Τους δίνουμε τα υλικά για να χτίσουν τη φυλακή μας
Λατομείο και αεροδρόμιο

Με μία προκλητική πρότασή του  ο Δήμαρχος του Δήμου Μινώα Πεδιάδας εισηγήθηκε την υπομίσθωση λατομικής έκτασης 19 στρεμμάτων στην περιοχή των Ζωφόρων στην ΤΕΡΝΑ Α.Ε., την εταιρία που ήδη έχει καταλάβει την περιοχή μας με αποικιοκρατικούς όρους. Το λατομείο ανήκει στην ιδιοκτησία του Δήμου και από το 2005 είναι μισθωμένο σε ιδιωτική λατομική εταιρία για την εγκατάσταση μονάδας επεξεργασίας αδρανών υλικών και ασβεστόλιθου. Αποτελεί την σημαντικότερη αιτία υποβάθμισης της ζωής των κατοίκων της περιοχής. Οι κάτοικοι των Αποστόλων ζητούν εδώ και χρόνια την απομάκρυνση των εγκαταστάσεων και τη διακοπή της λειτουργίας ενός παράνομου Λατομείου αφού βρίσκεται μόλις 360 μέτρα από την άκρη του χωριού.

Με ασυνάρτητα και αβάσιμα επιχειρήματα σύσσωμη η συμπολίτευση και  η μείζων αντιπολίτευση προσπάθησαν να δικαιολογήσουν την θετική τους εισήγηση προς το σώμα. Ο μεν δήμαρχος κ. Εμμ. Φραγκάκης τα δίνει όλα χωρίς αντάλλαγμα ο δε επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Ζ. Καλογεράκης ζητάει μερικές χάντρες και καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς!

Σήμερα η μισθώτρια εταιρία αποφάσισε (και η Δημοτική Αρχή σκοπεύει να εγκρίνει) τη συνέχιση και την επέκταση της λειτουργίας της οχλούσας εγκατάστασης,  υπομισθώνοντας τη δημοτική περιουσία σε εκείνους που καταστρέφουν τον τόπο μας χτίζοντας ένα παράλογο και επικίνδυνο αεροδρόμιο. Οι κάτοικοι της ευρύτερης  περιοχής για τα επόμενα χρόνια θα βασανίζονται αργά και καθημερινά  με τις χιλιάδες ανατινάξεις εκρηκτικών που θα χρησιμοποιούνται.  Θα βιώνουν καθημερινά αμέτρητους σεισμούς  και θα βλέπουν την ζωή τους και την περιουσία τους να εξευτελίζεται μη μπορώντας να κάνουν τίποτα. Και όλα αυτά για να παίρνει η ΤΕΡΝΑ Α.Ε. τις πρώτες ύλες για την κατασκευή του αεροδρομίου τη στιγμή που από την ίδια τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου δεν προβλέπεται πουθενά η χρησιμοποίηση αδρανών υλικών από τα λατομεία της περιοχής.

Η ίδια η ΤΕΡΝΑ υποσχόταν πως τα αδρανή υλικά που θα χρειαστεί θα προέρχονταν από την ταπείνωση των  λόφων του Αχεντριά και της Παπούρας. Μετά την ανακήρυξη των Αστερουσίων  ως προστατευόμενη περιοχή, μεταφέρουν τις επιβλαβείς εργασίες δίπλα στα σπίτια των κατοίκων των Αποστόλων και των Ζωφόρων, φυλακίζοντας για τα επόμενα χρόνια τη ζωή τους.  Και η δημοτική αρχή θα αποφασίσει να δώσει η ίδια τα υλικά στην εταιρία που χτίζει τη φυλακή αυτή για τον τόπο μας.

Η δημοτική περιουσία δεν είναι ούτε το μαγαζί, ούτε το χωράφι του δημάρχου. Είναι η περιουσία των δημοτών που εξέλεξαν τη δημοτική αρχή για να τη διαχειριστεί και

σήμερα την παραχωρεί αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στον τόπο.

Κύριε Φραγκάκη, δήμαρχε του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, σας δώσαμε την ευκαιρία να σας εξηγήσουμε τι θα πάθουμε εμείς και η περιοχή μας, αλλά δυστυχώς σαν την στρουθοκάμηλο βάζετε το κεφάλι σας μέσα στο χώμα για να αποφύγετε την ΑΛΗΘΕΙΑ . Στην περιοχή αυτή δεν θα υπάρχει πλέον ΤΙΠΟΤΑ, θα αλλάξει άρδην η μορφολογία της. Ρωτήσατε τους ανθρώπους της περιοχής αν το θέλουν, αν συμφωνούν, τους ενημερώσατε; Οι περισσότεροι δεν ξέρουν τίποτα και όσοι ξέρουν στρουθοκαμηλίζουν μαζί σας! Θα έρθει η στιγμή που θα λογοδοτήσουμε όλοι μας όχι μόνο απέναντι στον κόσμο αλλά και στα ίδια μας τα παιδιά.

Πρωτοβουλία Πολιτών για τη Διάσωση, Προβολή και Αειφόρο Ανάπτυξη της Πεδιάδας
Τηλ. επικοινωνίας: 6947822498 – 6977635546
https://prosoxiaerodromio.gr

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos