Τελικά τι ηγέτες θέλουμε;
Ο ηγέτης δεν απαιτεί την υποταγή ή τον σεβασμό γιατί απλώς τον κερδίζει

Ίσως να ηχεί στα αυτιά μας εύκολο και πολλές φορές μπερδευόμαστε στο άκουσμα της λέξης ηγέτης, μάνατζερ κ.α. Αν πραγματικά ήμασταν σε κάποιο χώρο εργασίας ή ακόμη ακόμη και στον ευρύτερο κοινωνικό μας χώρο τι θα απαντούσαμε στην ερώτηση τελικά τι ηγέτες θέλουμε;

Για να μπορέσουμε να δώσουμε απάντηση πρέπει να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν τεράστιες διαφορές ανάμεσα  στην έννοια του ηγέτη και εκείνη του μάνατζερ.

Ο Μάνατζερ μπορεί να διοικεί μια επιχείρηση ή ένα οργανισμό και να έχει ως στόχο την λειτουργία του, και ως απώτερο σκοπό την επίτευξη συνήθως βραχυπρόθεσμων στόχων. Εκείνων δηλαδή που οδηγούν στην επίλυση καθημερινών προβλημάτων με κύριο γνώμονα την βιωσιμότητα του οργανισμού ή της επιχείρησης και προπάντων την ισορροπία μεταξύ κόστους/ οφέλους (φτάνουν τα λεφτά για να κάνω αυτό ή εκείνο;).  

Πολλές φορές αν κινδυνεύει να υπερβεί μια πράξη τα χρήματα που απαιτούνται, αφήνεται στο περιθώριο ή εφευρίσκεται μια «μεσοβέζικη» λύση προκειμένου να φανεί ότι ο στόχος επετεύχθη.

Όμως όταν δεν υπάρχει σωστή μελέτη και  προπάντων όραμα πάνω στο τι θέλω να φτιάξω, να αλλάξω ή να δημιουργήσω τότε όλα είναι εφήμερα και μικρά και αργά ή γρήγορα τα προβλήματα των υποτιθέμενων στόχων βγαίνουν στο φώς και πολλές φορές η ζημία που θα επιφέρουν είναι εντελώς ανισσόροπη με την σχέση κόστους/ οφέλους.

Μια λέξη με νόημα όταν μιλάμε για ηγεσία και ηγέτες είναι το ΟΡΑΜΑ.

Ο ηγέτης ξεχωρίζει για το όραμα του.  Ξεχωρίζει για τους μακροπρόθεσμους στόχους του που μπορούν και μένουν ανεξίτηλοι στο χρόνο. Ο ηγέτης εμπνέει μόνο με την ύπαρξη του, μόνο με την παρουσία του, μια κίνηση ή ένα νεύμα του είναι αρκετό για να σε οδηγήσει μπροστά, να σου εμπνεύσει υψηλά ιδανικά και να σε κάνει να ονειρεύεσαι ένα καλύτερο κόσμο και ένα καλύτερο αύριο.

Όμως όλοι οι ηγέτες δεν μπορούν να επιτύχουν το ίδιο αποτέλεσμα.  Ένας ηγέτης που εμπνέει είναι εκείνος που δεν ενδιαφέρεται απλώς να καθίσει στην καρέκλα της εξουσίας και να δίνει διαταγές.

Ένας ηγέτης που εμπνέει είναι εκείνος που βρίσκεται κοντά σε όλους, που  γνωρίζει τα προβλήματα τους και να ψάχνει τον καλύτερο τρόπο για να τα επιλύσει. Ένας ηγέτης που εμπνέει είναι εκείνος που εφαρμόζει συμμετοχικό και ομαδικό πνεύμα στον τρόπο της λήψης των αποφάσεων.

Ένας ηγέτης  που εμπνέει  είναι εκείνος  που εμπλέκει όλους στην διαδικασία, είναι εκείνος που έχει αίσθημα δικαιοσύνη και ισότητας. Ο ηγέτης δεν απαιτεί την υποταγή ή τον σεβασμό γιατί απλώς τον κερδίζει.

Ένας ηγέτης εμπνέει όταν δεν κάθεται πάνω στο «κάρο» και αφήνει τους άλλους να το τραβούν αλλά πρώτος εκείνος τραβά το «κάρο» μαζί με όλους δίνοντας συνεχώς το παρόν. Τέτοιους ηγέτες θέλουμε γιατί εκείνοι κάνουν την διαφορά! 

                                                                                                   ΛΑΜΠΡΑΚΗ ΜΑΡΙΖΑ

Προϊσταμένη ΤΕΙ-ΤΕΠ , MPH, MSc Bioethics ΓΝΑΝ

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos