«Αύριο θα κάνει ξαστεριά», χαρακτικό του Τάσσου (1973)
«Αύριο θα κάνει ξαστεριά», χαρακτικό του Τάσσου (1973)

Υπάρχουν κάποιες στιγμές στην ιστορία αυτού του τόπου, που είναι ιδιαζόντως συγκλονιστικές και σπουδαίες και όμως αντιμετωπίζονται ως περιθωριακές από τους «κρατούντες». Κι αργότερα, πολύ αργότερα. έρχονται οι ίδιοι διαμορφωτές της κοινής γνώμης να τις καπηλευτούν και να «πανηγυρίσουν» για τα επιτεύγματά τους.

Τις ημέρες αυτές, λοιπόν, έχουμε μπροστά μας ένα τέτοιο γεγονός, που πρόκειται να σηματοδοτήσει εξελίξεις στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης της χώρας. Οι ανένταχτοι φοιτητές της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ αποφάσισαν την απώλεια του εαρινού εξαμήνου, προκειμένου να διαφυλάξουν την ποιότητα των σπουδών τους. «Μετά από γενική συνέλευση του φοιτητικού σώματος της σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη μέχρι τώρα υπάρχουσα κατάσταση, αλλά και τη μελλοντική, στην οποία καλούμαστε να ενεργήσουμε, προκειμένου να ολοκληρωθεί το ήδη χρονικά συμπιεσμένο εξάμηνο σπουδών και προκειμένου να διασφαλίσουμε την ποιότητα σπουδών μας, αποφασίζουμε να χαθεί το εξάμηνο»

Η γενναία απόφασή τους εκθέτει τις στρεβλές πρακτικές που υιοθετούνται στα ΑΕΙ τα τελευταία χρόνια αλλά και τους κομματικούς μηχανισμούς, οι οποίοι με τη μορφή των παρατάξεων παίζουν πολιτικά παιχνίδια εις βάρος των φοιτητών. Οι φοιτητές ζητούν να μην αλλοιώνεται ο ακαδημαϊκός χρόνος σπουδών τους και να μην παραμένουν στα χαρτιά οι 13 εβδομάδες διδασκαλίας ανά εξάμηνο. Ενδεικτικά για το ακαδημαϊκό έτος 2013-14 ας παρακολουθήσουμε τι συνέβη:

1. τρίμηνες κινητοποιήσεις στην αρχή του ακαδημαϊκού έτους

2. έναρξη χειμερινού εξαμήνου το Δεκέμβριο

3. ολοκλήρωση εξεταστικής χειμερινού εξαμήνου τη Μ. Πέμπτη(17/4/2014)

4. έναρξη εαρινού εξαμήνου 28/4/2014

5.13 Ιουνίου κατάληψη ΕΜΠ από διοικητικούς και φοιτητές

6. 2 Ιουλίου λήξη κατάληψης

7. 3 Ιουλίου ανακοίνωση με τυμπανοκρουσίες «θα γίνει κανονικά το εξάμηνο μέχρι 30 Ιουλίου!!!»

8. 4 Ιουλίου οι ανεξάρτητοι φοιτητές αποφασίζουν και η απόφασή τους είναι κόλαφος στο σύστημα της υποκρισίας και της ανευθυνότητας. Απαιτούν με όλο το δικαίωμα που τους δίδει η προοπτική της ζωής τους να μην υποβαθμίζονται οι σπουδές τους, απαιτούν το ΕΜΠ να συνεχίσει να παράγει επιστήμονες κύρους και όχι απλά πτυχιούχους! Προτείνουν να ξεκινήσουν μαθήματα στις 25 Αυγούστου και να ολοκληρωθούν τον Οκτώβριο. Και πάλι εισπράττουν άρνηση σε μια ρεαλιστική πρόταση που δίνει τη δυνατότητα να περισωθεί το κύρος του Ιδρύματος και ταυτόχρονα να προχωρήσουν οι «επί πτυχιω» φοιτητές.

9. 10 Ιουλίου, τα παιδιά με ωριμότητα και σύνεση απαντούν με αποχή από τα μαθήματα. Αρνούνται να γίνουν πιόνια σκοπιμοτήτων. Επιθυμούν να σπουδάσουν με σοβαρότητα και οργάνωση σε ένα σοβαρό πολυτεχνείο.

Η σθεναρή στάση των φοιτητών και η απόφασή τους -που ζημιώνει τις οικογένειες τους- δε βρίσκει ανταπόκριση στην πλειονότητα των καθηγητών- τι κρίμα!- δημιουργώντας την αίσθηση άλλων σχεδιασμών για το Σεπτέμβριο.

Αυτή η εξέλιξη είναι πραγματικά πρωτοπόρα για τα χρονικά της πανεπιστημιακής κοινότητας, δεδομένου πως τα τελευταία χρόνια, οι φοιτητές έδειχναν να μην αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους και να μη διεκδικούν τα πραγματικά τους δικαιώματα στη γνώση, αφήνοντας τις μειοψηφίες να αποφασίζουν γι’ αυτούς με το σύστημα των εκτάκτων συνελεύσεων και των στημένων διαδικασιών.

Ως κοινωνία σκεπτομένων ανθρώπων,- όσοι έχουμε απομείνει σ’ αυτή τη χώρα,- οφείλουμε να χειροκροτήσουμε τη στάση των παιδιών της αρχιτεκτονικής, ως μια μοναδική ευκαιρία ανάτασης στη διογκούμενη κρίση αρχών και αξιών και να στηρίξουμε πραγματικά κάθε προσπάθεια ανασύνταξης της ελληνικής πραγματικότητας, ιδίως όταν προέρχεται από τη νέα γενιά.

Η ομότιμη καθηγήτρια ΕΜΠ κ. Μάρω Καρδαμίτση – Αδάμη δήλωσε στην «Κ»: «Ο Αλέξης Δημαράς είχε πει: “Κάποτε οι Έλληνες έστελναν τα παιδιά τους στο σχολείο για να γίνουν άνθρωποι, ύστερα για να μάθουν γράμματα και τώρα για να πάρουν πτυχίο”. Ε, να λοιπόν που οι σπουδαστές της Αρχιτεκτονικής στέλνουν ένα ελπιδοφόρο μήνυμα: “Δεν θέλουμε πτυχίο, θέλουμε γράμματα. Θέλουμε γνώση”. Μέσα σε μια περίοδο κρίσης και κατήφειας, να κι ένα αστεράκι ελπίδας».

Μπορούμε να διαφωνήσουμε; Δικαιούμαστε; Η απάντηση είναι προφανής.

 

ΜΑΡΙΑ ΚΩΣΤΑΚΗ

ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos