Κρήτη, λεβεντογέννα

Από τo Indymedia

Είναι εκνευριστικό να ανακαλύπτεις εκ νέου κάτι που υπήρχε εδώ και χρόνια. Για όλους εμάς εδώ στη Κρήτη, το ότι όλη η Ελλάδα, «ξαφνικά ανακάλυψε» το πρόβλημα των Ζωνιανών, θυμίζει τουλάχιστον τον Πόντιο Πιλάτο λίγο πριν παραδώσει τον Χριστό για σταύρωση.
Αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, δηλαδή, η εξήγηση δεν ικανοποιείται με τη λογική «κλέφτες κι αστυνόμοι», ή «χασισοκαλλιεργητές και ο νόμος», ή ακόμα, οι «κακοί» του ορεινού όγκου και η «καλή» αστυνομία. Είναι δε λάθος να πιστεύουμε ότι πρόκειται για μια μικρή ομάδα ανθρώπων που είναι αποκομμένοι από τον περίγυρο τους.

Δεν θα προσπαθήσουμε να δικαιολογήσουμε όσα συνέβησαν πρόσφατα, ούτε όσα έχουν συμβεί τα τελευταία 15 χρόνια.

Αλλά, η μόνη έκφανση του Ελληνικού κράτους που έχουν γνωρίσει οι κάτοικοι του ορεινού όγκου του Ψηλορείτη, είναι η αστυνομία, δηλαδή η καταστολή. Ποτέ μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ελληνική Πολιτεία δεν ανέβηκε εκεί πάνω να συναντήσει τους ανθρώπους, να συζητήσει και να λύσει τα προβλήματα τους.
Δεν είναι λοιπόν φυσικό να μιλάμε πλέον για το «άβατο», της περιοχής; Αφού το κράτος δεν ενδιαφέρεται, απαγορεύεται να ανέβει στο βουνό. Τόσο απλά !

Από την άλλη, υψηλόβαθμοι καλοθελητές, προστάτες, πολιτικοί, μέλη των δύο μεγάλων κομμάτων που έχουν χωρίσει τη Κρήτη σε χώρους επιρροής και ελέγχου, με την ατιμωρησία και άρα την ασυδοσία που έχουν εισάγει, μεγεθύνουν το πρόβλημα. Και όπως είπε ένας από τους αστυνομικούς, όλοι αυτοί είναι γνωστοί τοις πάσι. Έχουν όνομα και διεύθυνση. Μόνο που το Ελληνικό κράτος, αρνείται να δει, να απομονώσει να αποκόψει τα άχρηστα, άρρωστα, μέλη.

Ο μόνος τρόπος να πάψουν όλα αυτά είναι: να σκύψει το κράτος με αγάπη και αληθινό ενδιαφέρον πάνω από τη περιοχή, για να δείξει σε όλους αυτούς τους ξεχασμένους ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα σ’ αυτή τη ζωή πέρα από τη χασισοφυτεία, τα όπλα, τη ζωοκλοπή και τα 4Χ4. Θα πρέπει όμως να «οπλιστεί» και με απίστευτα αποθέματα υπομονής και να χωνέψει, επιτέλους, ότι ο τσαμπουκάς της καταστολής, δεν έχει αποτέλεσμα. Ας μη ξεχνά ο λαλίστατος Υπουργός Εσωτερικών ότι ούτε οι Γερμανοί τα κατάφεραν….

Ερώτημα:
Αλήθεια, τι απέγινε η περισπούδαστη επιτροπή κατά της οπλοχρησίας στη Κρήτη, υπό τον Μίκη Θεοδωράκη, τον τότε Υπουργό Δημόσιας Τάξης, Γιώργο Βουλγαράκη, το Νίκο Κούνδουρο και πολλούς άλλους, που κατέληξε στην περιβόητη "διακύρηξη των Ανωγείων";

Γιώργος Τουτουδάκης

Print Friendly, PDF & Email

Από manos