σημεία κατάδυσης μέσα στο κόλπο Μεραμπέλλου
σημεία κατάδυσης μέσα στο κόλπο Μεραμπέλλου

Ο χάρτης των καταδυτικών κέντρων του Μιραμπέλλου, παρουσιάζει ένα εκτεταμένο δίκτυο καταδυτικών περιοχών στην περιοχή του δήμου Αγίου Νικολάου πάνω στην ακτογραμμή για να προσφέρεται επιπροσθέτως επιφανειακή περιήγηση.

Οι φωτογραφίες είναι από τις περιοχές που αναφέρονται στο χάρτη.

Ο καταδυτικός τουρισμός στο Μιραμπέλλο υπάρχει. Δυστυχώς είναι ακόμα εσωστρεφής! Αφενός γιατί δεν υπάρχει μία απόλυτα προστατευμένη περιοχή που να λειτουργεί ως θαλάσσιο πάρκο («κράχτης») χειμώνα καλοκαίρι  και αφετέρου τα καταδυτικά κέντρα δεν τολμούν να δείξουν εξωστρέφεια διαφημίζοντας τις περιοχές αυτές στο εξωτερικό, φοβούμενοι την αλιεία αλλά πρωτίστως την παράνομη αλιεία.

Για να αναπτυχτεί η εξωστρέφεια του καταδυτικού τουρισμού, ένα από τα βήματα θα πρέπει να είναι οι Λιμενικές αρχές της περιοχής να στελεχωθούν και να εξοπλιστούν προκειμένου να παρέχουν αστυνόμευση. Το επιχείρημα προς την πολιτεία είναι ο ίδιος ο χάρτης καταδυτικών σημείων, το ευρύτατο ξενοδοχειακό δυναμικό και οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού που η ίδια η πολιτεία προωθεί κλπ!

Μόνο αν κατευθυνθούμε προς αυτήν την αντίληψη θα έχουμε άμεσα και μόνιμα αποτελέσματα, δίνοντας στο ξενοδοχειακό δυναμικό και στις κοινότητες αυτοδυτών, την δυνατότητα να εκτιμήσουν ότι υπάρχει πεδίο δράσης προσέλκυσης καταδυτικών κλαμπ του εξωτερικού στη περιοχή.

Σήμερα η δυτική περιοχή του κόλπου του Μιραμπέλλου παρουσιάζει συντριπτικά  τη μεγαλύτερη  δραστηριότητα κατάδυσης στην Κρήτη.

Αυτό οφείλεται στην καταπληκτική μορφολογία των βυθών, στις ιδανικές  καιρικές συνθήκες που επικρατούν για όλο τον χρόνο καθώς  και της καταπληκτικής υποθαλάσσιας ορατότητας. Συντελεστές που δίνουν συγκριτικό πλεονέκτημα στη περιοχή του δήμου Αγίου Νικολάου.

Ο δήμος εν τέλει αν φοβάται στο να μην βλάψει τα συμφέροντα του Ρώσου επενδυτή στα πλευρά, και για αυτόν το λόγο δεν επιθυμεί τον πνιγμένο ως θαλάσσιο πάρκο (έστω και άτυπο), θα πρέπει να αποφασίσει αν είναι δημοτική αρχή ενός επενδυτή ή εκατοντάδων άλλων ξενοδόχων και επιχειρηματιών του Μιραμπέλου καθώς και της κοινωνίας,  που αδημονεί για τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος της περιοχής.

Προσωπικά με την επί δεκαετίες πείρα μου σε όλο το φάσμα της τουριστικής βιομηχανίας, πιστεύω ότι δεν θα βλάψει η δημιουργία καταδυτικού πάρκου κανέναν επενδυτή, του εναντίον.

Ο χωροταξικός σχεδιασμός δε, ακόμα και αν επέτρεπε την δημιουργία απεριόριστων ξενοδοχειακών μονάδων στην περιοχή, με τις υπάρχουσες συνθήκες το κάθε νέο ξενοδοχείο θα καθήλωνε την τιμολογιακή πολιτική των άλλων ή θα τα έκλεινε.

Πρωτίστως  χρειαζόμαστε  ολοκληρωτική αναβάθμιση του τουριστικού  προϊόντος της περιοχής και  γενικά τουριστική αναβάθμιση της ίδιας της περιοχής.  Μόνο έτσι μπορεί ο τόπος να διεκδικήσει νέους επενδυτές και πραγματική ανάπτυξη.

Οι οικονομικές εποχές που ζούμε σήμερα δεν συγχωρούν λάθη όπως της ιδέας περί τεχνητού θαλάσσιου πάρκου. Ο δήμος και οι φορείς δυστυχώς, δείχνουν την νοοτροπία, «του να φτιάξουμε ποτάμια γιατί επιδοτούνται τα γεφύρια».

Είναι η νοοτροπία της επιδότησης για την επιδότηση η οποία συνεισέφερε στην κρίση!!

Χρειάζεται άμεση αντίδραση στην κακή τουριστική χρονιά, με την οριοθέτηση του θαλάσσιου πάρκου που υπάρχει ήδη στο Μιραμπέλλο και την προστασία των λοιπών περιοχών από την παράνομη αλιεία! Η περιοχή του πνιγμένου εκτός των πολλών πλεονεκτημάτων που παρουσιάζει (μορφολογία βυθού, τοποθεσία στο κέντρο του ξενοδοχειακού δυναμικού, στο κέντρο των αλιευτικών εκτάσεων), βρίσκεται σε οπτική επόπτευση από τις λιμενικές αρχές του Αγίου Νικολάου.

Ο χάρτης είναι  ενός από τα καταδυτικά κέντρα που λειτουργούν στην περιοχή, συγκεκριμένα του κ Κουτουλάκη, παρουσιάζει 24 σημεία κατάδυσης προς στους πελάτες του (υπάρχουν περισσότερα), συμπεριλαμβανομένου της περιοχής του πνιγμένου.

Για ποιο λόγο ο Δήμος και η περιφέρεια δεν επιθυμούν την άμεση αναβάθμιση μιας από τις περιοχές αυτές ως θαλάσσιου πάρκου; Μήπως είναι παραπληροφορημένοι για να εμμένουν στην άποψη του τεχνητού πάρκου;

Θωμάς Τζανόπουλος

Τουριστικός πράκτορας

Ανεξάρτητο μέλος επιμελητηρίου Λασιθίου

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos

Η θέση σας, χρήσιμη !!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.