Οροπέδιο ΣελάκανουΔίνουμε στη δημοσιότητα το κοινό ψήφισμα των φορέων του Νομού Λασιθίου σχετικά με το Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΓΠΧΣΑΑ), ψήφισμα το οποίο υπήρξε καρπός της συνάντησης που διεξήχθη στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου, μετά από πρόσκληση του Νομάρχη Αντώνη Στρατάκη.
Το περιεχόμενο του ψηφίσματος, το οποίο υπογράφουν, ο Νομάρχης Αντώνης Στρατάκης, ο Πρόεδρος της Ν.Ε. Λασιθίου του Τ.Ε.Ε/Τ.Α.Κ. Μιχάλης Χωραφάς και ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Νικόλας Καστρινάκης, έχει ως εξής:

«Οι φορείς του νομού Λασιθίου κατά τη συνάντησή μας στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου μετά από πρόσκληση του Νομάρχη Λασιθίου Αντώνη Στρατάκη εκφράζουμε τη διαφωνία μας για το νέο ΓΠΧΣΑΑ όπως αυτό εγκρίθηκε από την κυβερνητική επιτροπή, γιατί δεν προσδιορίζει τις στρατηγικές κατευθύνσεις για την ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη και την αειφόρο οργάνωση του εθνικού χώρου που αποτελούν βασικούς και πρωτεύοντες στόχους και σκοπούς του, και δε συμβάλλει στη ζητούμενη βιώσιμη ανάπτυξη της Ανατολικής Κρήτης.

Για το Νομό Λασιθίου ειδικά, το νέο ΓΠΧΣΑΑ, ο ρόλος που του δίνεται είναι εκείνος του περιφερειακού κομπάρσου και του άβουλου θεατή. Το νέο σχέδιο, επισημοποιεί και νομιμοποιεί πλέον με τον πιο σαφή τρόπο, το αναπτυξιακό μέλλον της Κρήτης μέσα από την περαιτέρω γιγάντωση του γεωγραφικού δίπολου Ηρακλείου – Χανίων, αφήνοντας εκτός των μελλοντικών σχεδιασμών το Λασίθι και το Ρέθυμνο, καθώς και ολόκληρο τον ξεχασμένο και παραγκωνισμένο νότο, ίσως γιατί η μεγαλύτερη πόλη της νότιας Κρήτης, η Ιεράπετρα, ευρίσκεται στο Λασίθι.

Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με το εφεύρημα των δίπολων και θεωρούμε ότι όλες οι πόλεις έχουν να παίξουν το δικό τους καθοριστικό αναπτυξιακό ρόλο σύμφωνα και με την ουσία και την αποστολή που πρέπει να διαπερνά το νέο σχέδιο. Το ΓΠΧΣΑΑ θεωρούμε ότι πρέπει να είναι σαφέστερο και πιο διεξοδικό και να δίνει συγκεκριμένες οδηγίες και κατευθύνσεις για τον υποκείμενο χωροταξικό σχεδιασμό, με δεδομένο τις επερχόμενες κλιματικές αλλαγές και τη σπανιότητα των φυσικών πόρων.

ΕλούνταΓια το νομό Λασιθίου οι κυριότερες παρατηρήσεις μας, οι οποίες πρέπει να ενσωματωθούν στην Κ.Υ.Α. είναι οι παρακάτω :
1. Στο άρθρο 6.Α.2.2 για τις θαλάσσιες μεταφορές (σελ. 39) να συμπληρωθεί ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει ο λιμένας της Σητείας, ανατολικά, όμοια με τον λιμένα Σούδας από δυτικά, συμπληρωματικά και οι δυο στον λιμένα Ηρακλείου. Επίσης απαιτείται η δημιουργία τουριστικού – εμπορικού λιμένα στην Ιεράπετρα, την μεγαλύτερη πόλη της νότιας Κρήτης, που θα αποτελέσει πόλο ανάπτυξης του κρητικού νότου και θα συνδέσει την Κρήτη με την βόρειο Αφρική, την Κύπρο και την μέση Ανατολή. Ο λιμένας αυτός θα είναι διαφορετικού χαρακτήρα από τον λιμένα εμπορευματοκιβωτίων που αναφέρεται στην Κ.Υ.Α. Για την υλοποίηση του έργου αυτού είχε δεσμευθεί και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κατά την τελευταία του προεκλογική επίσκεψη στην περιοχή.
2. Στο άρθρο 6.Α.2.3. για τις αερολιμενικές υποδομές (σελ. 42), να συμπληρωθεί ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει ο αερολιμένας της Σητείας (ο οποίος τώρα επεκτείνεται) από ανατολικά, όπως προστέθηκε ο αερολιμένας των Χανίων από δυτικά, συμπληρωματικά και οι δύο στον αερολιμένα του Ηρακλείου.

Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η ισόρροπη ανάπτυξη της Κρήτης αλλά και η εκπλήρωση του ρόλου που πρέπει να έχει, δεδομένης της ενίσχυσης και τον δύο άκρων που μέσω ενός σύγχρονου Β.Ο.Α.Κ. (ο οποίος θα πρέπει επιτέλους να κατασκευαστεί και στο νομό Λασιθίου με προδιαγραφές αυτοκινητόδρομου και όχι με προδιαγραφές επαρχιακής οδού) συνδέονται γρήγορα, αναβαθμίζοντας και το νησί αλλά και το ρόλο του στον ευρύτερο μεσογειακό χώρο (που τονίζεται άλλωστε στο θεσμοθετημένο Χωροταξικό Πλαίσιο Κρήτης).

3. Στο άρθρο 7.Α (σελ. 50), για τον αγροτικό τομέα να συμπληρωθεί στο ζ η προστασία της γεωργικής γης στην Ιεράπετρα Λασιθίου όμοια με τη Μεσσαρά Ηρακλείου. Είναι γνωστή η παραγωγικότητα της ευρύτερης περιοχής της Ιεράπετρας σε κηπευτικά και θα πρέπει να είναι στις βασικές περιοχές προστασίας.
4. Στο άρθρο 10.Β (σελ. 63), που αναφέρεται στην πολιτιστική κληρονομιά υπάρχει ίσως η σοβαρότερη παράλειψη που αφορά στο νομό Λασιθίου. Απουσιάζει κάθε είδους αναφορά σε μνημεία, ενώ στο νομό υπάρχει το δεύτερο σε επισκεψιμότητα μνημείο στην Κρήτη, το νησί της Σπιναλόγγα με το ενετικό φρούριο που αναμφίβολα πρέπει να χαρακτηριστεί διεθνούς εμβέλειας αλλά και τα μινωικά ανάκτορα Ζάκρου και Γουρνιών που κάλλιστα μπορούν να χαρακτηριστούν εθνικής εμβέλειας. Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι στο χάρτη 10, ο νομός Λασιθίου παρουσιάζεται ως μια πολιτισμικά κενή χερσόνησος.
Ζάκρος, ανάκτορο5. Στο 10.4.Α για το υδατικό δυναμικό να προβλεφθούν τα απαραίτητα έργα ενιαίας διαχείρισης του υδάτινου δυναμικού του νομού, επειδή το Λασίθι είναι ο πλέον ξηροθερμικός νομός που απειλείται από ερημοποίηση.
6. Παράλληλα με την αξιοποίηση των ΑΠΕ στο άρθρο 6.Β.2.Γ (σελ. 46) είναι αναγκαίο να προβλεφθεί η μεταφορά του φυσικού αερίου στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις ΑΗΣ Αθερινόλακκου στο νομό Λασιθίου παράλληλα με την κατασκευή σταθμού υγροποιημένου αερίου στην περιοχή Ηρακλείου Κρήτης.
7. Δεδομένης της κάθετης αντίθεσής μας στο σχήμα των διπόλων και λαμβάνοντας υπόψη την κατάφωρη αδικία που έχει συντελεστεί στο νομό μας στο θέμα της κατανομής των σχολών ανώτατης εκπαίδευσης, ζητούμε την ισόρροπη κατανομή σχολών σε όλη την Κρήτη και ειδικά να αρθεί η αδικία σε βάρος του νομού μας. Προτείνουμε στη σελίδα 28 στην παράγραφο Ηράκλειο – Χανιά να αφαιρεθεί η ανώτατη εκπαίδευση από το πρώτο εδάφιο που αναφέρεται αυστηρά στο δίπολο και να προστεθεί στο δεύτερο όπου αναφέρονται και οι νομοί Ρεθύμνης και Λασιθίου.

Κύριε υπουργέ,
Σκοπός του ΓΠΧΣΑΑ όπως όλοι οι φορείς και οι κοινωνικοί εταίροι συμφωνούν, είναι η καθιέρωση μιας εγγυημένης αειφορίας και βιωσιμότητας, μεταξύ άλλων, στη βάση υλοποίησης μιας ανεκμετάλλευτης δυναμικής και πλούτου που διαθέτει η ελληνική περιφέρεια, έτσι ώστε να οικοδομήσουμε μια βιώσιμη Ελληνική Πολιτεία που πρέπει να παραδώσουμε στα παιδιά μας, στις επόμενες γενιές.

Μ’ αυτές τις σκέψεις σας παρακαλούμε να κάνετε δεκτές τις παρατηρήσεις μας και τις επισημάνσεις για το ΓΠΧΣΑΑ πριν αυτό καταστεί νομοθέτημα του Κράτους».

Print Friendly, PDF & Email

Από manos