το κτίριο του Επιμελητηρίου Λασιθίου στο λιμάνι του Αγίου Νικολάου
το κτίριο του Επιμελητηρίου Λασιθίου στο λιμάνι του Αγίου Νικολάου

Κύριε πρόεδρε δεν είναι κακό να έχετε αντιπολίτευση, θα δείτε ότι θα βελτιωθεί κάπως  η κατάσταση του επιμελητηρίου Λασιθίου, από την υποβάθμιση, για το λόγω ότι δεν θέλατε να  συνθέσετε απόψεις και ιδέες.

Στην απόφαση για την ενοικίαση του εκθετηρίου μειοψήφησε ο οικονομικός επόπτης, όχι ένας από τους έντεκα συμβούλους που παρίστανται σε σύνολο 21 του επιμελητηρίου. Η συνεδρίαση έλαβε χώρα στα γραφεία της ΤΕΔΚ!! Αυτήν ακριβώς την θεσμική και ουσιαστική υποβάθμιση έχετε επιφέρει στο επιμελητήριο.

Παραλάβατε το εκθετήριο του Επιμελητηρίου  πλήρως ανακαινισμένο,  με προθήκες για τους εκθέτες, έφτασε επί προεδρίας σας να φιλοξενεί δεκάδες εκθέτες, τι συνέβη και το είδατε  μόνο ως ταμπέλα. Περί εκθεσιακών κέντρων και εκθεσιακού τουρισμού έχετε υπόψη σας, για πολυχώρους δράσεων;

Πρώτη φορά  επιχειρηματικός κόσμος και δη ο ανώτερος θεσμός ,το επιμελητήριο Λασιθίου δέν επιδιώκει ο εργασιακός του χώρος να είναι στο κέντρο της αγοράς, και μάλιστα όταν είναι επιβεβλημένο να παρέχει υπηρεσίες στα μέλη του.  Επιβεβλημένο τόσο γιατί πρέπει να παράγει έργο όσο και γιατί χρειάζεται να έχει έσοδα .

Αν πιστεύετε οτι το εκθετήριο είναι μόνο «ταμπέλα» μεταφέρετε τις υπηρεσίες του επιμελητηρίου στο εκθετήριο αντί να το ενοικιάσετε, εκεί όπου τα μέλη του επιμελητηρίου αλλά και άτομα με κινητικά προβλήματα θα μπορούν να έχουν εύκολη πρόσβαση, με το επιμελητήριο να παρέχει υψηλές υπηρεσίες και να έχει τα ανάλογα έσοδα από αυτές , όπως του ΓΕΜΗ (Γενικό Εμπορικό Μητρώο).

Αυτό θα δώσει την δυνατότητα να επαναλειτουργήσει ο χώρος συνεδριάσεων του ΔΣ στο σημερινό χώρο των υπηρεσιών αλλά και να τοποθετηθούν οι αναμνηστικές πλακέτες από βραβεύσεις και αποστολές του επιμελητηρίου, στη διάρκεια δεκαετιών δράσης,  καθώς και οι φωτογραφίες των προέδρων  (δηλαδή της ιστορίας  του επιμελητηρίου). Ιστορία την οποία αποκαθήλωσε η «επιδοτούμενη ανακαίνιση», η οποία δεν άφησε χώρο παρά μόνο 15 τετραγωνικά ως γραφείο του προέδρου.

Σε περίπτωση δε φιλοξενίας υψηλού προσώπου όπως  υπουργού, βουλευτή, ευρωβουλευτή κλπ, πού  θα επιδιώξει να έχει επαφές με τους παραγωγικούς φορείς του νομού αλλά και με το ΔΣ,  να μπορούν να λάβουν χώρα οι συναντήσεις αυτές σε χώρο του επιμελητηρίου.

Οφείλω να ομολογήσω ότι δεν σας εξέφρασα αμέσως τις αντιρρήσεις μου αλλά για μένα είναι αδιανόητο να τίθεται καν ως θέμα η ενοικίαση του εκθετηρίου.

Στα εγκαίνια δε του χώρου πριν μία δεκαπενταετία είχαν παραστεί τα επιμελητήρια όλης της Ελλάδος ως σημαντικότατη καινοτόμο δράση.

Άλλωστε πότε συνεργαστήκατε μαζί μου, πότε εισακούστηκαν οι προτάσεις που κατέθετα , ποιο το αποτέλεσμα αυτών που σας πρότεινα ;

1)Το αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας σας με τον εκπρόσωπο του ΚΤΕΛ, σύμβουλο και προσωπάρχη  του επιμελητηρίου,  κ Πατεράκη Ιωάννη για την συγκοινωνιακή  σύνδεση των εισόδων με τις εξόδους των φαραγγιών του νομού Λασιθίου ποιο ήταν; Από τα πρώτα που σας πρότεινα πριν έξι μήνες. Κανένα!

2) Η πρόταση μου για παρέμβαση προς το υπουργείο τουρισμού προκειμένου να πιστοποιηθούν νέοι επιστήμονες του νομού  (αρχαιολόγοι, θεολόγοι, ιστορικοί, φιλόλογοι…..)  ως ξεναγοί, στελεχώνοντας τα μνημεία του νομού αναβαθμίζοντας το τουριστικό προϊόν της περιοχής θεαματικά Τις απορρίψατε.! Δράση που θα μπορούσε να λάβει χώρα στις εγκαταστάσεις της τουριστικής σχολής ή ακόμα στην υπό ενοικίαση αίθουσα του επιμελητηρίου.

3) Η πρόταση μου («ως ακόμα επιλαχόν σύμβουλος»)από τις πρώτες ημέρες της προεδρίας σας, να συνδεθεί η εκπαιδευτική κοινότητα των ΤΕΙ και της τουριστικής  σχολής Αγίου Νικολάου με την επιχειρηματική κοινότητα του νομού και δη με το επιμελητήριο και κατ επέκταση με την αγορά εργασίας, τις αγνοήσατε!! Τώρα κινδυνεύουν οι σχολές.

4) Η πρόταση μου για  συνεργασία  του επιμελητηρίου με την εκκλησία για την ουσιαστική ανάπτυξη του Θρησκευτικού τουρισμού, έπεσαν στο κενό, έξι μήνες περιμένουμε το ραντεβού σας με την ιεραρχία της εκκλησίας μας στο νομό!!!

5) Η πρόταση μου για να εισηγηθούμε την πρόσληψη φύλακα  στον αρχαιολογικό χώρου στο Κουφονήσι   προκειμένου  να ενταχθεί στους  εκδρομικούς προορισμούς της Σητείας, έπεσε ως βοή εν τη ερήμω.   Θα μπορούσε να είναι η δεύτερη ελαφόνησος και «Σπιναλογκα» μαζί σε επισκεψιμότητα,  δίνοντας τουριστική υπεραξία σε όλη την περιοχή με το φυσικό κάλος και την ιστορία του.

6) Η πρόταση όπως η ανακαίνιση των πετρόμυλων οι οποίοι καταρρέουν  και των ανεμόμυλων του Λασιθίου ζητώντας όταν αναστυλωθούν και  παράγουν ρεύμα να αγοράζετε από την ΔΕΗ (ένα απλό υπόμνημα στο Υπουργείο ανάπτυξης είναι), τις αγνοήσατε. Αγνοήσατε την πρόταση να «παντρέψουμε» την παλιά βιοτεχνία με τον τουρισμό και τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Ο πετρόμυλος δεν μοιράζεται σε δεκάδες κληρονόμους με αποτέλεσμα να καταρρέει, το ηλεκτρικό ρεύμα όμως μοιράζεται σας είχα εισηγηθεί.

Αυτές οι προτάσεις όταν υλοποιούνται σε άλλες  περιοχές τυγχάνουν πανευρωπαικής βράβευσης όπως με τα βραβεία Europa Nostra  της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στους συντελεστές της αναπαλαίωσης των αλευρόμυλων στην Πάτμο, με την ανάλογη πανευρωπαική προβολή. Επίσης και σαν ιδέες μελετών,  όπως της επικείμενης βράβευσης του κ Γιώργου Χατζιδάκη στις 11 Ιουνίου στο δημαρχείο του Όσλο για την μελέτη του σχετικά με τους  ανεμόμυλους του Οροπεδίου Λασιθίου,  από τον ίδιο φορέα.

Δεν νομίζω να  αντιλαμβάνεστε το μέγεθος της δωρεάν τουριστικής  ανάπτυξης και διαφήμισης του νομού από τέτοιες δράσεις που εσείς απορρίπτετε, όταν μπορούν να επιδοτηθούν και να αποδίδουν οικονομικά, τουριστικά και περιβαλλοντολογικά.

7) Σας πρότεινα την αποστολή υπομνήματος προς το υπουργείο ανάπτυξης που θα πρότεινε τα φωτοβολταϊκά να τοποθετούνται αποκλειστικά στις στέγες  δημοσίων κτιρίων, βιομηχανικών εγκαταστάσεων, ξενοδοχείων, οικιών κλπ προκειμένου να μην δημιουργούν σε τουριστικές περιοχές οπτική ρύπανση αλλά και να μην καταλαμβάνουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Με αγνοήσατε!

8) Με δική σας πρωτοβουλία προσπαθήσατε να ενώσετε τους λασθιώτικους συλλόγους επιπλωμένων διαμερισμάτων και δωματίων και αποτύχατε. Πήρατε μια δεύτερη γνώμη; Σας εξήγησα ότι αυτό που θα τους ενώσει είναι οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού,  η ανάπτυξη τους και η συνεργασία με το δήμο Σητείας και Ιεράπετρας για την ταχύτερη λειτουργία του  αεροδρομίου Σητείας. Πράγμα που θα διεύρυνε επίσης το τουριστικό φάσμα του νομού και θα αύξανε την τουριστική «πίτα». Mε αγνοήσατε.

9) Για τα Θαλάσσια πάρκα νομού Λασιθίου (παιδιά του επιμελητηρίου), παραλείψατε και να διαβάσετε την νέα νομοθεσία που τα διέπει και σας είχα δώσει, με αποτέλεσμα στην συνάντηση του επιμελητηρίου με την κ αντιπεριφερειάρχη και τον Δήμαρχο ήσασταν αδιάβαστος!!! Μάλλον ταχτήκατε με τις απόψεις του κ Δημάρχου.

Το νομό Ηρακλείου θα τον βρει η νέα σεζόν  με δύο νέα φυσικά θαλάσσια πάρκα ένα βόρια και ένα νότια, όπως και σε άλλες περιοχές της Κρήτης.

Την μοναδική φορά που ρωτήσατε την άποψη μου  ήταν για την ημερίδα περί κρουαζιέρας προσφάτως,  όπου αυτά που σας πρότεινα, δηλαδή τα λεωφορεία από τα κρουαζιερόπλοια να επιτρέπεται να αναχωρούν από το λιμάνι ή μετά τις έντεκα το πρωί ή να επιστρέφουν πριν τις δύο το μεσημέρι (το καλύτερο), προκειμένου να τονωθεί η τοπική αγορά. Δεν αποδεχτήκατε την πρόταση.

Γιατί δεν λειτουργεί το wi-fi του επιμελητηρίου, τόσα χρήματα ξοδεύτηκαν για να έχουν δωρεάν ιντερνέτ οι επισκέπτες της περιοχής;

Το τουριστικό portal που παρουσιάσατε στην Σουηδία, χωρίς εκπρόσωπο του τουριστικού τμήματος, με μεγάλη επιτυχία όπως μας είπατε πού είναι;

Και αυτά μόνο για το τουριστικό τμήμα του επιμελητηρίου.

Για τα βιοτεχνικά πάρκα Αγίου Νικολάου και Ιεραπέτρας κλπ έχει αναπτύξει κάποια  δράση το επιμελητήριο επί προεδρίας σας;

Την ίδια στιγμή που κόπτεστε για τα οικονομικά του επιμελητηρίου έχετε ξοδέψει δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε πρόσληψη συμβούλου προκειμένου να καταστεί το επιμελητήριο Λασιθίου «ικανό» να υλοποιήσει ευρωπαϊκά προγράμματα και να έχει έσοδα. Προϋπολογίσατε για το 2015 ότι θα ανήρχοντο σε εκατό χιλιάδες ευρώ, εξακολουθούν να είναι μηδενικά.

Θα σας πρότεινα ακόμα και τώρα, άμεσα. Το επιμελητήριο να απευθυνθεί σε όλους τους δήμους, τους φορείς, την εκκλησία, τα μέλη του κλπ  προκειμένου να μας αποστείλουν υλικό, είτε έντυπο είτε ηλεκτρονικό για να το εκθέσουμε και να το προβάλουμε στην υπό ενοικίαση αίθουσα. Υλικό που θα αφορά τον τουρισμό τα προϊόντα, την παράδοση, τον πολισμό, την καινοτομία!!!

Επίσης να τεθεί το θέμα της ενοικίασης του εκθετηρίου ξανά εν πλήρη απαρτία του ΔΣ ή να μετατεθεί μετά τις επιμελητηριακές εκλογές.

Κ πρόεδρε παραλάβατε ένα επιμελητήριο το οποίο είχε μεγάλη ιστορία και πλουσιότατο έργο, από την ανοικοδόμηση των κτιριακών του εγκαταστάσεων, τις παρεμβάσεις για όλο το φάσμα της επιχειρηματικής ζωής και δράσεις,  ως την δημιουργία  βιοτεχνικών πάρκων. Πρωτοστάτησε στην δημιουργία συνεταιριστικών τραπεζών. Απολάμβανε δε  Πανελλήνιας αποδοχής και κύρους.

Ένα ισχυρό επιμελητήριο που δικαιολογούσε την παρουσία του με δράσεις προς όφελος των μελών του και της κοινωνίας του νομού. Ένα επιμελητήριο πού πάντα συνέθετε για να επιτύχει.

Ένα επιμελητήριο με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ αποθεματικά.

Κ πρόεδρε πώς φτάσατε να καταργήσετε την αίθουσα συνεδριάσεων του ΔΣ;

Κ πρόεδρε πώς φτάσατε να το ενοικιάζετε ;

Κ πρόεδρε, με τον συνονόματο μου Θωμά Χαριτάκη δεν έχω να χωρίσω απόλυτος τίποτε, του εναντίον, όμως με τον σημερινό πρόεδρο του  επιμελητηρίου δεν θα είμαι μαζί του όταν θα παραδώσει το επιμελητήριο μόνο ως ταμπέλα , όχι γιατί έχω άλλες βλέψεις αλλά γιατί απλά θεωρώ ότι έχω ευθιξία!!

Θωμάς Τζανόπουλος

Ανεξάρτητο μέλος επιμελητηρίου Λασιθίου

Διαβάστε σχετικά:

Το Επιμελητήριο Λασιθίου ούτε ενοικιάζεται ούτε καταργείται
Το επιμελητήριο Λασιθίου “ενοικιάζεται” ή “καταργείται”;

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos