Το καταδυτικό πάρκο (δεν) θα συμβάλει στην ανάπτυξη του τουρισμού μας!
νήσος Σαπιέντζα, Μεσσηνία

Πριν από 60 χρόνια οι άρχοντες του τόπου αυτού οραματιζόμενοι την ανάπτυξη του τόπου τους,  μετέτρεψαν τα «άχρηστα κατσάβραχα» του παραλιακού Μιραμπέλλου σε ξενοδοχεία, φέρνοντας την οικονομική ευμάρεια σε κάθε οικογένεια του τόπου τους

και σε όλη την Κρήτη μετέπειτα, και μάλιστα με την σύμπραξη του δήμου Αγίου Νικολάου με ιδιώτη.

Σήμερα ο οραματισμός/προγραμματισμός των αρχόντων του τόπου αυτού δείχνει να φτάνει μέχρι για το  που θα τοποθετηθεί το περίπτερο στο λιμάνι ή την δημιουργία μια γλίστρας για τα σκάφη των ερασιτεχνών αλιέων στο σημείο που ξεκίνησε ο τουρισμός του τόπου ή οραματίζονται πολύ σωστά δύο παραλίες στην Ελούντα  μόνο μπροστά στην νέα ξενοδοχειακή επένδυση 790 κλινών στο Τσιφλίκι της Ελούντας( ΑΝΑΤΟΛΗ 23/01/18 σελ 23). Γιατί δεν κάνετε το ίδιο κ δήμαρχε στην Κιτροπλατεία, το Αμούδι, το Καθολικό, στην Αμουδάρα ή την παραλία της Άμμου προκειμένου να μεγαλώσουν οι παραλίες αυτές και να δέχονται περισσότερο κόσμο;

Έρχεται ταυτόχρονα με  δημοσίευμα του ο πρόεδρος της ΔΑΕΑΝ για το καταδυτικό πάρκο Αγίου Νικολάου, να δείξει πόσο στενά βλέπει ο δήμος την τουριστική ανάπτυξη (ΑΝΑΤΟΛΗ 22/01/18 σελ 17)! Σύμφωνα με την οικονομοτεχνική μελέτη που εκπονήθηκε τον Αύγουστο του 2016 αναφέρεται επί λέξει, «ο καταδυτικός τουρισμός αναμένεται να λειτουργήσει ως μια συμπληρωματική δραστηριότητα που μπορεί να συμβάλει κυρίως στην αύξηση των κατά κεφαλήν δαπανών των επισκεπτών».

Δηλαδή αισιοδοξεί ο δήμος ότι οι πελάτες των all inclusive ξενοδοχείων στην περιοχή θα ξοδέψουν περισσότερα χρήματα; Με ποια τουριστική κατάρτιση ή εμπειρία ο επιστήμονας του ΕΛΚΕΘΕ εκπόνησε την μελέτη για το καταδυτικό πάρκο Αγίου Νικολάου;

Ο καταδυτικός τουρισμός είναι το μεγαλύτερο κομμάτι των εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Ο μελετητής έπρεπε να προβλέπει την δυνατότητα αλλά και ο δήμος την ευκαιρία, να εισχωρήσει ο τόπος σε μια μεγάλη παγκόσμια τουριστική αγορά,  εκμεταλλευόμενος τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα. Ταυτόχρονα να δίνει την δυνατότητα της ποιοτικής και οικονομικής αναβάθμισης των επισκεπτών της περιοχής,  την αύξηση των διανυκτερεύσεων, την επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν στις 365 ημέρες, την αύξηση των τιμών διανυκτέρευσης και την παράλληλη  διάχυση της οικονομίας σε όλη την κοινωνία.

Ο στόχος έπρεπε να είναι τα καταδυτικά και τουριστικά σκάφη από το δήμο Αγίου Νικολάου, να πραγματοποιούν εξορμήσεις σε όλη την ευρύτερη περιοχή του κόλπου του Μιραμπέλλου και του Αφορεσμένου, ταυτόχρονα  ο καταδυτικός τουρισμός να είναι ένας από τους μοχλούς περιορισμού του all inclusive και όχι μια συμπληρωματική δράση όπως αναφέρει ο μελετητής.

Συμπληρωματική δράση είναι η επιφανειακή περιήγησης, που έχει αποκλειστεί στο τεχνητό θαλάσσιο πάρκο Αγίου Νικολάου λόγο του βάθους οροθέτησης του! Εξαιρετικό επίσης παράδειγμα επιτυχημένης συμπληρωματικής δράσης στην περιοχή μας είναι η επιφανειακή περιήγηση με υμη υποβρύχιο και το οποίο επίσης έχει αποκλειστεί για τον ίδιο λόγο. Συμπληρωματική δράση θα ήταν με βάση τον αλιευτικό τουρισμό, οι αλιείς να διεξάγουν εκδρομές επιφανειακής περιήγησης.

Με το ίδιο σκεπτικό θα έπρεπε να αντιμετωπίζει όλες τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού ο δήμος, αντί του να περιορίζεται σε «εφάπαξ» αθλητικές δράσεις όπως του cliff diving ή το SUP, οι οποίες αποσκοπούν στο θεαθήναι και μόνο!

Αντί λοιπόν της σοβαρής και εμπεριστατωμένης αντιμετώπισης, ο δήμαρχος βρήκε ως αποδιοπομπαίο τράγο τον πρόεδρο της ΔΑΕΑΝ και ο πρόεδρος της ΔΑΕΑΝ βρήκε «συνένοχους» τα καταδυτικά κέντρα για την πολιτική τους κάλυψη  στην πιθανή αποτυχία (ΑΝΑΤΟΛΗ 22/01 σελ 17)! Τα καταδυτικά κέντρα, oπου μετά  από τα αλλεπάλληλα πλήγματα που δέχονται από την  παράνομη αλιεία, και επιπλέον του ότι δεν υπάρχει καμιά προστατευμένη υποθαλάσσια περιοχή που να αστυνομεύεται, βρίσκονται στην κατάσταση του να συμβιβάζονται με το τεχνητό θαλάσσιο πάρκο.

Πότε πήρατε ξανά την άποψη κ δήμαρχε των καταδυτικών κέντρων όπως στην περίπτωση του σκάφους “dolgoruki” που αγόρασε πρόωρα η δημοτική επιχείρηση για να το βυθίσει, πότε προτείνατε έστω μία αποστολή σε ένα καταδυτικό προορισμό του εξωτερικού για να αποκτήσετε ολοκληρωμένη άποψη; Μόνο τα σκουπίδια αφορούν την δημοτική αρχή  θέτοντας παλιότερα ως δήμαρχος υποψήφιος για πρόεδρος του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ) ή πραγματοποιώντας αποστολές στην Σουηδία για τον ίδιο λόγο πριν μερικές ημέρες;

Το καταδυτικό πάρκο (δεν) θα συμβάλει στην ανάπτυξη του τουρισμού μας!Τα καταδυτικά κέντρα είναι η αιχμή του δόρατος του καταδυτικού τουρισμού, πίσω από αυτήν την αιχμή βρίσκεται μια τεράστια τουριστική βιομηχανία που συμπεριλαμβάνει όλο το οικονομικοτουριστικό φάσμα. Από την διαμονή, την εστίαση, τις τουριστικές εκδρομές, τις μεταφορές, το εμπόριο, την μεταποίηση, τις υπηρεσίες, το εργατικό δυναμικό  κλπ μέχρι και την υπερβαρική ιατρική.

Δυστυχώς η περιοχή προχωρά με κοντόφθαλμο βλέμμα αν όχι με και ιδιοτέλεια, για την δημιουργία μιας υποδομής όπου λόγο του νόμου 429/2014 που επιτρέπει σήμερα την σύμπραξη δημόσιου με ιδιωτικού τομέα να είναι το «μαγαζί» των ολίγων, εν αντιθέσει με του τι έγινε πριν 60 χρόνια. Ένα «μαγαζί» αντιστρόφως ανάλογο των αναγκών και των προϋποθέσεων που επιβάλει η εποχή μας ως τουριστικός προορισμός σε ένα διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον. Αγνοεί δε επιδεικτικά τα νέα δεδομένα περί καταδυτικού τουρισμού που διαμορφώνονται στην Ελλάδα, όπως καταδύσεις σε υποθαλάσσιους αρχαιολογικούς χώρους, σε αρχαία και σημαντικά νεότερα ναυάγια καθώς και σε φυσικούς βυθούς.

Δυστυχώς τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της  περιοχής, τα οποία αναφέρει η οικονομοτεχνική μελέτη (ΑΝΑΤΟΛΗ 22/01) ως «τα κρυστάλλινα νερά, τη  χλωρίδα και πανίδα καθώς και την απαράμιλλη μορφολογία των βυθών», τα συμπυκνώνει ο μελετητής και ο δήμος σε ένα επιδοτούμενο τεχνητό θαλάσσιο πάρκο, όπου ο μελετητής και κατ επέκταση οι ιθύνοντες του τόπου αυτού, αγνοούν επιδεικτικά τα δεκάδες σημεία φυσικού υποβρύχιου καταδυτικού ενδιαφέροντος της περιοχής.

Aν ένα μικρό μέρος αυτών των σημείων είχαν προστατευτεί, το Μιραμπέλλο θα ήταν ήδη καταδυτικός προορισμός 365 ημερών.

Δηλαδή αυτό που γίνεται τώρα, είναι αντίστοιχο του να φτιάξει ο τόπος ένα τεχνητό φαράγγι αντί του να αξιοποιήσει τα φαράγγια της Κριτσάς, του Αδριανού, του Φοινοκαλιά ή το φαράγγι στις Σέλες κλπ;

Έχετε κ δήμαρχε την δυνατότητα με κανονισμό λιμένα (όπως με το ΦΕΚ 59Β 1979 άρθρα 31,32,33 & 36 που απαγορεύει την αλιεία στην Λίμνη, το Καθολικό και προστατεύει το νησί των  Αγίων Πάντων ως φυσικό κάλος και τόπο εκτροφής   αίγαγρων) παρακάμπτοντας τη γραφειοκρατία  να γίνει  ο τόπος καταδυτικός προορισμός 365 ημερών και μάλιστα  πρωτοπόρος, παράλληλα αν θέλετε με το τεχνητό θαλάσσιο πάρκο.

Αντί αυτού, ο καταδυτικός τουρισμός που σχεδιάζετε με το τεχνητό  καταδυτικό πάρκο, θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη του μελετητή, του κατασκευαστή, των συνεταίρων του πάρκου και όχι του τουρισμού του τόπου, αφού δεν θα είναι ικανό να προσελκύει καταδυτικά κλαμπ του εξωτερικού αλλά θα εξυπηρετεί τους ήδη επισκέπτες της περιοχής και μόνο.

Μάλλον δεν έχετε συνειδητοποιήσει ότι επικρατεί ένα κλίμα μετανάστευσης στην περιοχή, και ότι μόνο του ένα ξενοδοχείο δεν προσελκύει ή δεν αποδίδει  αν δεν είναι ενταγμένο σε ένα ευρύτερο τουριστικό και φυσικό περιβάλλον, με ανεπτυγμένη τουριστική ταυτότητα και brand name!

Κρίμα!

Θωμάς Τζανόπουλος

Τουριστικός πράκτορας

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos