Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Αγίου Νικολάου
Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Αγίου Νικολάου

Στις 26 Φεβρουαρίου 2016, δημοσιεύτηκε άρθρο του συνδυασμού ‘’Σύγχρονος Δήμος’’ αναφορικά με τη νέα τιμολογιακή πολιτική της  επιχείρησης Ύδρευσης –Αποχέτευσης Δήμου Αγίου Νικολάου για το 2016 και την σχετική έγκριση της από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Επειδή το εν λόγω δημοσίευμα, για λόγους που μπορούν να γίνουν αντιληπτοί καταγράφει την μισή αλήθεια, θεωρώ υποχρέωσή μου, να προχωρήσω σε μία συνολική ανάλυση,

προκειμένου  να υπάρξει εμπεριστατωμένη ενημέρωση των δημοτών για ένα πραγματικά σοβαρό ζήτημα, όπου οι κάθε λογής μεμψιμοιρίες και μικροπολιτικές δεν έχουν θέση!

Η νέα τιμολογιακή πολιτική της Δ.Ε.Υ.Α.Α.Ν δεν προέκυψε ως ανάγκη αύξησης του τιμολογίου για κάλυψη πρόσθετου κόστους της υπηρεσίας, αλλά ως ανάγκη διαμόρφωσης μιάς τιμολογιακής πολιτικής με σαφείς αρχές .

Κατά συνέπεια: ως ενιαία λογική και ισότιμη αντιμετώπιση όλων των δημοτών, όπως ακριβώς συμβαίνει με  τις υπηρεσίες κοινής ωφελείας ( ΔΕΗ, ΟΤΕ , κ.λ.π. ) που εφαρμόζουν ενιαία τιμή για όλη την διοικητική περιφέρεια που δραστηριοποιούνται, ώστε αφενός να μπορεί να εγκριθεί από τα αρμόδια όργανα αλλά και αφετέρου να υπάρχει δίκαιη κατανομή σε  όλους τους καταναλωτές .

Η τιμολογιακή πολιτική του 2013 και του 2014, όπως θα έχει γίνει γνωστό,  μετά από ένσταση δημότη,  «κατέπεσε», με αποτέλεσμα η Δ.Ε.Υ.Α.Α.Ν να λειτουργεί με απόφαση του 2012, με σοβαρά ωστόσο ζητήματα, δεδομένου ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή, δεν θέλησε να διαχειριστεί το σοβαρό αυτό λειτουργικό ζήτημα.

Η τιμολογιακή πολιτική για το 2015, ακολούθησε τις προηγούμενες λογικές και δεν εγκρίθηκε.

Επειδή όμως η εκκρεμότητα αυτή δεν θα μπορούσε και δεν θα έπρεπε να διαιωνίζεται επ΄αόριστον, έχοντας ως αποτέλεσμα την συσσώρευση προβλημάτων που κάποια στιγμή θα οδηγούντο αναπόφευκτα στην «έκρηξη», ως δημοτική Αρχή, θελήσαμε να αντιμετωπίσουμε το συγκεκριμένο θέμα άμεσα, δεδομένου ότι η ανυπαρξία τιμολογιακής πολιτικής δεν θα μπορούσε να συνεχιστεί!

Δόθηκε λοιπόν η εντολή, στους υπηρεσιακούς παράγοντες να προχωρήσουν στην διαμόρφωση νέου τιμολογίου με βασική αρχή: την ισότητα και την ενιαία αντιμετώπιση όλων των καταναλωτών, στη λογική μιας κλίμακας, που να αντιμετωπίζει τις «ανισορροπίες » των προηγούμενων αποφάσεων που είχαν ληφθεί.  Να ακολουθεί δηλαδή, την λογική του- όσο μεγαλύτερη κατανάλωση τόσο υψηλότερη τιμή -αφού οι μεγάλοι καταναλωτές υποχρεώνουν την επιχείρηση σε περισσότερες υπηρεσίες και την Δ.Ε.Υ.Α.Α.Ν σε μεγαλύτερα κόστη λόγω ΔΕΗ , επισκευών κ.λ.π.

Έτσι προέκυψε  η σχετική απόφαση που ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο.

(Στον πίνακα που συνοδεύει το κείμενο φαίνεται ολόκληρη η εικόνα).

Εν προκειμένω φαίνεται,  ότι ζητήματα αυξήσεων παρουσιάστηκαν στην μεγαλύτερη έκταση του πρώην δήμου Νεάπολης όπου δεν λειτουργούσε (ΔΕΗ) και το τιμολόγιο στις περισσότερες των περιπτώσεων αντιμετωπιζόταν χωρίς ανάλυση κόστους .

Δυστυχώς η περιοχή αυτή δεν ‘’αγγίχτηκε’’ από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή διατηρώντας έως σήμερα τις «ανισορροπίες» που περιγράψαμε παραπάνω .

Αλήθεια, είναι άξιον απορίας, γιατί με ενιαία υπηρεσία για όλο τον Δήμο θα πρέπει στον Άγιο Νικόλαο το νερό να τιμάται 0,62€/Μ3 , στο Καρύδι 0,72 €/Μ3, στην Φουρνή 0,57€/Μ3 και στις Βρύσες 0,20€/Μ3 ; Για ποια ίση αντιμετώπιση μιλάμε ;

Το νέο τιμολόγιο ύδρευσης – αποχέτευσης, ήρθε λοιπόν να καλύψει αυτές τις αδυναμίες .

Παρ’ όλο το πολιτικό κόστος αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην ενοποίηση του τιμολογίου όπως φαίνεται στον πίνακα για το οικιακό νερό. Αντίστοιχες λογικές επικράτησαν και για τις άλλες κατηγορίες καταναλωτών, αφού δυστυχώς δεν υπάρχει νομική φόρμα για σταδιακή αύξηση της τιμής του νερού στις  περιπτώσεις που υπάρχει σημαντική αύξηση . Γεγονός που δεν θα γίνει αποδεκτό από την διοίκηση και θα «καταπέσει» ξανά η απόφαση μας.

Η Δ.Ε.Υ.Α.Α.Ν είναι επιχείρηση που δεν μπορεί να έχει κέρδος, όπως κατ΄επανάλλειψη έχουμε δηλώσει, με τη λογική ότι τα έσοδα πρέπει καλύπτουν ακριβώς τα έξοδα! Και από δω και πέρα και οι όποιες μεταβολές στην τιμή του νερού είναι εύκολες και ενιαίες.

Ελπίζουμε ότι με το νερό από το φράγμα Αποσελέμη θα μπορέσουμε να επιτύχουμε μείωση της τιμής του νερού, όταν πλέον οριστικοποιηθεί η τιμή διάθεσης που θα διαμορφώσει και το νέο κόστος λειτουργίας της ΔΕΥΑΑΝ.

Αντώνης Εμμ. Ζερβός

Δήμαρχος Αγίου Νικολάου

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos