Νίκος Χριστοφακάκης

τ. Δήμαρχος Ιεράπετρας

Του Νίκου Χριστοφακάκη.
Ιεράπετρα 21/01/08
Στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας το βράδυ της Παρασκευής, 18 τρέχοντος και πριν τη συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης οι κ.κ. Γ. Φωνιαδάκης και Ν. Κουδουμάς, υπάλληλοι του Δήμου Ιεράπετρας, Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Λασιθίου ο πρώτος και Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου ΟΤΑ ο δεύτερος, πρωταγωνίστησαν σε μια κακής ποιότητας θεατρική παράσταση, την οποία από καιρό προετοίμαζε ως σκηνοθέτης ο κ. Μανόλης Μαστοράκης, Δήμαρχος Ιεράπετρας.

Οι εν λόγω κύριοι με τα κείμενα που διάβασαν και με την εν γένει συμπεριφορά τους προσέβαλαν βάναυσα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και γενικώς όλους τους αιρετούς. Ειδικότερα, όμως, προσέβαλαν τη δική μου τιμή και υπόληψη, προσπαθώντας να σπιλώσουν την προσωπικότητα και την προσφορά μου ως Δημάρχου Ιεράπετρας.
Όσοι γνωρίζουν τους υβριστές θα θεωρήσουν περιττή κάθε είδους αντίδρασή μου. Το «έξεστι Κλαζομενίοις ασχημονείν» των αρχαίων, αλλά και η λαϊκή σοφία, που προειδοποιεί πως μόνο «κρα» είναι δυνατόν να ακούσει κανείς από το στόμα των κοράκων, αρκούν προς το παρόν για απάντησή τους. Είναι προφανές ότι στρέφονται εναντίον μου, επειδή ως Δήμαρχος δεν αποδέχτηκα την ιδιότυπη προσωπική ασυλία που επιδίωκαν και δε συμφώνησα να συνδιοικήσω μαζί τους το Δήμο, όπως ήθελαν. Κυρίως, όμως, επειδή αυτό επιβάλλει το καθήκον τους προς τον κύριό τους, για την εκλογή του οποίου αγωνίστηκαν φανατισμένα και με κάθε τρόπο.
Εκείνου, λοιπόν, του κ. Μαστοράκη, δηλαδή, την ηθική ή μάλλον την ανήθικη αυτουργία καταγγέλλω. Εκείνος είναι ο εμπνευστής της διχαστικής πολιτικής, η οποία εφαρμόζεται στο Δήμο μας από την 1η του Γενάρη του 2007. Εκείνον συνέφερε και γι’ αυτό την επιδίωξε η αναβίωση των κομματικών διαχωριστικών γραμμών στη δημόσια ζωή του τόπου μας. Μόνον έτσι θα επανεκλεγόταν, άλλωστε, Δήμαρχος. Εκείνος μετέφερε την αντιπαράθεση των δημοτικών εκλογών στις αίθουσες των Ποινικών Δικαστηρίων, συνεπής με τον δικομανή εαυτό του. Εκείνος κρατεί ομήρους υπαλλήλους και δημότες, προκειμένου να εκδικηθεί και να εξοντώσει τους πολιτικούς αντιπάλους του, ώστε η δημαρχία του να καταστεί ανεξέλεγκτη, ανενόχλητη και προπαντός ισόβια.
Προσδίδει, λοιπόν, καινοφανείς διαστάσεις σε συνήθη υπηρεσιακά θέματα, ώστε να παριστάνει εκ του ασφαλούς και αδαπάνως για τον ίδιο το γενναιόδωρο, τον υπερασπιστή της νομιμότητας, αλλά και των θυμάτων που ο ίδιος δημιουργεί, για να τα «προστατεύσει» στη συνέχεια.
Η διάθεση χρημάτων από το ταμείο του Δήμου για τις ανάγκες των Δημοτικών Επιχειρήσεών του αποτελεί συνήθη αυτοδιοικητική πρακτική, παρά την απαγόρευση του Νόμου να χρηματοδοτούνται από τους Δήμους οι Δημοτικές Επιχειρήσεις. Εάν δε συνέβαινε αυτό, οι περισσότερες Δημοτικές Επιχειρήσεις δε θα υπήρχαν. Θα είχαν κλείσει. Αυτό συνέβαινε, συμβαίνει και θα συμβαίνει και στο Δήμο μας, όπου μάλιστα οι Δημοτικές Επιχειρήσεις (ΜΙΝΩΣ, ΔΕΑΠΙ) εξαρτώνται απολύτως από τη χρηματοδότηση του Δήμου, που είναι η κύρια πηγή εσόδων τους. Αυτό συμβαίνει κατ’ εξοχήν και με τη Δημοτική Επιχείρηση ΜΙΝΩΣ, η οποία, όπως είναι γνωστό, στήθηκε «εν πολλαίς αμαρτίαις» και εξοπλίστηκε με μηχανήματα παρωχημένης τεχνολογίας, που παρήγαν μη εμπορεύσιμο προϊόν και γι’ αυτό ήταν εξ αρχής προβληματική.
Αντί, λοιπόν, ο κ. Μαστοράκης να πράξει ό,τι πράττει κάθε άλλος Δήμαρχος σε τέτοιες περιπτώσεις. Αντί να θυμηθεί όσα έσπευδε να μου υποδείξει τηλεφωνικώς από τις Βρυξέλλες, όταν από το ταμείο της ΔΕΑΠΙ «έκανε φτερά» σημαντικότατο χρηματικό ποσόν, σήμερα παριστάνει τον Ροβεσπιέρο και βαυκαλίζεται ότι θα με εκβιάσει, κρατώντας ως όμηρο δημοτική υπάλληλο, της οποίας την υπηρεσιακή προσφορά ουδείς αμφισβήτησε. Εξαιρουμένων, ίσως, εκείνων που εμφανίζονται σήμερα ως προστάτες της, οι οποίοι επανειλημμένως και εις επήκοον πολλών είχαν συγκρουστεί μαζί της στο παρελθόν για υπηρεσιακά θέματα.
Πριν οι δυο Ζορό εμφανιστούν στο Δημοτικό μας Συμβούλιο, ο κ. Μαστοράκης με εμπιστευτική επιστολή προς εμένα και με ταυτόχρονες δημόσιες παραινέσεις από τις στήλες εφημερίδων και από το γνωστό ραδιοφωνικό μπαλκόνι, όπου καθημερινά βρίσκεται, προετοίμαζε όσα συνέβησαν.
Το συμβάν της Παρασκευής σε πρώτη μεν ανάγνωση στρέφεται εναντίον τής παράταξής μας και κυρίως κατά του προσώπου μου. Στην ουσία, όμως, στρέφεται κατά της λειτουργίας του Δήμου, κατά του έργου και κατά της υποστάσεως των αιρετών. Στρέφεται εναντίον ανθρώπων που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα κοινά, χωρίς να επιδιώκουν ατομικά οικονομικά ωφελήματα. Στρέφεται εναντίον εκείνων που τους εμπιστεύονται, γι’ αυτό τους ψηφίζουν, εξουσιοδοτώντας τους να διαχειρίζονται τις κοινές υποθέσεις. Στρέφεται κατά του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ως παράταξη δηλώσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι σε καμιά περίπτωση κανείς υπάλληλος δεν πρέπει να επιβαρυνθεί με την καταβολή οποιουδήποτε ποσού. Η λογιστική εκκρεμότητα αφορά στην Οικονομική Υπηρεσία και στη ΜΙΝΩΣ. Οφείλει να την κλείσει ο Δήμος. Ο Δήμος οφείλει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, αφού δικές του υποχρεώσεις καλύφθηκαν, δικές του εργασίες εκτελέστηκαν, όπως και με έγγραφα αποδεικνύεται. Πρόκειται για μια υποχρέωση του Δήμου, που καλύφθηκε από τον οφειλέτη του (ΜΙΝΩΣ), κάτι που θα μπορούσε να εξαναγκαστεί π.χ. με κατάσχεση στα χέρια τρίτου.
Στην ίδια συνεδρίαση απαιτήσαμε ο κλειστός φάκελος, που οι γραμματοκομιστές ενεχείρισαν στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, να επιστραφεί αμέσως στην δικαιούχο και να μην οδηγηθεί στο χρηματοκιβώτιο του Δήμου, όπου με δική τους ευθύνη κατέληξε. Αφού η υπόθεση θα κριθεί στη δικαιοσύνη, δε συνέτρεχε κανένας λόγος να πληρώσει η υπάλληλος, όπως υποδείκνυε ο Δήμαρχος. Κανείς εξάλλου δε δικαιούται να χρησιμοποιεί την προσωπική ή την οικογενειακή κατάσταση κανενός, δίκην αναγνώσματος λαϊκού περιοδικού, προκειμένου να εξασφαλίσει εύκολες εντυπώσεις, επενδύοντας στο συναίσθημα, στις ευαισθησίες των ακροατών. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κλείσει η εκκρεμότητα. Τους γνωρίζει καλώς ο κ. Δήμαρχος. Τους ανέφεραν και σύμβουλοι της πλειοψηφίας, που δε διακατέχονται από ρεβανσισμό και εμπάθεια, όπως εκείνος. Ας ακουστεί για μια φορά η φωνή τους.
Άλλωστε, όπως πληροφορούμαι, συμβάσεις καθαριότητας υλοποιούνται και σήμερα από το Δήμο μας και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις, αν και ο κ. Δήμαρχος δηλώνει ασυμβίβαστος εραστής της απόλυτης νομιμότητας!

Νίκος Χριστοφακάκης
Πρώην Δήμαρχος Ιεράπετρας

Print Friendly, PDF & Email

Από manos