τεράστιες ανεμογεννήτριες και ηλιοθερμικά
ήδη οι βάσεις για τις νέες ανεμογεννήτριες της ΔΕΗ κοντά στη μονή Τοπλού, ετοιμάζονται

(Αφορά παλαιότερες αποφάσεις για τα ενεργειακά στο δήμο Σητείας)

Αγαπητοί συμπολίτες του δήμου Σητείας και ιδιαίτερα της τοπικής κοινότητας Παλαικάστρου. Είναι αρκετά χρόνια τώρα που έχω εκείνο το «κακό συνήθειο» όταν προκύπτουν προβλήματα που αφορούν και επηρεάζουν αρνητικά τη ζωή και την υγεία των πολιτών, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για μεγάλες εταιρείες που σχεδιάζουν καταπάτηση τεράστιων εκτάσεων με απώτερο σκοπό το δικό τους όφελος και κέρδος, να ενημερώνω τους φορείς και το δημοτικό συμβούλιο, του δήμου Ιτάνου τότε και μέσω των φορέων και τοπικής κοινότητας, το δημοτικό συμβούλιο Σητείας σήμερα.

Αυτό έκανα πάντα είτε με την ιδιότητα του ενεργού πολίτη, είτε με την ιδιότητα του δημοτικού συμβούλου, είτε ως πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ιτάνου. Αν και η οποιαδήποτε ιδιότητα κατά τη γνώμη μου δεν παίζει κανένα ουσιαστικό ρόλο όταν κάποιος νοιάζεται πραγματικά για τον τόπο του.

Επειδή λοιπόν έχει προκύψει ένα αρκετά σοβαρό θέμα με τα ηλιοθερμικά εργοστάσια καθώς και με τις τρεις τεράστιες ανεμογεννήτριες που ετοιμάζει να τοποθετήσει η ΔΕΗ στην κυριολεξία πάνω από τα κεφάλια μας σε πολύ κοντινή απόσταση από το Παλαίκαστρο, αποφάσισα στις αρχές του Ιουλίου να καλέσω σε μια πρώτη ενημέρωση τους φορείς του Παλαικάστρου και το 5μελές τοπικό συμβούλιο της κοινότητας οι οποίοι και ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμα.

Ενημέρωσα λοιπόν κάνοντας μια ιστορική αναδρομή, πρώτα για τα ηλιοθερμικά εργοστάσια που έχουν σχεδιαστεί εδώ και αρκετά χρόνια πριν να λειτουργήσουν στην περιοχή μας, στη θέση Φουρνιά και  Χώνος στα Πλατύβολα στη δημοτική ενότητα Ιτάνου. Το πρώτο μάλιστα είναι από τα μεγαλύτερα (70 MW) που έχει σχεδιαστεί σε Ευρωπαϊκό έδαφος. Τους υπενθύμισα ότι δυστυχώς το έργο αυτό έχει πάρει θετική γνωμοδότηση από το ΣτΕ λόγω των ευνοϊκών νόμων περί επιτάχυνσης στρατηγικών επενδύσεων fast track, παρότι ο φάκελος της προσφυγής μας που την υπέγραψε εκτός από τους εκατοντάδες πολίτες η περιφέρεια και ο δήμος Σητείας, ήταν τόσο πλήρης και τεχνικά τεκμηριωμένος. Τι θα κάνουμε σε περίπτωση που αύριο αρχίσουν να μπαίνουν οι μπουλντόζες;

Για το δεύτερο ηλιοθερμικό στη θέση Χώνος δυναμικότητας 60 MW που και γι αυτό έχει γίνει ανάλογη προσφυγή από κατοίκους, φορείς, δήμο και περιφέρεια, ενημέρωσα ότι αναμένουμε ακόμη μετά από πολλές αναβολές την απόφαση από το ΣτΕ.

Το δεύτερο θέμα αφορούσε τις τρεις ανεμογεννήτριες που η ΔΕΗ έχει αποφασίσει να τοποθετήσει στην κυριολεξία πάνω από τα κεφάλια όλων των Παλαικαστριανών στην περιοχή Παλαίπυργος – Περδικιές κοντά στο Τοπλού στις βορειοδυτικές πλαγιές του Παλαικάστρου, ορατές από όλες τις περιοχές του χωριού και ιδιαίτερα από τις παραλίες μας. Τον τελευταίο μάλιστα καιρό, σκαπτικά μηχανήματα δουλεύουν πυρετωδώς με αποτέλεσμα αιωρούμενα σωματίδια σκόνης λόγω της διεύθυνσης των ανέμων να κατακλύζουν την ατμόσφαιρα.

Γνωρίζουμε φυσικά, ότι στην εν λόγω περιοχή η  ΔΕΗ έθεσε σε λειτουργία το πρώτο αιολικό πάρκο στην Κρήτη και από τα πρώτα στην Ελλάδα το 1993, με τελικό αριθμό 20 ανεμογεννητριών που ολοκλήρωσαν πλέον τον κύκλο της ζωής τους. Έκτοτε, δεν ενημερωθήκαμε ποτέ για τα σχέδια της ΔΕΗ παρά μόνον από διάφορες αναρτήσεις στο ιντερνέτ, ούτε και ζητήθηκε η σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινότητας ώστε να ενημερώσει τους φορείς και τους πολίτες του Παλαικάστρου για την αντικατάσταση των παλιών ανεμογεννητριών των 35- 40 μ  με τρεις ή περισσότερες νέες των 120 – 150 περίπου μ συνολικής ισχύος 7,5 – 9 MW, όσο δηλ μια 40όροφη πολυκατοικία που όμοιες τους δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμη στην Ελλάδα.

Ωστόσο δεν έχουμε ενημερωθεί ως τοπική κοινότητα και δεν γνωρίζουμε τα ακριβή σχέδια για την περιοχή μας και δεν έχουμε δει ανανέωση ΜΠΕ με τα καινούργια δεδομένα.

τεράστιες ανεμογεννήτριες και ηλιοθερμικά
ο χάρτης της ΡΑΕ που δείχνει ότι υπάρχει ή πρόκειται να μπει στη Σητεία

Είναι γνωστό επίσης ότι η περιοχή της Σητείας γενικότερα είναι από τις πλέον κορεσμένες περιοχές σε όλη την Ελλάδα στην παραγωγή ενέργειας από Β-ΑΠΕ, δεδομένου ότι το 52% της παραγόμενης ενέργειας της Κρήτης προέρχεται από το δήμο μας και ως εκ τούτου είμαστε κάθετα αντίθετοι και αρνητικοί στις ορέξεις των εταιρειών στην περαιτέρω κακοποίηση και υποβάθμιση της περιοχής μας.

Όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι μας, η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε μέτρο και ισορροπία, έχει ξεπεράσει ήδη τα όρια της κοινής λογικής για το τι εννοούμε ανάπτυξη και η οργισμένη πλέον αντίδραση όλων μας είναι μονόδρομος.

Δεν θα επιτρέψουμε κανένα επιπλέον ενεργειακό έργο στην περιοχή μας διότι γνωρίζουμε πολύ καλά τους σχεδιασμούς και τους αδηφάγους σκοπούς των εταιρειών που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η κερδοσκοπία με πάση θυσία εις βάρος της γης μας, του τοπίου, της φύσης, της ζωής μας και της οικονομίας μας, «επενδύσεις» που βασίζονται αποκλειστικά στα χρήματα των φορολογουμένων πολιτών, στα δικά μας δηλαδή χρήματα  αντιμετωπίζοντας μας μάλιστα ως ιθαγενείς και πολίτες τρίτης κατηγορίας. 

Μετά από αυτή την ενημέρωση, το τοπικό συμβούλιο της κοινότητας ομόφωνα αποφάσισε να ενημερωθεί άμεσα ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο Σητείας, να αποσταλεί υπόμνημα αυτής της ενημέρωσης που οι ίδιοι μου ανέθεσαν να συντάξω προς τον πρ. του δημοτικού συμβουλίου ώστε να θέσουμε αυτούς τους προβληματισμούς ζητώντας έκτακτο δημ. συμβούλιο.

Πέρασε πολύς καιρός από τότε, χωρίς ουσιαστική απάντηση παρότι τακτικά ζητούσα ενημέρωση. Λίγες ημέρες πριν, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της κοινότητας κ. Χατζηδάκη μου απάντησε ότι το συμβούλιο τελικά αποφάσισε ομόφωνα να μην στείλουμε την επιστολή διότι οι αποφάσεις είναι ειλημμένες, έχουν όλες τις άδειες και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα.

Μετά από την «τολμηρή» αυτή απάντηση του τοπικού συμβουλίου δεν έχω άλλη επιλογή παρά να ενημερώσω την τοπική κοινωνία με το μόνο μέσω που έχω στη διάθεση μου ώστε να γνωρίζουν οι κάτοικοι αυτά που θα γίνουν στον τόπο μας  χωρίς την σύμφωνη γνώμη μας, τις καταστροφικές επιπτώσεις και τις αλλαγές που θα επιφέρουν στη ζωή μας, που αν αρχίσω να τις αναγράφω θα χρειαστούν πιστέψτε με αρκετές σελίδες.

Κάθε πολίτης θα πρέπει να είναι ενήμερος και να πάρει θέση διότι το διακύβευμα είναι τεράστιο, είναι η ίδια η απρόσκοπτη συνέχιση της ζωής μας στο τόπο που γεννηθήκαμε, αγαπήσαμε ή επιλέξαμε να ζήσουμε.

Από το χάρτη άλλωστε της ΡΑΕ που επισυνάπτω είναι πασιφανές πως σκέφτονται να καταντήσουν την περιοχή μας, αφού σύμφωνα με τους σχεδιασμούς τους ετοιμάζονται να τοποθετήσουν ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά όπου έχει απομείνει ελεύθερη ακόμη γη, από τον ορεινό όγκο πάνω από τον Σκινιά και στις Καρούμες μέχρι τον Κάβο Σίδερο και τις Διονυσάδες!

Δεν αρκεί να λέμε θεωρητικά πως αγαπάμε αυτό τον τόπο, δεν αρκεί να μείνουμε μόνο στα μικρά και καθημερινά προβλήματα με καθαρισμούς και βαψίματα, διαφημίζοντας τα μάλιστα ως προσωπικά κατορθώματα μέσω facebook που κανείς από τους προηγούμενους δεν μπόρεσε να κάνει και όταν προκύπτουν τα πραγματικά προβλήματα να στρουθοκαμηλίζουμε ρίχνοντας τα βλέμματα τόσο χαμηλά. Όποιος με ανιδιοτέλεια νοιάζεται γι αυτό τον τόπο να το αποδείξει στη πράξη! 

Κλείνοντας, θα απαντήσω στην απόφαση του συμβουλίου της τοπικής κοινότητας Παλαικάστρου με μια σύντομη φράση του Μπέρτολτ Μπρεχτ,

 «Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει»

Παλαίκαστρο 17 Σεπτεμβρίου 2020

Μανόλης Τσαντάκης

Φωτογράφος – ερευνητής

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos