Αντώνης Ανηψητάκης

Λασίθι στη πλώρη

Ανταπάντηση στο Νομάρχη Λασιθίου
του Αντώνη Ανηψητάκη

Η απάντηση του κ. Νομάρχη (παραπομπές στο τέλος του άρθρου) μάς θλίβει. Αποφάσισε να ρίξει στα σκουπίδια ένα πολύ ελπιδοφόρο αναπτυξιακό νομοθέτημα που καθυστερημένα, ανόρεχτα και υπό την απειλή προστίμου, ενσωματώσαμε στη νομοθεσία μας, τη Στρατηγική Περιβαλλοντική Εκτίμηση (ΣΠΕ), την οδηγία 42/2001/ΕΚ.

Απαξιώνει την εξ Ευρώπης προοδευτική οδηγία, για να ευθυγραμμιστεί ως υφιστάμενος με τις άτυπες οδηγίες του ΥΠΕΧΩΔΕ, που με παράθυρα δυνητικών εξαιρέσεων την ακυρώνουν. Κρίμα γιατί την είχαμε ανάγκη και η χώρα μας, αλλά και ο νομός μας ιδιαίτερα, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις περιβαλλοντικές πιέσεις που υφίσταται και να επουλώσει τις βλάβες του πριν αυτές καταστούν ανήκεστες. Οι ΣΠΕ σε συνδυασμό με τα ΓΠΣ/ΣΧΟΟΑΠ θα συνέβαλλαν να αποκτήσει αναπτυξιακό όραμα ο κάθε Δήμος, θα επέβαλαν κατανοητές διαδικασίες ευρύτατης διαβούλευσης, θα αναζητούσαν την ισόρροπη οικονομική βελτίωση των διαφορετικών κοινωνικών ομάδων και περιοχών, θα ενίσχυαν την κοινωνική συνοχή, θα αντιπάλευαν τον τοπικισμό και τους ιδιοτελείς αναπτυξιακούς μύθους, που ορισμένοι επιχειρηματίες εν αγαστή συνεργασία με πολιτικούς στενών οριζόντων προωθούν. Οι ΣΠΕ θα ανέκοπταν τον εκφυλισμό των ΜΠΕ σε χαρτοβόρα γραφειοκρατική υποχρέωση και θα έδιναν στο Νομαρχιακό Συμβούλιο (Ν.Σ.) ένα σοβαρό πολιτικό οδηγό για τη συζήτησή τους. Αυτός ο οδηγός σήμερα δεν υπάρχει. Με την αποσπασματική συζήτηση για την ΜΠΕ κάθε ξενοδοχείου, κάθε λατομείου, κάθε προβλήτα, κάθε γεώτρησης χάνουμε το όλον, χάνουμε τη μάχη με την περιβαλλοντική προστασία, αδυνατούμε να εκτιμήσουμε φέρουσες ικανότητες περιοχών και επάρκεια φυσικών πόρων.

Η εφαρμογή της ΣΠΕ στα ΓΠΣ/ΣΧΟΟΑΠ θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί ως διπλή πρόκληση, ως ανάγκη να «ψηλώσουμε» όλοι μας, ώστε να αναζωογονηθούν οι πολιτικές διαδικασίες συμμετοχής, διαβούλευσης, δημοκρατικού προγραμματισμού και να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες της τοπικής και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης. Αντ’ αυτών, μόλις είδαμε τον πήχυ να ψηλώνει, ΥΠΕΧΩΔΕ και Νομαρχία αρχίσαν τον συναγωνισμό στο άλμα εις έρπειν, ποιος θα περάσει πιο χαμηλά απ’ τον πήχυ με τον παλμό της γραφειοκρατικής διεκπεραίωσης, που συνολικά η Δημόσια Διοίκησή μας εφαρμόζει επί δεκαετίες με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα.

Το ότι η εξαίρεση από την ΣΠΕ για το νομό μας άρχισε απ’ το Δήμο Ιτάνου καθόλου τυχαίο δεν είναι. Κι αν υπήρχε ένας Δήμος που θα ‘πρεπε οπωσδήποτε να επιδιώξει ΣΠΕ λόγω των αυξημένων πιέσεων που δέχεται αλλά και λόγω της τεράστιας περιοχής ΝΑΤΟΥΡΑ που περιλαμβάνει αυτός θα έπρεπε να είναι ο Δήμος Ιτάνου. Όμως ορισμένοι επείγονταν να κλείσουν τις τρύπες πριν τη δίκη στο συμβούλιο της Επικρατείας στις 14 Μαρτίου 2008, που αφορά στην πολύκροτη επένδυση στο Τοπλού. Αλλά οι χοντροκομμένοι χειρισμοί μεγάλωσαν τις τρύπες και αφήνουν έκθετους τόσο το ΥΠΕΧΩΔΕ όσο και τον κ. Νομάρχη.

Γιατί δεν είναι μόνο το χαμένο έγγραφο που ξεκίνησε από το ΥΠΕΧΩΔΕ και δεν έφτασε ποτέ στο Ν.Σ. για να συζητηθεί και που ο κ. Νομάρχης δε μάς φανερώνει σε ποια άλλη υπηρεσία κατέληξε και καταχωνιάστηκε. Είναι και το γεγονός ότι πέρασαν απαρατήρητες οι δημοσιεύσεις σε τοπική και αθηναϊκή εφημερίδα από το Γραφείο Τύπου της Νομαρχίας, είναι και η αυθαιρεσία του Νομάρχη να αποφασίσει να παρακαλέσει το ΥΠΕΧΩΔΕ για την εξαίρεση από τη ΣΠΕ χωρίς να πάρει προηγουμένη έγκριση από το Ν.Σ., αλλά και χωρίς να διαβουλευτεί με το Δήμο Ιτάνου, αν εγκρίνει αυτή του την επιλογή.

Αυτό όμως που γελοιοποιεί την όλη μεθόδευση είναι ότι ο κ. Νομάρχης στην απάντηση του στο δημοσίευμά μας, παραδέχεται ότι ο Δήμος Ιτάνου επί Δημαρχίας Περάκη το 2006 είχε συνεργαστεί με τη Νομαρχία και είχε εκπονήσει ΣΠΕ! Τα επιχειρήματα βεβαίως για εκείνη την απόφαση αποσιωπώνται. Σχετίζονται υποθέτω με τις προτεραιότητες που δίνουν τα ΣΠΕ στις περιοχές ΝΑΤΟΥΡΑ, στα διαχειριστικά τους σχέδια, στη θέσπιση φορέων διαχείρισης, θέματα τα οποία ως γνωστόν προωθούσε ο πρώην Δήμαρχος Ιτάνου. Τα υποθέτω γιατί ο κ. Νομάρχης παραθέτει σήμερα μόνον τα επιχειρήματα που στηρίζουν την εντελώς αντίθετη απόφαση. Ένα χρόνο δηλαδή μετά την εκπόνηση της ΣΠΕ από το Δήμο Ιτάνου σε συνεργασία με τη Νομαρχία, μας λέει πόσο αρνητικό είναι να κάνει ΣΠΕ ο Δήμος Ιτάνου αλλά και κάθε Δήμος που έχει ξεκινήσει ΣΧΟΟΑΠ. Στο μεταξύ ο Δήμος Ιτάνου πέταξε κάποιες χιλιάδες ευρώ για εκείνη την ΣΠΕ την οποία το “φιλοπεριβαλλοντικό” ΥΠΕΧΩΔΕ ένα χρόνο επίσης μετά επέστρεψε ως άχρηστη στο Δήμο, προφανώς για ανακύκλωση.

Όσο για την αδυναμία συνεξέλιξης ΣΠΕ και ΣΧΟΟΑΠ για την οποία εκτενώς επιχειρηματολογεί ο κ. Νομάρχης, παραπέμπω σε κείμενο που αποδεικνύει πόσο ευεργετική θα ήταν αυτή η συνεξέλιξη και παρακαλώ τα φιλόξενα ΜΜΕ, έντυπα και ηλεκτρονικά, να το εκθέσουν κάποια στιγμή. Πρόκειται για εισήγηση σε σχετική ημερίδα του ΤΕΕ, Αθήνα 25.4.07, με τίτλο: «Η εφαρμογή της Οδηγίας για την Στρατηγική Περιβαλλοντική Εκτίμηση και τα ΓΠΣ-ΣΧΟΟΑΠ»/ Κ.Πούλιος, Μηχανικός Περιβάλλοντος, Δ. Έππας, Μηχανικός Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Διαβάστε επίσης κατά χρονολογική σειρά:
Νομάρχης Λασιθίου, απάντηση στο Λασίθι στη Πλώρη
Λασίθι στη Πλώρη, για 1η συνεδρίαση Ν.Σ. Λασιθίου για το 2008

 

Print Friendly, PDF & Email

Από manos