον δικό της κατά τα άλλα χώρο.

Η απόφαση εφαρμόστηκε σχεδόν με την ολοκλήρωση της τουριστικής περιόδου του 2020. Με αποτέλεσμα η καντίνα να κλείσει πρόωρα.

Φέτος, η καντίνα έχει ανοίξει ξανά, αλλά χωρίς καρέκλες και τραπέζια όπου μπορεί να καθίσει κανείς για να απολαύσει το απλό, λιτό, δικό μας φαγητό. Αποτέλεσμα, οι πρώτοι πελάτες, είτε κάθισαν σε εκτός του χώρου σε δικά τους μέσα, ή ακόμα έφεραν από το σπίτι τους πτυσσόμενες καρέκλες και τραπέζια.

Υπάρχουν, λένε, καταγγελίες από άλλα μαγαζιά του Καλού Χωριού. Με ποιο σκεπτικό δεν γνωρίζουμε. Επίσης αδυνατούμε να κατανοήσουμε τι κακό μπορούν να προκαλέσουν μερικά τραπέζια και καρέκλες στα όποια αρχαία μπορεί να υπάρχουν κάτω από το έδαφος στη καντίνα. Διότι εάν η Εφορία Αρχαιοτήτων έχει ως σκοπό τη προστασία του κάμπου του Καλού Χωριού τότε θα πρέπει να απαγορέψει σε όλους τη καλλιέργεια. Ως γνωστόν η περιοχή έχει πολλούς κήπους, περιβόλια, καλλιέργειες όπου το έδαφος ανασκάπτεται συχνά. Εδώ όμως έχουμε να κάνουμε με τραπέζια και καρέκλες που δεν προξενούν σημάδια, πληγές στο έδαφος.

Οι αντιδράσεις έντονες, από Έλληνες, αλλά και ξένους επισκέπτες όπως θα διαβάσετε παρακάτω.

Αναμένουμε τη θέση της κοινότητας Καλού Χωριού, του Δήμου Αγίου Νικολάου, πρωτίστως όμως της Εφορίας Αρχαιοτήτων.

Η καντίνα της Μαρίας δεν πειράζει κανέναν. Ίσα – ίσα αποτελεί τη μοναδική ατραξιόν της παραλίας μέσα στην εγκατάλειψη της. Και πρέπει να λειτουργήσει κανονικά!!!

Γιώργος Τουτουδάκης

Petition · Open Maria’s Cantina – Karavoustasi, Istron, Crete · Change.org

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos