Ιωάννης  ΠλακιωτάκηςΠραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής  (26.5) στη Σητεία, συνάντηση της Νομαρχιακής Επιτροπής Λασιθίου του ΤΕΕ-ΤΑΚ με τον βουλευτή Λασιθίου κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη, μετά από πρόσκληση του τελευταίου. Το γενικότερο πλαίσιο της συζήτησης ήταν το αναπτυξιακό έλλειμμα του νομού σε έργα υποδομής που κατά την άποψη της Ν.Ε. Λασιθίου συνεχίζουν να βρίσκονται σε στασιμότητα και αποτελούν προτεραιότητα για το νομό Λασιθίου.
 
Η κύρια ανάγκη είναι η ολοκλήρωση των έργων και των μελετών που έχουν προκηρυχθεί για τα τμήματα του Βόρειου Οδικού ¶ξονα Κρήτης για το Λασίθι ενώ παράλληλα θα πρέπει να ξεκινήσουν και οι μελέτες για τη συντήρηση της οδού και των τεχνικών της έργων, σε επίπεδο Κρήτης.
 
Συζητήθηκε το υπερβολικό κόστος που απαιτούν τα παραπάνω έργα, το οποίο είναι πολύ δύσκολο να ικανοποιηθεί μέσω ων εθνικών πόρων. Έγινε μια πρώτη συζήτηση για το ζήτημα εφαρμογή των Σ.Δ.Ι.Τ. (Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) σε επίπεδο Κρήτης προκειμένου να βρεθούν οι απαραίτητοι πόροι – σύμ-φωνα με το νέο καθεστώς που διατύπωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης στα πλαίσια χρηματο-δότησης των νέων έργων.
 
Οι δύο πλευρές εξέφρασαν την εκτίμηση ότι το νέο αυτό μοντέλο χρηματοδότησης είναι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα, με πολλές άγνωστες προς το παρόν πτυχές και χρήζει μελέτης για τη συγκέντρωση στοιχείων (κυκλοφοριακός φόρτος, ύψος διοδίων, κ. ά.), πριν προταθεί επίσημα στην Πολιτεία και τους φορείς.
 
Γνώμη της Ν.Ε. Λασιθίου είναι ότι θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαλόγου των φορέων όλης της Κρήτης (μεταξύ αυτών και των δύο Τμημάτων του ΤΕΕ) σε σύσκεψη που θα πρέπει να συγκαλέσει η Πολιτεία και στην οποία θα κληθούν όλοι οι κοινωνικοί εταίροι. ¶ποψή επί-σης της Ν.Ε. Λασιθίου είναι το γεγονός ότι η υλοποίηση του ΒΟΑΚ μέσα από τις διαδικασίες των Σ.Δ.Ι.Τ στο Λασίθι αποτελεί αδικία σε σχέση με την υπόλοιπη Κρήτη Συζητήθηκε επίσης για μια ακόμη φορά η ανάγκη κατασκευής εμπορικού – επιβατι-κού λιμένα στην Ιεράπετρα, θέμα για το οποίο έχει εκδοθεί και ψήφισμα της Αντιπροσωπείας του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης του ΤΕΕ, με αφορμή την κινητικότητα που παρατηρείται (με αφορμή και τις ΣΔΙΤ) στο έμα διαμετακομιστικών εμπορικών κέντρων και λιμένων, σύμφωνα και με δημοσιεύματα του οικονομικού τύπου. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εκπόνηση σχετικής προμελέτης από πλευράς εμπλεκόμενων φορέων προκειμένου να ανα-δειχθεί η αναγκαιότητα και η βιωσιμότητα ενός τέτοιου έργου.
 
Παράλληλα έγινε αναφορά στο θέμα των κατατμήσεων των εκτός σχεδίου οικοπέδων με πρόσωπο επί οδού, βάσει του νόμου 3212/2003 και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει σε επίπεδο νομού Λασιθίου, ειδικά στο θέμα χαρακτηρισμού των οδών που προϋφίστανται του 1923, για τις οποίες δεν υπάρχουν στοιχεία τεκμηρίωσης του χαρακτηρισμού τους από του Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
 
Θέση της Ν.Ε. Λασιθίου του ΤΕΕ-ΤΑΚ αποτελεί η άποψη ότι οι διατάξεις του Νόμου που προκαλούν μια σειρά αδικιών και δυσκολιών κατά-τμησης θα πρέπει αν όχι να καταργηθούν, τουλάχιστον να ανασταλούν μέχρι τη διατύπωση σαφών εγκυκλίων για την εφαρμογή του. Αντικείμενο διαλόγου υπήρξε για μια ακόμη φορά το ζήτημα των χαμηλών τιμολο-γίων που έχουν θεσπιστεί από πλευράς Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε στα τιμολόγια των Δημοσίων Έργων.
 
Οι χαμηλές τιμές που επιβάλλει το Υπουργείο έχουν προκύψει από δεδομένα άσχετα με την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στην περιφέρεια και ειδικά για τα έργα μικρού προϋπολογισμού.
 
Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει τους εργολάβους (όχι μόνον της Κρήτης) σε αποχή με αποτέλεσμα τη δημοπράτηση έργων με διαγωνισμούς που τελικά αποβαίνουν άγονοι, κάτι που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην απορρόφηση κονδυλίων και την υλοποίηση των έργων.
 
Έγινε επίσης αναφορά για μια σειρά από δημοπρατημένα έργα (Λιμάνι και Αεροδρόμιο Σητείας) τα οποία λόγω ενστάσεων που έχουν κατατεθεί και οι οποίες εξετάζονται από το Συμβούλιο της Επικρατείας, έχουν βαλτώσει, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να εγκατασταθούν οι ανάδοχοι εργολάβοι.
 
Στον κ. Πλακιωτάκη επιδόθηκε Υπόμνημα με τα παραπάνω προβλήματα που απασχολούν τον Τεχνικό κόσμο του Νομού. Σε γενικό πλαίσιο η συζήτηση υπήρξε εποικοδομητική και ο βουλευτής υποσχέθηκε τη μεταφορά των αιτημάτων της Ν.Ε. Λασιθίου στους αρμόδιους πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες.
 
Με τη σειρά του ο Πρόεδρος κ. Νικ. Τσουκνάκης και τα μέλη της Ν.Ε. Λασιθίου ευχαρίστησαν τον βουλευτή Λασιθίου . Πλακιωτάκη για την πρωτοβουλία που είχε για την πραγματοποίηση της συνάντησης αυτής. Δόθηκε τέλος αμοιβαία υπόσχεση για την επανάληψη της συνάντησης των δύο μερών στο άμεσο μέλλον.
 
 Από τη Ν.Ε. Λασιθίου του ΤΕΕ-ΤΑΚ

Print Friendly, PDF & Email

Από manos