Πόσο την προστατεύουμε;

Η Γη, το σπίτι μας

Κάθε χρόνο γιορτάζεται στις 22 Απριλίου σε ολόκληρο τον κόσμο η Ημέρα της Γης με σκοπό την κινητοποίηση των πολιτών, των κυβερνήσεων, των επιχειρήσεων, για ένα καθαρό και υγιή πλανήτη. Η Παγκόσμια Ημέρα της Γης κατέχει σίγουρα ξεχωριστή θέση, αφού αγγίζει μία ευρύτατη σειρά από θέματα πανανθρώπινου ενδιαφέροντος. Για το λόγο αυτό το ΤΕΕ/ΤΑΚ επισημαίνει ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη με όλες τις καταστροφικές συνέπειες για τη Γη, δεν αφήνει περιθώρια για εφησυχασμό αλλά μόνο για άμεσες και στοχευμένες δράσεις σε όλα τα επίπεδα: Παγκόσμιο, Ευρωπαϊκό, Εθνικό, Τοπικό.

Το ΤΕΕ, ως τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας, συμμετείχε ανέκαθεν ενεργά σε Ελληνικές και διεθνείς συναντήσεις με θέμα τον πλανήτη γη, το περιβάλλον γενικά, αλλά και ειδικά σε θέματα επεξεργασίας λυμάτων, διαχείρισης υδατικών πόρων, επαναχρησιμοποίησης επεξεργασμένων λυμάτων, τεχνολογίας νερού, κ.α., θεωρώντας ξεκάθαρο ότι η ανάπτυξη εξαρτάται πλέον από τη συντονισμένη αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων.

Το ΤΕΕ/ΤΑΚ με παρεμβάσεις αλλά και με μια μεγάλη προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών (ημερίδες, σεμινάρια, εκδηλώσεις) που έχει ξεκινήσει σε συνεργασία και με άλλους τοπικούς φορείς και με τη στήριξη της Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος του Τμήματος, προωθεί μέτρα για:

  • Την ορθολογική χρήση των φυσικών μας πόρων
  • Την εξοικονόμηση ενέργειας
  • Την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων
  • Την εφαρμογή σε παλιά και νέα κτίρια σύγχρονων κανόνων και προδιαγραφών με βάση τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και της οικολογικής δόμησης
  • Την ενίσχυση των δημόσιων μέσων μεταφοράς και του ποδήλατου
  • Την επιβίωση όλων των ελεύθερων και πράσινων χώρων.

Είναι προφανές ότι, όσο περνάει ο χρόνος, θα ερχόμαστε όλο και περισσότερο αντιμέτωποι με φαινόμενα όπως η λειψυδρία, η ερημοποίηση, η ρύπανση του περιβάλλοντος, η καταστροφή των δασών και των υδροβιότοπων, η διαταραχή της οικολογικής ισορροπίας, η μείωση των ποσοστών όζοντος στην ατμόσφαιρα και το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Γι’ αυτό το λόγο είμαστε υποχρεωμένοι από τις διαπιστώσεις να προχωρήσουμε στη δράση και από την απόγνωση να οδηγηθούμε στην επίγνωση και να διαμορφώσουμε προϋποθέσεις αισιοδοξίας.

Τα ερωτήματα που τίθενται είναι κρίσιμα: «Τί κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε τέτοια φαινόμενα; Tι κάνουμε εμείς οι ίδιοι ως πολίτες; Τί κάνει η Πολιτεία».

Σήμερα, το περιβαλλοντικό έλλειμμα είναι μία υπόθεση που πλήττει όλους μας.

Κατά συνέπεια είναι πολύ σημαντικό και αναγκαίο όλοι, διεθνείς οργανισμοί, κεντρική διοίκηση, τοπική αυτοδιοίκηση, επιστημονικοί φορείς αλλά και απλοί πολίτες να θέσουμε τα θέματα της προστασίας του πλανήτη μας, του περιβάλλοντος αλλά και της ποιότητας ζωής σε υψηλή προτεραιότητα και να αναλάβουμε δράση ο καθένας ανάλογα με τις δυνατότητες του και αξιοποιώντας φυσικά τις δυνατότητες που μας παρέχει η τεχνολογία.

Θα πρέπει να κατανοήσουμε όλοι ότι τα προβλήματα του περιβάλλοντος και τα προβλήματα της οικονομίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους.

Και ότι, σε τελική ανάλυση, το υψηλό επίπεδο προστασίας του περιβάλλοντος δεν αποτελεί μόνο ηθικό και πολιτικό αυτοσκοπό, αλλά και αναγκαία προϋπόθεση για την ανάπτυξη του τόπου μας, αφού το περιβάλλον αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για την ανάπτυξη κάθε τόπου, μιας και οι φυσικοί και ενεργειακοί πόροι του αποτελούν το εχέγγυο για την ανάπτυξή του.

«Με γνώμονα ότι καμία πολιτική και κανένα μέτρο, όσο αυστηρά ή καλοπροαίρετα και αν είναι, δεν μπορούν να πετύχουν χωρίς τη συμβολή των πολιτών», όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δ.Ε. ΤΕΕ/ΤΑΚ κ. Π. Ινιωτάκης, «το Τμήμα δηλώνει ανοιχτό σε κάθε προσπάθεια, σε κάθε πρωτοβουλία που θα έχει στόχο την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων» και συνεχίζει «Ας ευχηθούμε, λοιπόν, η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Γης να αποτελέσει αφορμή για στοχασμό και προβληματισμό, ώστε όλοι να αναλογιστούμε το μερίδιο της ευθύνης που μάς αναλογεί. Να αποτελέσει αφορμή για δυναμικότερη κινητοποίηση, ώστε να διασωθεί ο πλανήτης μας».

Print Friendly, PDF & Email

Από manos