Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Λασιθίου και Λακωνίας κ.κ. Μιχάλης Καρχιμάκης και Λεωνίδας Γρηγοράκης αντίστοιχα απέστειλαν ερώτημα προς τον υπουγό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο με θέμα τα κλειστά κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού, εξοπλισμού και ιατρών.
 
Το ερώτημα
 
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας περισσότεροι από 4500 άνθρωποι στη χώρα μας, στερούνται κάθε χρόνο τη δυνατότητα να σώσουν τη ζωή τους, επειδή παραμένουν «κλειστά» πάνω από 150 κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) των Δημοσίων Νοσοκομείων της χώρας.
 
Η κύρια αιτία για τα «κλειστά» κρεβάτια στις ΜΕΘ είναι η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού και σε αυτή προστίθενται οι ελλείψεις απαιτούμενου εξοπλισμού και ιατρών. Σχολιάζοντας τη μελέτη, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας κ. Αντ.Μαυρομάτης μεταξύ των άλλων σημειώνει: «Η μελέτη μας έδειξε ότι μόλις το 1,9% των νοσοκομειακών κλινών στην Ελλάδα είναι κρεβάτια εντατικής όταν στην ευρωζώνη ο μέσος όρος είναι 20%!
 
Με άλλα λόγια έπρεπε να έχουμε γύρω στα 2000 κρεβάτια εντατικής, αλλά λειτουργούν μόλις 445.» Επιπρόσθετα, ο αντιπρόεδρος της Εταιρείας κ. Απόστολος Αρμαγανίδης τονίζει ότι: «Καημερινά και μόνο στην Αττική 20 έως 30 ασθενείς αναζητούν μέσω ΕΚΑΒ ένα κρεβάτι στην εντατική.» Η Κυβέρνηση στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των «κλειστών» κρεβατιών στις ΜΕΘ αποφάσισε να νοικιάσει κρεβάτια από εντατικές ιδιωτικών νοσοκομείων.
 
Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε ο κ. Αντ.Μαυρομάτης το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης είχε νοικιάσει 73 κρεβάτια σε ιδιωτικές μονάδες στις οποίες το μέσο κόστος νοσηλείας για μια ημέρα ανέρχεται στα 1500 ευρώ, κόστος το οποίο αντιστοιχεί στο μηνιαίο μισθό ενός νοσηλευτή σε κρατικό νοσοκομείο. Με τις πιστώσεις που διατίθενται για την ενοικίαση κρεβατιών θα μπορούσαν να προσληφθούν νοσηλευτές, προκειμένου να «ανοίξουν» τα κρεβάτια των ΜΕΘ.
 
Η σημαντικότερη επίπτωση από τη μη λειτουργία των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας είναι πολλοί ασθενείς να καταλήγουν, επειδή αδυνατούν να βρουν κρεβάτι σε αυτές. Επιπρόσθετα πολλοί συνάνθρωποί μας που έχουν ανάγκη μεταμόσχευσης, σε κάποιο ζωτικό τους όργανο, αναγκάζονται να περιμένουν στη λίστα αναμονής για πλλά χρόνια, αφού τα πτωματικά μοσχεύματα παρέχονται από εγκεφαλικά νεκρούς ασθενείς, που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
 
Μετά τα παραπάνω ερωτάστε:
  • Πόσες μονάδες εντατικής θεραπείας έχουν δημιουργηθεί και λειτουργούν σήμερα σε όλη τη χώρα στα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας στα Πανεπιστημιακά και Στρατιωτικά Νοσοκομεία;
  • Πόσες από αυτές λειτουργούν και πόσες κλίνες έχει η κάθε μία;
  • Ποιες οι ελλείψεις σε προσωπικό και τεχνολογικό εξοπλισμό για κάθε μια από τις μονάδες εντατικής θεραπείας;
  • Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να «ανοίξουν» τα κρεβάτια των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Μιχάλης Καρχιμάκης

Λεωνίδας Γρηγοράκος

Print Friendly, PDF & Email

Από manos