ένα από τα αεροδρόμια που πέρασαν στη Fraport A.G.
ένα από τα αεροδρόμια που πέρασαν στη Fraport A.G.

Όπως είναι γνωστό, πρόσφατα, 161 φορείς από όλη την Ελλάδα, 29 από αυτούς φορείς από την
Κρήτη, συνυπέγραψαν ψήφισμα κατά της πώλησης των Περιφερειακών Αεροδρομίων, με το οποίο

ζητούν την ακύρωση της άκρως επιζήμιας για την οικονομία, όπως λένε, δρομολογούμενης αποκρατικοποίησης των Περιφερειακών Αερολιμένων, την κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ και του θεσμικού του ρόλου και την άμεση αναβάθμιση των Περιφερειακών Αερολιμένων για την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας τους.
Τα παραπάνω ζητούν με το ψήφισμά τους προς τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς, οι 161 θεσμικοί φορείς και συλλογικότητες, της «Κοινής Πρωτοβουλίας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των Περιφερειακών Αεροδρομίων».
Στο ψήφισμα επισημαίνεται ότι οι περισσότεροι Κρατικοί Αερολιμένες, βρίσκονται στις νησιωτικές Περιφέρειες της Ελλάδας (των Ιονίων Νήσων, της Κρήτης, της Δωδεκανήσου, του Αιγαίου), γεγονός που τους καθιστά άκρως αναγκαίους για την ενδοπεριφερειακή κοινωνική συνοχή, την αναπτυξιακή προοπτική των νησιών και την εθνική ασφάλεια.
Παράλληλα τονίζουν ότι είναι απόλυτα κερδοφόρες και βιώσιμες επιχειρήσεις υπό δημόσιο έλεγχο και διοίκηση, ενισχύουν σημαντικά τον κρατικό προϋπολογισμό, δεν επιβαρύνουν τον Έλληνα φορολογούμενο και έχουν άμεσες δυνατότητες αύξησης της αποδοτικότητας – κερδοφορίας τους.
Οι 161 φορείς υπογραμμίζουν ακόμα ότι είναι επιζήμια για την οικονομική εξέλιξη της χώρας, η
δημιουργία ιδιωτικού μονοπωλίου στον τομέα των αερομεταφορών.
Να σημειωθεί ότι ο διαγωνισμός για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας καταχωρήθηκε σε κοινοπραξία με βασικό μέτοχο το γερμανικό κράτος και συγκεκριμένα την εταιρεία Fraport AG. Η παραχώρηση θα είναι για 40 χρόνια με το εφάπαξ τίμημα σε 1.2 δισεκατομμυρίων ευρώ και το ετήσιο εγγυημένο μίσθωμα ανέρχεται 23 εκατομμυρίων ευρώ.
Η Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΑΚ, κατά τη συνεδρίαση της 19/03/2015 με ομόφωνη απόφαση της, αποφάσισε και συνυπογράφει το ψήφισμα αυτό.

Ο Πρόεδρος
Ιωάννης Χαρωνίτης
Μηχανολόγος & Αεροναυπηγός Μηχ/κος

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos