Γιάννης ΠαπατσάκωναςΤου Γιάννη Παπατσάκωνα.
Πλησιάζουν οι τοπικές εκλογές και είναι αναμενόμενο, το θέμα αυτό να κυριαρχεί στο ενδιαφέρον των πολιτών.
Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι έπαψαν να υπάρχουν τα προβλήματα που απασχολούν την κοινωνί, τις παραγωγικές τάξεις ή τον καθένα, χωριστά.
Απεναντίας, σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, τοπική ή εθνική το ζητούμενο, είναι, αν και με ποιο τρόπο, οι υποψήφιοι που θα εκλεγούν, μέσα από τα προγράμματα που παρουσιάζουν, θα αντιμετωπίσουν με περισσότερη αποτελεσματικότητα, τις ανάγκες και τα προβλήματα αυτά.

Βέβαια, εκείνο που προβληματίζει τους πολίτες, είναι ότι, συνήθως, τα προγράμματα και οι υποσχέσεις που προεκλογικά προβάλλονται από τους υποψήφιους, συνδυασμούς ή κόμματα, στόχο έχουν όχι το πραγματικό ενιαφέρον για την επίλυση των προβλημάτων αλλά την απήχησή τους στους ψηφοφόρους για να εξασφαλίσουν την ψήφο τους.
Αλλά αυτό είναι το παιχνίδι της δημοκρατίας, να παλαντζάρει ο πολίτης ανάμεσα στο, τι είναι- και- τι φαίνεται, κάθε φορά.
Θα ήταν, όμως, πολύ χρήσιμο, α, παραδείγματος χάρη, κατά την διάρκεια αυτής της προεκλογικής περιόδου για τις τοπικές εκλογές, γινόταν μια σε βάθος ουσιαστική συζήτηση πάνω στα σοβαρά, οικονομικά, κοινωνικά, αναπτυξιακά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κάθε τοπική κοινωνία και στις λύσεις που προτείνονται.
Και δεν αναφέρομαι στην ξύλινη γλώσσα ούτε στα δανεικά κείμενα, που καταφεύγουν ορισμένοι υποψήφιοι, για να καλύψουν το κενό της δικής τους συγκροτημένης γνώσης, τα οποία πολλές φορές δεν τα πολυκαταλαβαίνουν, κιόλας, με αποτέλεσμα να χάνει σε σοβαρότητα και η προσπάθεια.
Προϋπόθεση για να προταθεί η λύση είναι πρώτα η αναγνώριση και η κατανόηση του προβλήματος.

Θέλω να αναφερθώ, για παράδειγμα, στο αγροτικό πρόβλημα.
Αν το αντιλαμβάνεται, κάποιος, σαν πρόβλημα των αγροτών, μόνο, τότε, είναι δύσκολο να το προσεγγίσει με τον σωστό τρόπο.
Αν οι υποψήφιοι τοπικοί άρχοντες, δεν συνδέσουν το πρόβλημα αυτό, ευθέως, με την τοπική και εθνική οικονομική ανάπτυξη και δεν το εντάξουν στην σφαίρα και της δικής τους αρμοδιότητας για σχεδιασμό και προγραμματισμό δράσεων στον αγροτικό τομέα, μέσα από τη νέα αντίληψη για τον ρόλο της αυτοδιοίκησης, τότε, το πρόγραμμά τους θα είναι λειψό και το αποτέλεσμα που επιδιώκουν, αν έχουν και ουσιαστικό ενδιαφέρον, πέραν της εγωιστικής ικανοποίησης για την εκλογική τους νίκη, είναι καταδικασμένο σε αποτυχία.
Στα πλαίσια αυτά, η ποεκλογική περίοδος για τις τοπικές εκλογές, αποτελεί μια , πρώτης τάξεως, ευκαιρία για να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση με τους φορείς της κάθε περιοχής για την καταγραφή και προώθηση λύσεων στα θέματα της ατζέντας (Αγροτικό και τουριστικό τομέα, υποδομές, περιβάλλον, κοινωνική και πολιτιστική διάσταση της ανάπτυξης, κλπ.).

Στο παράδειγμα του αγροτικού τομέα, μια ολοκληρωμένη προσέγγιση θα είχε το εξής περιεχόμενο :

  • Με ποιο τρόπο μπορεί να αναπτυχθεί συνεργασία, των τοπικών αρχών και φορέων με τις κρατικές υπηρεσίες , τα επιστηονικά ιδρύματα και τα ερευνητικά κέντρα της περιφέρειας και ποιο θα είναι το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Με ποιο τρόπο, ποια μέσα και με ποια διαδικασία θα γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικά τα κρητικά προϊόντα.
  • Ποιά είναι η Αγορά – Στόχος σε κάθε περίπτωση και με ποιο τρόπο θα κατακτηθεί.
  • Με ποια διαδικασία και χρονοδιάγραμμα θα αναπτυχθούν συνεργατικές δομές σε περιφερειακό επίπεδο για την καλύτερη διαχείριση του κάθε προϊόντος.
  • Ποιες εναλλακτικές καλλιέργειες μπορούν και πρέπει να αναπτυχθούν σε κάθε περιοχή της περιφέρειας.
  • Πως θα γίνει περισσότερο αποτελεσματικό και συστηματοποιημένο ένα πρόγραμμα επιμόρφωσης –ενημέρωσης και διαρκούς πληροφόρησης των αγροτών της περιφέρειας.
  • Αν και με ποιο τρόπο θα αναπτυχθεί ένα ρωμαλέο και έγκυρο αγροτοσυνδικαλιστικό και συνεταιριστικό κίνημα σε επίπεδο περιφέρειας.
  • Ποια θα πρέπει να είναι η αποτελεσματικότερη δομή ενός πυραμιδικού συστήματος διοίκησης και αυτοδιοίκησης για την ουσιαστική κάλυψη των αναγκών, προώθηση και προαγωγή του αγροτικού τομέα.
  • Ποιες πρέπει να είναι οι αναγκαίες υποδομές για την ενίσχυση της υπαίθρου και του γεωργικού τομέα.
  • Ποιο είναι το προσφορότερο σύστημα μεταφορών των αγροτικών προϊόντων και ποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν.

Αν δεν απαντηθούν τα ερωτήματα αυτά και δεν δρομολογηθούν ουσιαστικές λύσεις στον τομέα της Γεωργίας, το, όχι μακρινό, μέλλον, για την οικονομία της Κρήτης θα είναι εφιαλτικό και αυτό δεν είναι υπερβολή, για όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις και ερμηνεύουν τα γεγονότα.

Τα ωραία λόγια δεν φτάνουν και τα προβλήματα δεν περιμένουν.

Γιάννης Παπατσάκωνας

Πρ. Νομάρχης Λασιθίου.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos