Το δικό μας χωριό
τουρισμός χωρίς όχληση είναι πρακτικά αδύνατον να υπάρξει

Παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες τις εξελίξεις σχετικά με το κλείσιμο των νυχτερινών καταστημάτων στον Άγιο Νικόλαο στις 3.00 π.μ. και ειλικρινά έχουμε μείνει άφωνοι με τον τρόπο αντιμετώπισης από την πλευρά του Δήμου Αγίου Νικολάου, αλλά και με τους χειρισμούς από την πλευρά της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λασιθίου.

Αρχικά να πούμε ότι θα τοποθετηθούμε για τον Άγιο Νικόλαο, την κατά γενική ομολογία πιο ήσυχη πόλη της Κρήτης, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει καταντήσει να είναι μία πόλη τουριστών – επισκεπτών έως τις 8.00 το απόγευμα και συνταξιούχων από εκεί και μετά. Μιλάμε για τη μοναδική πόλη στην Κρήτη που στο παραλιακό της μέτωπο έβρισκαν στέγη Κρατικές Υπηρεσίες (ΤΕΒΕ), καταστήματα εστίασης και διασκέδασης κλείνουν και αντικαθίστανται από εμπορικά καταστήματα και ουσιαστικά πρόκειται για μία πόλη χωρίς νυχτερινή ζωή, που όμως διεκδικεί τον τίτλο της τουριστικής πόλης. Αφού λοιπόν, έχουμε σιγουρευτεί για ποια πόλη μιλάμε, έχουμε και λέμε:

  1. Είναι αλήθεια ότι το 1989 πάρθηκε μία ομόφωνη απόφαση για να απομακρυνθεί ο λεγόμενος «μαζικός» τουρισμός από τον Άγιο Νικόλαο και τη θέση του να πάρει ο λεγόμενος «ποιοτικός» τουρισμός. Αν και διαφωνούμε πλήρως με την φρασεολογία ή καλύτερα την τυπολογία του τουριστικού προϊόντος, θα θέλαμε να πούμε ότι αν μπορούσαν να τοποθετηθούν σήμερα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του ’89, θα μας έλεγαν ότι ΝΑΙ, πήραμε αυτή την απόφαση έχοντας ως βάση την επιθυμία των πολιτών του Αγίου Νικολάου ώστε τα επόμενα χρόνια να είχαμε πλήρη αναβάθμιση των βασικών υποδομών μας και η πόλη μας να μπορεί να υποδεχθεί τον λεγόμενο «ποιοτικό» τουρισμό.

Αντί αυτών των ενεργειών που απαιτούσαν όραμα, προγραμματισμό και αγάπη για τον τόπο, εξακολουθούμε να έχουμε χαμηλό ποιοτικά τουρισμό μέσα στην πόλη, υποδομές που από το 1984 και μετά δεν έχουν αναβαθμιστεί και όμως εξακολουθούμε να κουνάμε δάχτυλα. Υπάρχουν ευθύνες για την κατάσταση αυτή; Φυσικά υπάρχουν. Και οι ευθύνες αυτές θα αποδοθούν εμφατικά την κατάλληλη ώρα.

  • Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν περιπτώσεις οχλήσεως κυρίως από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του λιμένα, δίπλα από ξενοδοχειακές μονάδες. Όμως η λογική του «πονάει κεφάλι, κόβω κεφάλι» έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Οι καταγγελίες υπήρχαν. Ασχοληθήκατε καθόλου με το πρόβλημα; Έγιναν συσκέψεις με όλους τους εμπλεκόμενους για να βρεθούν λύσεις; Οχλήσεις υπάρχουν μόνο στο χωριό (όπως τον καταντήσατε) που ακούει στο όνομα Άγιος Νικόλαος; Όλα τα περιμένουμε από το Κράτος; Εμείς ως πολίτες, ως Διοίκηση του Δήμου, ως Αρχές, δεν έχουμε λόγο ύπαρξης; Γνωρίζετε ότι η ανικανότητα κρύβεται πίσω από τη διαρκή άρνηση και την έλλειψη γνώσης.
  • Διαβάζοντας τις δηλώσεις του Αστυνομικού Διευθυντή μπορούμε να αντιληφθούμε πλήρως το τι συνέβαινε και το τι συμβαίνει εδώ και χρόνια σε αυτή τη δύσμοιρη πόλη. Τι να πρωτοθυμηθούμε και τι να πρωτοξεχάσουμε.
  • Να ξεχάσουμε το γεγονός του ότι κανένας δεν ήθελε να φέρει προϊόντα στον Άγιο Νικόλαο για το περιβόητο μπλόκο στον κόμβο; Τα ξεχνάμε; Εμείς ΟΧΙ.
  • Να ξεχάσουμε ότι εκδιώχθηκαν πολλοί Ηρακλειώτες που πέρναγαν την Κυριακή στην Πλάκα, λόγω του ίδιου μόνιμου μπλόκου στην είσοδο της πόλης; Τα ξεχνάμε; Εμείς ΟΧΙ.
  • Να ξεχάσουμε το γεγονός της μη ισονομίας έναντι όλων των επαγγελματιών; Τα ξεχνάμε; Εμείς ΟΧΙ.

Αγαπητέ κύριε Αστυνομικέ Διευθυντή, καταγγελίες υπήρχαν και αλλού, όπως για τις περιφράξεις στην περιοχή Σισίου – Βραχασίου. Εκεί τι κάνατε; Τολμήσατε; Γιατί οι καταγγελίες ήταν και είναι εδώ και καιρό. Είναι εύκολο να στρουθοκαμηλίζουμε και πολύ δύσκολο να εξεύρουμε λύσεις.

Ήρθε η ώρα λοιπόν, να μην ξεχάσουμε την στυγνή εφαρμογή ενός άδικου -πλην ΝΟΜΟΥ- στην πόλη του Αγίου Νικολάου, απλά και μόνο γιατί αυτό ξέρουμε να κάνουμε. Τι καταφέρνουμε με αυτό; Να ζούμε σε μία πόλη που σε λίγο και η έννοια της αστυνόμευσης θα είναι περιττή, αφού στο δικό μας χωριό θα επικρατεί απίστευτη ηρεμία.

Αυτά και αυτά μας έφεραν ως εδώ. Για εμάς, για τη ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΕΜΕΙΣ, η πόλη θα αλλάξει σελίδα. Θα αναβαθμιστεί, θα ξαναγεννηθεί από τις στάχτες της. Για να γίνει αυτό πρέπει να είμαστε όλοι μαζί. Να μιλάμε την ίδια γλώσσα και να απομονώσουμε νοοτροπίες και τακτικές του παρελθόντος.

Θα αγωνιστούμε για να ενώσουμε την πόλη αυτή και, παράλληλα, να επουλώσουμε τα τραύματα του παρελθόντος, τα οποία είναι πολλά και βαριά.

Για εμάς, δε θα υπάρχουν οι ψηφοφόροι μας και οι άλλοι. Θα υπάρχουν ΟΛΟΙ και θα έχουν τα ίδια δικαιώματα ΟΛΟΙ.

Για εμάς, θα υπάρχει εστίαση και διασκέδαση, μιας που η πόλη θα είναι τουριστική και τουρισμός χωρίς όχληση είναι πρακτικά αδύνατον να υπάρξει. Σε καμία περίπτωση όμως, δε θα υπάρξει ασυδοσία. Επίσης, σε καμία περίπτωση, δε θα χρησιμοποιήσουμε αστείες δικαιολογίες -όπως ένα τυχαίο περιστατικό στην πλατεία- για να εδραιώσουμε την άποψή μας.

Για τον Συνδυασμό μας, η πόλη είναι τουριστική και αναβαθμίζοντάς την, θα διεκδικήσουμε τη θωράκιση των δικαιωμάτων μας έναντι των ανταγωνιστών μας-με την καλώς εννοούμενη έννοια του ανταγωνισμού.

Όταν έρθει η ώρα να αναλάβουμε, θα ζητήσουμε τη βοήθεια και συνεργασία όλων, βασίζοντας την ανάπτυξη της πόλης μας σε μία τελείως αντίθετη κατεύθυνση από τη σημερινή κατάσταση της μιζέριας και της κακομοιριάς, κατά την οποία ο ένας παρασύρεται από τον άλλον, με τραγικά για την πόλη μας αποτελέσματα.

Κλείνοντας, θα είναι πολύ χρήσιμο να έχουμε τις καθαρές απόψεις των Υποψηφίων Δημάρχων του Δήμου μας για το θέμα αυτό. Χάρη, Θωμά και ίσως Κώστα, αφήνουμε το βήμα για εσάς!!! Η γνώμη σας θα είναι σημαντική μιας που ήρθε η ώρα να μιλήσουμε ανοιχτά και να τοποθετηθούμε απέναντι σε σημαντικά προβλήματα που ταλανίζουν τον τόπο μας. Η περίοδος χάριτος νομίζω πρέπει να λάβει οριστικό τέλος.

Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΕΜΕΙΣ

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos